Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel în Arhiepiscopia Tomisului

Pe 29 iunie, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Cu acest prilej, miercuri, 28 iunie, de la ora 17.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Medgidia, în timpul căreia, la Vohod (rostirea rugăciunii „Lumină lină”), se va pleca în procesiune cu moaștele Sfinților Nectarie, Gheorghe, Constantin cel Mare și ale Sfintei Mucenițe Marina pe următorul traseu: biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – biserica „Sf. Cuv. Parascheva” – biserica „Adormirea Maicii Domnului și Sf. Haralambie” – Primăria Medgidia – Piațeta „Decebal” – biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

Joi, 29 iunie, în ziua hramului Catedralei arhiepiscopale „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Constanța, începând cu ora 6.00, Înaltpreasfinţitul Teodosie, împreună cu preoți și diaconi, va oficia Taina Sfântului Maslu, urmată de o scurtă procesiune cu moaștele Sfinților Pantelimon, Epictet și Astion, iar de la ora 8.30 ierarhul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie în altarul de vară.

Totodată, joi, de la ora 18.00, în piațeta Decebal din municipiul Medgidia, Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului acompaniată de către Orchestra folclorică „Muzica Divertis” va susține, în prezența IPS Teodosie, un Concert extraordinar de folclor în interpretare coral-instrumentală.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt și ocrotitorii celor din penitenciare. Astfel, vineri, 30 iunie, începând cu ora 8.30, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la capela „Sfântul Ierarh Nicolae și Sf. Ap. Petru și Pavel” a Penitenciarului Poarta Albă.

Vineri, de la ora 20.00, în fața Casei de cultură din Mangalia, Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului acompaniată de către Orchestra folclorică „Muzica Divertis” va susține, în prezența IPS Teodosie, Concertul extraordinar de folclor în interpretare coral-instrumentală.

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel se bucură de o cinstire deosebită din partea Bisericii, contribuind la răspândirea cuvântului evanghelic în multe părţi ale lumii.

Sfântul Apostol Petru s-a născut în Galileea în anul 10 î.Hr. şi a primit la Botez numele de Simon. El este fratele Sfântului Apostol Andrei, cel care a adus creştinismul în țara noastră. Îl urmează pe Mântuitorul Iisus Hristos, devine apostol şi primeşte misiunea de a vesti tainele împărăţiei lui Dumnezeu şi de a împărtăşi harul divin.

La rândul său, Sf. Apostol Pavel s-a născut în cetatea Tars şi a primit numele de Saul. A studiat Vechiul Testament şi a devenit apărător al Legii Vechi și aprig prigonitor al creştinilor. Participă chiar la uciderea Arhidiaconului Ştefan, când păzeşte hainele ucigaşilor. Pe când mergea la Damasc, pentru a-i prigoni pe creştini aude glasul lui Hristos care îl întreabă: „Saule, Saule, de ce Mă prigoneşti?”. După revelație se converteşte la creştinism. Episcopul Damascului, Anania, l-a botezat pe la anul 34-35 d. Hr. şi a primit numele Pavel. Sfântul Ioan Gură de Aur a spus despre el că „este fereastra prin care lumea păgână a văzut pe Hristos”.

În ziua de 29 iunie a anului 67, ambii Apostoli au fost martirizaţi la Roma, Sfântul Apostol Petru prin răstignire cu capul în jos, iar Sfântul Apostol Pavel prin tăierea capului, din porunca împăratului Nero.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept

%d bloggers like this: