Programul IPS Teodosie în perioada 7 – 10 septembrie

În afara participării la acțiunile dedicate aducerii spre închinare a Brâului Maicii Domnului prezentate anterior, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, mai are următorul program:
Joi, 7 septembrie, de la ora 18.00 va oficia slujba Vecerniei cu Litie la mănăstirea Deleni (jud. Constanța), cu hramul Nașterea Maicii Domnului;

Vineri, 8 septembrie,
Constanța
–    ora 17.30, va oficia slujba Vecerniei cu Litie la biserica „Sfinții Ioachim și Ana” din Constanța (str. Badea Cârțan);
Mangalia
–    ora 20.00 va conduce procesiunea închinată praznicului Nașterii Maicii Domnului, desfășurată la Mangalia, la biserica „Sfântul Mare Mucenic Mina”. Ierarhul, clerul și credincioșii vor merge în procesiune cu sfinte moaște (ale Sf. Mc. Pantelimon și ale Sf. Epictet și Astion, aduse de la Catedrala arhiepiscopală) și cu icoane făcătoare de minuni (icoana Maicii Domnului de la mânăstirea Dervent, icoana Maicii Domnului de la Catedrala arhiepiscopală și icoana Maicii Domnului „Bucurie neașteptată” din Ucraina) pe următorul traseu: biserica „Sf. Mina”, sens giratoriu, Primăria Mangalia, biserica „Sf. Gheorghe” din Mangalia. Sfintele odoare vor fi aduse spre cinstire vineri, 8 septembrie, ora 16.00, la biserica „Sf. Mina” din Mangalia și vor rămâne la Mangalia până sâmbătă;
–   ora 21.00, la biserica „Sf. Gheorghe” din Mangalia va fi oficiată Taina Sfântului Maslu.

Despre praznicul Nașterii Maicii Domnului
Biserica Ortodoxă prăznuiește pe 8 septembrie Nașterea Maicii Domnului. Părinții Fecioarei Maria, Ioachim și Ana, erau din neamul lui David și locuiau în cetatea Nazaret din Galileea. Pentru că nu aveau copii, Ioachim și Ana erau defăimați de comunitate, fiind considerați blestemați. Cu nădejde în Dumnezeu, Ioachim s-a retras în munte, în post și rugăciune, iar Ana a rămas acasă, rugându-se lui Dumnezeu.
Arhanghelul Gavriil s-a arătat fiecăruia în parte și le-a vestit faptul că ruga le-a fost ascultată și vor fi binecuvântați, iar cea care se va naște va fi „vas ales” al lui Dumnezeu. Prunca a primit, în a opta zi de la naștere, numele de Maria, care înseamnă doamnă, împărăteasă.

Despre Sfinții Ioachim și Ana
Pe 9 septembrie în calendarul ortodox sunt sărbătoriți Sfinţii Ioachim şi Ana, părinţii Fecioarei Maria. Dreptul Ioachim provenea din seminţia lui Iuda şi era un păstor bogat, iar familia lui se distingea printr-o adâncă evlavie față de Dumnezeu. O veche tradiţie arată că Dreptul Ioachim îşi împărţea în fiecare an câştigul muncii sale în trei părţi: una pentru templul din Ierusalim, alta pentru săraci şi a treia pentru nevoile sale. Acesta trăia în Nazaretul Galileii, şi avea ca soţie pe Ana din seminţia lui Levi.
Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana erau drepţi înaintea lui Dumnezeu şi trăiau după prescripțiile Legii Vechi.

Sâmbătă, 9 septembrie
Pe 9 septembrie, alături de Sfinții și Drepții dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana, în Biserica Ortodoxă Română este serbat Sf. Cuvios Onufrie de la Vorona. Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va răspunde invitației IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și va fi prezent la Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea Sihăstria Voronei din județul Botoșani.

Despre Sfântul Cuvios Onufrie de la Vorona
Acesta s-a născut în anul 1700, în Rusia, iar timp de 25 de ani a vieţuit într-o peşteră pe malul pârâului Vorona. A fost ucenicul Sfinţilor Vasile de la Poiana Mărului şi Paisie Velicicovski. S-a mutat la Domnul în peştera sa, la data de 29 martie 1789.

Duminică, 10 septembrie
IPS Teodosie va răspunde invitației IPS Naum, Mitropolit de Ruse (Bulgaria), și va fi prezent la sfințirea bisericii „Tuturor Sfinților” din Ruse și la săvârșirea Sfintei Liturghii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept

%d bloggers like this: