IPS Teodosie a scăpat definitiv de controlul judiciar în dosarul Nazarcea

Judecătorii ÎCCJ au decis ieri scoaterea IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului,de sub controlul judiciar din dosarul Nazarcea.

„Vreau să fiu luat în seamă la egalitate cu ceilalți inculpați. S-a spus că, având funcție, aș putea avea un ascendent. Sunt pedepsit pentru funcție? Am înțeles că trebuie menținut controlul până la audieri, au fost audiați ceilalți, au spus tot ce aveau de spus, nu mai înțeleg de ce să fie menținut. Eu am cursuri în fiecare zi și trebuie să le întrerup să merg la semnătură. Nu am cârtit, înțeleg că trebuie să mă supun legilor, așa cum sunt orânduite. Vă rog să mă eliberați de această povară, nu doar eu o suport, ci și cei care trebuie să primească o învățătură de la mine”, a spus ÎPS Teodosie la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Anterior, Curtea de Apel Constanța a dispus eliminarea controlului judiciar, decizia fiind contestată de către DNA la ÎCCJ. Ieri, contestația DNA a fost respinsă.

UPDATE
Arhiepiscopul Tomisului a oferit un interviu pentru Radio Constanța imediat după aflarea veștii:

Radio Constanța: Aveți să ne dați o veste foarte importantă – măsura ridicării controlului judiciar de către Înalta Curte de Casație și Justiție.

IPS Teodosie: Da, am auzit și eu la biserică și le-am împărtășit credincioșilor care s-au bucurat și au aplaudat. Tocmai vorbeam despre purtare de grija îngerilor față de noi și acesta a fost un moment concret cum îngerii nu ne lasă și sunt alături de noi, când suntem în bucurii, dar mai ales când avem un necaz sau o cumpănă. Nu a fost pentru mine chiar un necaz, dar eram privat de o cursivitate de a-mi exprima misiunea mea, fie la catedră, fie la slujbă, fie la birou. Trebuia să întrerup activitatea pentru a merge la acea semnătură. Și asta este pentru mine o ușurare.

Radio Constanța: Ați fost cu cuprinși de tristețe în toată această perioadă, dar ați fost optimist.

IPS Teodosie: Trist nu am fost, dar nu am înțeles de ce.

Radio Constanța: De acum încolo înseamnă că ați scăpat de această problemă, vă puteți vedea în continuare de misiunea pe care o aveți atât la catedră cât și în biserică.

IPS Teodosie: Așa este și îi mulțumesc lui Dumnezeu că ne dă unele încercări, îngăduie să fim și în încercări, dar nu ne lasă, ci ne întinde mâna de ajutor.

Radio Constanța: Când a fost anunțată această măsură de ridicare a controlului judiciar?

IPS Teodosie: În jur de o oră, în seara aceasta, că dimineață a fost procesul. Eu am cerut să fiu tratat egal cu ceilalți și mai ales la ultima înfățișare aici la Constanța, am constatat de fapt că nici măcar nu există vreun temei pentru care am fost trimis în instanță, doar niște reportaje jurnalistice.

Radio Constanța: Ați avut și foarte mulți contestatari în toată această perioadă. Cred că și Înalt Prea Sfinția Voastră ați urmărit știrile.

IPS Teodisie: Nu prea am urmărit pentru că nu m-am simțit afectat, neosândindu-mă conștiința, am așteptat ajutorul lui Dumnezeu și adevărul Lui care să mă izbăvească de orice neadevăr.

Radio Constanța: Și ce urmează după această măsură a ridicării controlului?

IPS Teodosie: Se continua procedura în instanță cum este firesc, pe 27 este audierea martorilor și vedem mai departe. Oricum nu am constatat niciun temei în ultima instanță de la Constanța care a durat peste patru ore și jumătate și toți au fost ascultați și toți au mărturisitla fel, cei care sutn împreună cu mine cercetați și nu am găsit niciun temei, dar a îngăduit Dumnezeu și nu sutn supărat pe nimeni, dimpotrivă, îi iubesc și pe cei ce mă iubesc și pe cei ce nu mă iubesc.

Radio Constanța: Putem spune că ne bucurăm pentru Înalt Prea Sfinția Voastră, dar trebuie să așteptăm și justiția să își urmeze cursul și sfârșitul acestui proces.

IPS Teodosie: Îl rog pe bunul Dumnezeu să Îi binecuvânteze pe toți ce lucrează în justiție, să Îi inspire, ca să aibă lumina harului și să facă cât mai drepte judecățile, ca oamenii să nu se simtă cumva apăsați!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *