Parohia Cogealac I

  A. Istoricul comunității.
Parohia este situată în comuna Cogealac, sat Cogealac, la aproximativ 45 km de orașul Constanța, la jumătatea drumului european dintre municipiile Constanța și Tulcea.
Situată pe Podişul Casimcei, comuna Cogealac este cunoscută de la 1890 – 1905 sub numele Hogeainlik (traducerea din limba turcă este Poşta Mare).

Legenda spune că, fiind amplasată la jumătatea drumului dintre oraşele Constanţa şi Tulcea, aici poposeau, zilnic, care şi poştalioane trase de cai. Tot aici, călătorii făceau schimbul de cai pentru a-şi continua drumul spre nordul sau sudul Dobrogei. Comuna Cogealac, formată la început din cetăţeni veniţi din ţară cu animale multe, în special cu oi, găsind suprafeţe însemnate de păşuni naturale, s-au stabilit în zonă întemeind gospodării. Odată cu creşterea animalelor, s-a dezvoltat comerţul cu produse agricole, care se desfăşura la târgul renumit în zona localităţii Hogeainlic, devenind astfel un târg important, la care veneau toţi cetăţenii din zonele limitrofe, astfel schimbându-şi şi denumirea în Cogealac. Datorită renumelui şi importanţei acestui târg, situat lângă calea ferată, precum şi poziţiei geografice, în perioada 1936 – 1937, localitatea a devenit Plasa Cogealac, la care erau polarizate toate localităţile învecinate. În cadrul Plasei Cogealac, ca organ administrativ teritorial de stat, funcţiona Prefectura Cogealac, care, alături de Judecătoria Cogealac, rezolva problemele administrative şi judecătoreşti ale cetăţenilor din localităţile arondate Plasei.

B.Istoricul Bisericii Parohiale.
Până în anul 1928 comuna Cogealac avea o mică casă de rugăciuni, unde s-a slujit din anul 1911 până în anul 1934. În această casă de rugăciuni a slujit, până în anul 1922, preotul Ioan Constantinescu. În anul 1927 este hirotonit preotul Ioan Ghețu, cel care în anul 1928 pune piatra de temelie a actualei Biserici. Construcția s-a terminat în anul 1934, iar în data de 9 decembrie a aceluiași an a avut loc sfințirea.
Biserica este construită din piatră și cărămidă, fiind acoperită cu tablă. Fondurile necesare au fost adunate de la cele 120 de familii. Mobilierul și catapeteasma sunt numai din stejar sculptat.
Icoanele sunt pictate în tehnica ulei de către pictorul Ion Vasilescu din București. Sculptorul catapetesmei a fost Ion Babic din București.
În anul 1971 s-au executat lucrări de renovare interioare și exterioare.
În anul 1981 este hirotonit preotul Neamțu Costică, care în anul 1985 se ocupă de tencuielile interioare, iar în anul 1987 de tencuielile exterioare și refacerea acoperișului.
În anul 2003 este numit preot paroh Sivriu Petrică, care în anul 2004 începe lucrările de pictură în tehnica fresco. Lucrările au fost executate de pictorul Ioan Borlovenu din Craiova.
În anul 2006 lucrările de pictură sunt terminate, iar în data de 29 octombrie a aceluiași an are loc slujba de sfințire a picturii, oficiată de către Înaltpreasfințitul Dr. Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi
în prezența a numeroși credincioși din parohie și împrejurimi.
Sumele necesare pentru pictura Bisericii au fost oferite cu generozitate și credință de către enoriașii parohiei, cât și Secretariatul de Stat pentru Culte și Primăria Cogealac.
În anul 2013, sunt executate lucrări de reabilitare ale exteriorului și acoperișului, sumele necesare fiind alocate de către Secretariatul de Stat pentru Culte.
În prezent la Parohia Cogealac I cu hramul Adormirea Maicii Domnului slujesc preotul Paroh Sivriu Petrică și preotul coslujitor Neamțu Costică.

C. Cimitirul
Parohia Cogealac I deține un cimitir la comun cu Parohia Cogealac II, situat la marginea comunei, cimitir care se află în adminstrarea Primăriei Cogealac.

D. ACTIVITĂȚI FILANTROPICE ȘI CULTURALE – ÎN TRECUT

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI.
În prezent se întreprind activități de ajutorare a celor nevoiași, precum și cateheze cu cei tineri.

F. DATE DE CONTACT PAROHIE.
Hramul Adormirea Maicii Domnului,
Adresa str. Gării nr. 32, comuna Cogealac, sat. Cogealac, jud. Constanța,
Tel. 0241.769.565.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *