Parohia Gura Dobrogei

 

 

Parohia Gura Dobrogei
A. ISTORICUL COMUNITĂŢII PAROHIALE
[TOPONIME, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂŢII D.P.D.V. GEOGRAFIC, ISTORICO-GEOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL ECONOMIC]
Gura Dorbogei este un sat în partea de nord-est a judeţului Constanţa, în Podişul Casimcei. Aparţine administrativ de comuna Cogealac; în trecut, s-a numit Cavargic şi este punct de acces spre Rezervaţia naturală Gura Dobrogei. La recensământul din 2002, avea o populaţie de 172 locuitori. Satul s-a numit Cavargic deoarece a fost ridicat în apropierea unui fost sat cu acest nume „Cavargic“, un sat turcesc a cărui populaţie l-a părăsit după Războiul de Independenţă din 1877. Satul Gura Dobrogei a fost înfiinţat în anul 1885 de către românii veniţi pe aceste meleaguri din judeţul Brăila pentru colonizarea Dobrogei. Satul este situat pe meleaguri casiene, având bucuria de a fi la o distanţă de 4 km de Mănăstirea „Sfântul Ioan Casian“. Satul este străbătut de râul Casimcea care izvorăşte din Podişul Casimcea. Relieful este predominant cu podiş, având dealuri calcinate, câmpie şi peşteri – Peştera Liliecilor şi Peştera lui Adam, cunoscute şi studiate de vestiţi cercetători şi istorici în decursul vremii. Odinioară, satul a avut o populaţie mai numeroasă şi a fost comună, având Sfat Popular, post de poliţie şi poştă.

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE
[ISTORIA ZIDIRII EI] Biserica din această localitate este un obiectiv de referinţă, având piatra de temelie pusă în anul 1905, însă din cauza numărului mic de locuitori şi din alte cauze materiale şi financiare, construcţia bisericii a fost amânată până în anul 1912. În acelaşi an, s-a oficiat sfinţirea locaşului de cult cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir“ de către episcopul Gherontie Nicolae.

[ARHITECTURA. PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCŢII] Biserica a fost clădită din piatră şi cărămidă şi a fost ridicată prin strădania credincioşilor. Ea este zidită în stil bizantin în formă de cruce, având o singură turlă. Are trei încăperi: pridvor, pronaos-naos, altar. Suprafaţa construită a bisericii este de 220 m.p., având o înălţime de 7 m. Nu se cunoaşte numele arhitectului şi nici numele pictorului bisericii. În timpul Primului Război Mondial, biserica a avut şi ea de suferit. După instaurarea păcii, bunii creştini ai satului au tocmit meşter pentru confecţionarea catapetesmei şi pictori pentru restaurarea picturilor bisericii. Când totul a fost gata, în ziua de 12.12. 1929, episcopul Gherontie săvârşeşte slujba de resfinţire. Primii dintre slujitorii acestui sfânt locaş a fost ieromonahul Vasile Dăscălescu, venit în decembrie 1929. În data de 28.02.1931, când filiala Gura Dobrogei devine parohie, aici a fost instalat ca preot paroh Ştefan V. Duţu. Pe parcurs, în timpul păstoririi a mai multor preoţi, biserica a fost reparată şi întreţinută până în zilele noastre, aflându-se într-o stare bună. Este tencuită pe exterior cu terasit şi învelită cu tablă. Pictura este deterioarată, necesitând restaurare.
Lângă biserică, se află casa parohială construită în 1936. În curtea bisericii, se află trei cruci din piatră ridicate în cinstea eroilor localnici care au luptat şi au murit în cele două Războaie Mondiale. Pe parcursul anilor 2003-2010 s-au realizat lucrări de reabilitare a bisericii care constau în schimbarea lemnăriei acoperişului, unde a fost cazul, învelirea cu tablă nouă, tencuială exterioară, montarea de geamuri şi uşi termopan, turnare de trotuare, înlocuirea gardului la faţă şi contruirea unui gard nou în spatele bisericii, precum şi construirea unei clopotniţe. În aceeaşi perioadă, a fost reabilitată şi casa parohială.

C. CIMITIRUL
Parohia deţine un cimitir cu o suprafaţă de 5.000 mp, fiind împrejmuit de un gard de piatră înaltă de 1 m.

D. ACTIVITĂŢI CULTURALE ŞI FILANTROPICE ÎN TRECUT
[ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu este cazul.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI
[ACTIVITĂŢI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ş.a.]
Nu este cazul.

F. DATE DE CONTACT PAROHIE
[HRAM] „Sfântul Dimitrie – Izvorâtorul de Mir“;
[ADRESA] Str. 1 Decembrie, nr. 2, satul Gura Dobrogei,
comuna Cogealac, judeţul Constanţa,
[OFICIU PAROHIAL] Nu are telefon şi nici site oficial.

Preot paroh:
CARANFIL CLAUDIU
Data naşterii: 29.11.1977
Studii: Licenţiat în Teologie
Hirotonit preot: 15.07.2002
Telefon: 0761805828

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept

%d bloggers like this: