Parohia Gura Dobrogei

A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIME, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-GEOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL ECONOMIC] Gura Dorbogei este un sat în partea de nord – est a județului Constanța, în Podișul Casimcei. Aparține administrativ de comuna Cogealac, în trecut s-a numit Cavargic și este punct de acces spre Rezervația naturală Gura Dobrogei. La recensământul din 2002 avea o populație de 172 locuitori. Satul s-a numit Cavargic deoarece a fost ridicat în apropierea unui fost sat cu acest nume ,,Cavargic ” , un sat turcesc a cărui populație l-a părăsit după Războiul de Independență din 1877. Satul Gura Dobrogei a fost înființat în anul 1885 de către românii veniți pe aceste meleaguri din județul Brăila pentru colonizarea Dobrogei. Satul este situat pe meleaguri casiene, având bucuria de a fi la o distanță de 4 km de Mănăstirea Sfântul Ioan Casian. Satul este străbătut de râul Casimcea care izvorăște din Podișul Casimcea. Relieful este predominant cu podiș, având dealuri calcinate, câmpie și peșteri – Peștera Liliecilor și Peștera lui Adam, cunoscute și studiate de vestiți cercetători și istorici în Decursul vremii. Odinioară satul a avut o populație mai numeroasă și a fost comună, având sfat Popular, post de poliție și poștă.

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Biserica din această localitate este un obiectiv de referință, având piatra de temelie pusă în anul 1905, însă din cauza numărului mic de locuitori și din alte cauze materiale și financiare, construcția bisericii a fost tărăgănată până în anul 1912. În același an s-a oficiat sfințirea cu hramul ,,Sfântul Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir” de către P.S. Gherontie Nicolae.

 

[ARHITECTURA. PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCTII] Biserica a fost clădită din piatră și cărămidă și a fost ridicată prin strădania credincioșilor. Ea este zidită în stil bizantin în formă de cruce, având o singură turlă. Are trei încăperi: pridvor, pronaos – naos, altar. Suprafața construită a bisericii este de 220 m.p., având o înălțime de 7 m.

Nu se cunoaște numele arhitectului și nici numele pictorului bisericii. În timpul primului război mondial, biserica a avut și ea de suferit. După instaurarea Păcii, bunii creștini ai satului au tocmit meșter pentru confecționarea catapetesmei și pictori pentru restaurarea picturilor bisericii. Când totul a fost gata, în ziua de 12.12. 1929, P.S. Episcop Gherontie săvârșește slujba de resfințire. Primii dintre slujitorii acestui Sfânt Locaș a fost Ieromonahul Vasile Dăscălescu, venit în decembrie 1929. În data de 28.02.1931, Când filiala Gura Dobrogei devine parohie, aici a fost instalat ca preot paroh Ștefan V. Duțu. Pe parcurs, în timpul păstoririi a mai multor preoți, biserica a fost reparată și întreținută până în zilele noastre, aflându-se într-o stare bună. Este tencuită pe exterior cu terasit și învelită cu tablă. Pictura este deterioarată, necesitând restaurare. Lângă biserică se Află casa parohială construită în 1936. În curtea bisericii se află trei cruci din piatră ridicate în cinstea eroilor, localnicilor care au luptat și au murit în cele două războaie Mondiale. Pe parcursul anilor 2003 – 2010 s-au realizat lucrări de reabilitare a bisericii care constau în schimbarea lemnăriei acoperișului, unde a fost cazul, învelirea cu tablă nouă, tencuială exterioară, montarea de geamuri și uși termopan, turnare de trotuare, înlocuirea gardului la față și contruirea unui gard nou în spatele bisericii, precum și construirea unei clopotnițe. În aceeași perioadă de timp a fost reabilitată și casa parohială.

C. CIMITIRUL. Parohia deține un cimitir cu o suprafață de 5.000 mp, fiind împrejmuit de un gard de piatră înaltă de 1 m.
D. ACTIVITAȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT. [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu este cazul.
E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITAȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.] Nu este cazul.
F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM ,,Sfântul Dimitrie – Izvorâtorul de Mir “,
[ADRESA] Str. 1 Decembrie nr. 2, sat. Gura Dobrogei, com. Cogealac, jud. Constanța,
[OFICIU PAROHIAL] Nu are telefon și site oficial.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *