Parohia Lumina II

 

 

A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE
[TOPONIME, PREZENTAREA GENERALă A LOCALITĂȚII D.P.D.V. GEOGRAFIC,
ISTORICO-GEOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC]
Ca primă așezare, satul Lumina a luat ființă în anul 1650, iar din punct de vedere administrativ din anul 1880 după războiul ruso-româno-turc din anul 1877. După înființarea ca sat – din anul 1880 până în anul 1908 – satul Lumina a aparținut de comuna Sibioara, fostă Cicîrciu. Din anul 1908 şi până în anul 1925, satul Lumina a aparținut de comuna Ovidiu, iar de la 1 ianuarie 1926 s-a desprins de comuna Ovidiu, formând unitate administrativteritorială de sine stătătoare, la care s-a alipit satul Mamaia şi Năvodari, denumit atunci Cara-Coiun (oaia neagră). Satul Lumina a cunoscut o dezvoltare deosebită din punct de vedere economic, ponderea cea mai mare deținând-o cetățenii germani a căror ocupație principală era agricultura. Vechea denumire de Cogealia vine de la şeful tribului tătar, Cogea-Ali (Ali Cal Mare). Denumirea de Cogealia s-a păstrat de
la înființare şi până în anul 1929 când a primit denumirea de Valea Neagră, denumire pe care a purtat-o până în anul 1965 când, în conformitate cu Decretul 799/964,a primit denumirea de Lumina. Din anul 1968 până în anul 1989 a aparținut de comuna Ovidiu, iar în 1989 s-a desprins de comuna Ovidiu, formându-se comuna Lumina la care s-au alipit satele Sibioara şi Oituz. Ca instituție publică, Primăria Lumina s-a înființat pe 9 mai 1989. În comuna Lumina, există 4 biserici ortodoxe (2 – Lumina, 1 – Sibioara, 1 – Oituz), o biserică catolică şi o geamie.

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE
[ISTORIA ZIDIRII EI] Parohia Lumina II a fost înființată în anul 1997. Un an mai târziu, Primăria Lumina oferă parohiei un loc pentru ridicarea unui nou locaş de cult, deoarece în comună exista doar o biserică veche, rămasă de la nemții care au viețuit în localitate. În 1998, la 12 septembrie, are loc sfințirea locului pentru biserică prin participarea arhiepiscopului Lucian al Tomisului la acea dată, preotul Stoica Gheorghe protopopul Protoieriei Constanța, şi un sobor de preoți. Au participat şi autoritățile locale împreună cu Dl Crăciun Ion – primarul comunei Lumina, noua biserică primind hramul „Sfinții Apostoli Petru şi Pavel“. Lucrările la noul locaş de cult au durat 10 ani, din 1999 până în 2009. Lucrarea a fost executată în regie proprie cu contribuția credincioşilor şi cu sprijinul Consiliului Local Lumina, dar contribuția majoră a avut-o S.C. Comprest Util Constanța, prin Dl Grigore Comănescu. Lucrările au fost coordonate de preotul paroh Coroiu Cristinel având şi sprijinul primarilor Crăciun Ion, Roman Ion şi Dumitru Chiru. Tarnosirea a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, la data de 14 iunie 2009.

[ARHITECTURA. PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCȚII]
Biserica, în formă de cruce, cu turlă octogonală pe naos, având lungimea de 25 m,lățimea de 7 m şi 12 m la strane, este construită din prefabricate tip BCA, pe temelie de beton, acoperită cu tablă. Are trei turle, două în față şi una în spate, pe care sunt montate trei cruci mari. Uşile de la intrare, din lemn de stejar masiv, sunt sculptate în Maramureş.

[PICTURA]
Pictura bisericii nu este realizată până la această dată.

[ANEXE]
Nu deține anexe.

[OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ŞI CăRȚI VECHI]
Biserica nu deține obiecte cu valoare.

[ŞIRUL PREOȚILOR] Pr. Paroh Coroiu Cristinel
(primul preot al parohiei); Pr. Basau Alexandrel Stefan (coslujitor).

C. CIMITIRUL
Parohia nu deține cimitir.

D. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT

[ACTIVITATE CULTURALă, ACTIVITATE FILANTROPICă] Nu este cazul.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI

[ACTIVITățI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE,
CATEHETICE ș.a.]
Ocazional, parohia organizează pelerinaje la mănăstirile
din țară.

F. DATE DE CONTACT PAROHIE

[HRAM] „Sfinții Apostoli Petru și Pavel“;
[ADRESA] Str. Mare, nr 170, comuna Lumina, județul Constanța;

[OFICIU PAROHIAL] Nu are telefon şi nici site oficial.

Preot paroh:
COROIU CRISTINEL
Data nașterii: 21.11.1974
Studii: Licențiat în Teologie
Hirotonit preot: 15 august 1997
Rang: Iconom stavrofor
Telefon: 0723544131

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept

%d bloggers like this: