Parohia „Sf. Cuv. Parascheva“, Nãvodari I

 

Parohia „Sf. Cuv. Parascheva“, Nãvodari I

 

 

Parohia „Sf. Cuv. Parascheva“, Năvodari I

A. ISTORICUL COMUNITĂŢII PAROHIALE
[TOPONIMIE, PREZENTARE GENERALĂ A LOCALITĂŢII D.P.D.V. GEOGRAFIC,ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC]
Oraşul Năvodari se află la nord de municipiul Constanţa. Este aşezat între lacul Taşaul şi Canalul Poarta-Albă – Midia – Năvodari, iar peste Canal se învecinează, la est, cu Marea Neagră. A fost o localitate veche de pescari, dar, datorită industriei petroliere şi chimice, s-a dezvoltat şi demografic. Pe teritoriul său nu există situ-ri arheologice. Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ din Năvodari a luat fiinţă în anul 1975, din fostele filiale ale Parohiei Valea Neagră (azi – Lumina) şi anume: Năvodari, Mamaia-Sat şi Peninsula.

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE
[ISTORIA ZIDIRII EI] Ca locaş de închinare, avea o casă bătrânească formată din două odăi şi o sală, căreia i s-au spart pereţii interiori şi a devenit mai lungă, iar în faţă i s-a improvizat o mică turlă. Donatorul era Spiridon Mecu, un fost colonist din Oltenia, care primise pământ în Dobrogea. Întrucât capela existentă nu mai făcea faţă numărului mare de credincioşi, deoarece oraşul luase amploare, se impunea construirea unei biserici mai încăpătoare. În acest sens, s-au făcut demersuri către autorităţile Primăriei şi judeţului; s-au primit îndrumări ca să fie lărgită cea existentă, însă dimensiunile rămâneau tot modeste. Prilejul s-a ivit când satul Mamaia – filiala Năvodari, s-a demolat prin Decretul 62/1988, care, în Normele Metodologice, stipula că cetăţenii din satul Mamaia pot să-şi strămute casele în Năvodari, unde primeau loturi. S-a procedat la fel şi cu biserica din Mamaia, care era tot o capelă ca cea din Năvodari, având hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva“, însă autorităţile comuniste n-au respectat litera decretului şi oamenii au fost mutaţi cu forţa în apartamente la blocuri. În acest context, s-a făcut un proiect de biserică. La data de 14 octombrie 1988, Pr. Vasile I. Vasile a fost delegat de arhiepiscopul Antim al Tomisului şi Dunării de Jos să pună piatra de temelie şi a început turnarea fundaţiei. În martie 1989, au început lucrările la ziduri care s-au ridicat la peste 2 m înălţime în foarte scurt timp. Organele de conducere locale, municipale şi judeţene au intrat în alertă şi au încercat oprirea lucrărilor. Credincioşii oraşului însă păzeau zidurile noaptea cu lumânări aprinse în mâini şi ziua se lucra. Preotul Vasile Vasile a fost mutat la Parohia Cernavodă, pentru a fi oprit să continue lucrările de ridicare a noului locaş de cult. După revoluţia din decembrie 1989, preotul Vasile Vasile a fost reaşezat în postul de paroh la această unitate de cult unde a continuat lucrările de zidire a bisericii.

[ARHITECTURA, PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCŢII]
Dimensiunile bisericii sunt impresionante. Are înălţimea unui bloc cu
etaje cu două scări. Este o adevărată catedrală; de aceea, este foarte greu de întreţinut,mai ales că în Năvodari s-au mai construit încă patru biserici, drept pentru care sectorul deservit de aceasta s-a micşorat considerabil. Biserica este construită în formă de cruce
clasică, nerotunjită. Are 44 m lungime şi 11,5 m lăţime, iar în dreptul stranelor are 16 m lăţime. Înălţimea boltei este de 11 m. Turla Pantocrator pe interior măsoară 23 m şi la exterior 25 m, iar turla din faţă ce deţine şi funcţia de clopotniţă este mai mică. Ca particularităţi: turla Pantocrator este susţinută de stâlpi înclinaţi, iar biserica are balcoane vizitabile şi demisol. Este construită din beton armat, cărămidă şi B.C.A.

[PICTURA] Este pictată în tehnica fresco, stil bizantin, de către mai mulţi pictori.

[OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ŞI CĂRŢI VECHI] În biserică nu se găsesc obiecte de valoare istorică şi artistică1.

[ŞIRUL PREOŢILOR] Primul paroh a fost pr. Caraivan Velicu, care, după deces, a fost înlocuit de pr. Ciorbaru Nicolae,venit de la Parohia Rasova. Din 1 septembrie 1982, ca paroh a venit Pr. Vasile I. Vasile, care deţine această funcţie şi în prezent.

C. CIMITIRUL
Cimitirul este al comunităţii şi administrat de Primărie.

D. ACTIVITĂŢI CULTURALE ŞI FILANTROPICE ÎN TRECUT
[ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Participăm la evenimentele oraşului şi colaborăm cu şcolile din Năvodari. Au fost ajutaţi nenumăraţi oameni nevoiaşi de-a lungul timpului.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI
[ACTIVITĂŢI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE,CATEHETICE ş.a.] Din 1982 şi până în prezent, s-a desfăşurat o activitate pastoral-misionară susţinută de catehizare a credincioşilor, prin predici, lecţii catehetice şi promovarea cântării omofone bisericeşti.

F. DATE DE CONTACT PAROHIE
[HRAM] „Sfânta Cuvioasă Parascheva;
[ADRESA] Str. Constanţei, nr. 49-51, oraşul Năvodari, judeţul Constanţa;
[OFICIU PAROHIAL] Nu are telefon şi nici site oficial.

Preot paroh: VASILE VASILE
Data naşterii: 01.01.1952
Studii: Masterat în Teologie
Hirotonit diacon: 14.11.1976
Hirotonit preot: 01.08.1982
Rang: Iconom stavrofor
Telefon: 0724240895

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept

%d bloggers like this: