Parohia „Sf. Ier. Nicolae“, Năvodari III

 

 

Parohia „Sf. Ier. Nicolae“, Năvodari III

A. ISTORICUL COMUNITĂŢII PAROHIALE
In anul 2003, la data de 1 octombrie, Arhiepiscopia Tomisului,condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, hotărăşte, prin Decizia nr. 217, înfiinţarea Parohiei Năvodari III – Sfântul Ierarh Nicolae. Acest lucru era strict necesar, deoarece oraşul Năvodari, aflat în expansiune, se îmbogăţise în zona sudică cu un nou cartier de case, deservit de Parohia Năvodari I – Sfânta Cuvioasă Parascheva, a cărei biserică era, pentru mulţi dintre locuitorii acestui cartier, mult prea depărtată. Acest cartier, mărginit la nord de strada Rândunelelor, iar la sud de strada Câmpului, măsoară pe acestă direcţie 900 m, iar pe direcţia opusă, între b-dul Năvodari şi zona vechii gări 1,4 km. În acest sens, la aceeaşi dată, a fost desemnat de către acelaşi for tutelar Pr. Pătraşcu Nicu Adrian, pe atunci slujitor al Parohiei Năvodari I – Sfânta Cuvioasă Parascheva, să se ocupe cu întocmirea documentaţiei necesare şi demararea lucrărilor de construcţie la noua biserică.

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE
Primul mare pas a fost dobândirea de la Primăria oraşului, cu bunăvoinţavrednicului de pomenire primar Ion Dobre, a unui teren în suprafaţă de 1500 m2.

Al doilea mare pas a fost întomirea planurilor de arhitectură, semnate de inspiratul arhitect, Dl Ion Teodor, şi cele de rezistenţă, semnate de iscusitul inginer Dl George Oprea. Echipa a fost completată, de o manieră remarcabilă, de marele meşter de biserici, Dl Dumitru Duţă.

Aşa se face că, la data memorabilă de 05.06.2005, în prezenţa multor credincioşi, atât din Năvodari cât şi din împrejurimi, în timp ce oraşul era condus de Dl Ing. Tudorel Calapod, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie Arhiepiscopul Tomisului, sfinţeşte locul pentru ridicarea noii biserici şi pune piatra de temelie. Cu ajutorul Bunului Dumnezeu şi al ocrotitorului spiritual al acestui nou locaş – Sfântul Ierarh Nicolae, după 30 de luni de lucru susţinut, acelaşi vrednic ierarh vine, în seara ajunului sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, din anul 2007, sfinţeşte demisolul acestei biserici, dându-l astfel în folosinţă, spre marea bucurie a enoriaşilor acestei noi parohii. Este acesta motivul pentru care Pr. Pătraşcu Nicu Adrian, însărcinat cu demararea lucrărilor, este numit, prin Decizia nr. 536, în postul de paroh.

Lucrările au fost reluate în primăvara anului 2008, iar astăzi ne bucurăm de frumuseţea bisericii, care ca şi construcţie este finalizată, fiind tencuită decorativ pe exterior, acoperită cu o învelitoare deosebită, atât prin frumuseţea, cât şi prin rezistenţa în timp a materialului folosit. Este vorba de o tablă din inox nonferitic, rezistentă la salinitate şi aciditate, având una dintre feţe de culoare aurie. Acest lucru a fost posibil printr-un tratament de ultimă generaţie cu Nitrat de Titan, care-i conferă şi duritate şi rezistenţă în timp; prin urmare, o fericită îmbinare între plăcut şi util.

Mai sunt de executat lucrări de amenajare exterioară, de dotare la interior cu corpuri de iluminat şi aparatură electrică şi cea de sunet, uşa la intrare şi pangarul, pangarul si lumânărarul din extrerior. Sunt montate catapeteasma ce aşteaptă icoanele aflate în curs de execuţie şi strănile din biserică şi din altar. Parohul mai sus menţionat are, ca împreună slujitor, din octombrie 2010, pe Pr. Bretea Mihai Gheorghe, astfel biserica este deservită de doi preoţi.

Preot paroh: PĂTRAŞCU NICU ADRIAN
Data naşterii: 28.07.1973
Studii: Masterat în Teologie
Hirotonit preot: 06.08.1998
Telefon: 0788172705

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept

%d bloggers like this: