Parohia „Sf. Mare Mc. Dimitrie“, Nuntaşi

 

 

Parohia „Sf. Mare Mc. Dimitrie“, Nuntaşi

A. ISTORICUL COMUNITĂŢII PAROHIALE
Satul Nuntaşi este situat la 11 km de vestita Cetate Histria, pe drumul care face legătura dintre drumul judeţean Năvodari – Mihai Viteazul şi D.N. 22 Constanţa – Tulcea. Este situat la altitudinea de 50 m.d.m., 44° 32’ 17“ latitudine nordică şi 28° 39’ 4“ longitudine estică, în partea de sud-est a ţării şi de nord-est a judeţului Constanţa, la limita estică a Podişului Casimcea. Vechimea satului trebuie să fie legată de vechimea satului Istria, care a fost înfiinţat tot de turci pe la anul 1760. Atraşi de lacul Duingi, o parte din turcii poposiţi la Istria s-au retras pe actuala vatră a satului Nuntaşi. Tradiţia spune că o nuntă turcească, în drumul ei de la Tulcea spre Constanţa, a făcut popas în acest loc, nuntaşii simţindu-se bine şi atraşi de farmecul locului, de liniştea care domnea aici, dar şi de minunata apă a Duingiului, apoi au hotărât stabilirea lor aici, dându-i denumirea satului după denumirea lacului
Duingi.

Turcii au trăit în comuniune cu bulgarii, care s-au retras din Basarabia. Comunitatea turcească era numeroasă, având o geamie, precum şi o şcoală, dar şi un cimitir, destul de mare (aprox. 2000 de morminte), foarte bine structurat pe rânduri. Unele dintre aceste morminte se păstrează şi astăzi, având lespezile de piatră intacte, putând fi citite numele celor care sunt îngropaţi acolo. De numărul mare de morminte este legată şi vechimea satului. Cimitirul bulgarilor care au trăit în satul Nuntaşi este mult mai mic şi, din nefericire, multe morminte au fost acoperite, păstrându-se doar parţial câteva cruci care atestă vechimea mormintelor.
Biserica are forma de navă,la intrare existând un pridvor deschis; lăcaşul de cult este prevăzut cu o turlă din lemn. Această bisericuţă nu era înaltă, deoarece ea nu trebuia să fie mai impunătoare decât geamia. Viaţa satului Nuntaşi,vechiul Duingi, ia o nouă întorsătură după cel de-Al II-lea Război Mondial, când între statul roman şi statul bulgar se face schimbul de populaţie. Astfel, în luna noiembrie 1940, au plecat bulgarii din localitatea Nuntaşi, în locul acestora venind românii din mai multe localităţi din Cadrilater. Aici a primit fiecare câte o proprietate, în funcţie de proprietăţile pe care le-a lăsat în Bulgaria. Educaţia tinerilor se făcea la şcoala Generală cu clasele I-VIII din localitate, iar preşcolarii mergeau la grădiniţa din sat.

Satul Nuntaşi are un număr de aproximativ 1030 locuitori şi 405 gospodării din care 308 locuite, şi o suprafaţă de 4859 ha. Învăţământul din Nuntaşi dispune de o şcoală modernizată, frecventată
de 113 elevi şi o grădiniţă modernă cu un număr de 28 de preşcolari.

B. Biserica satului
Nuntaşi păstrează urmele istorice ale acestei aşezări. Biserica este destul de veche, neştiindu-se data la care ea a fost construită, probabil înaintea Războiului de Independenţă (1877). Hramul bisericii este „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir“. Bulgarii nu au avut voie să ridice o biserică impunătoare până la Războiul de Independenţă, din două motive: pe de o parte, trebuiau să ceară aprobarea turcilor, care impuneau ca biserica să nu fie mai mare decât geamia, iar pe de altă parte intervine partea financiară, bulgarii trebuind să ridice pe cheltuiala credincioşilor acest lăcaş de cult, lucru greu de realizat, ştiindu-se că numărul acestora era foarte mic. Totuşi, după anul 1877, ortodocşii bulgari găsesc de cuviinţă să ridice un nou lăcaş de cult, mai mare, lângă actuala biserică. Construcţia se ridică din piatră zidită, fiind înălţată până la geamuri (aprox. 2-3 m). S-au întâmpinat multe obstacole: pe de o parte, lipsa banilor; pe de altă parte, războaiele la care au participat, atât românii, cât şi bulgarii. Astfel, construcţia s-a ridicat cu multă dificultate, nereuşindu-se a fi finalizată. Nu ştim cine este episcopul care a sfinţit locul pentru acea construcţie şi nici numele preoţilor bulgari care au slujit în această biserică. Anul 1940 aduce noi transformări în viaţa satului Nuntaşi.

În urma schimbului de populaţie, bulgarii îşi părăsesc casele, lăsând în urmă biserica neterminată. Preot în satul Nuntaşi era parintele Comănici. El este prins la mijlocul conflictului dintre legionari şi comunişti. Arestat în mai multe rânduri, chinuit de legionari, care doreau să afle informaţii legate de anumite persoane, părintele este găsit spânzurat în podul casei sale din localitatea Tariverde. Pentru a se şterge urmele acestei crime comise de legionari, Parohia Nuntaşi este desfiinţată şi unită administrativ cu biserica din Tariverde. Se mai cunosc numele unor preoţi slujitori la Nuntaşi, precum părintele Ioachim, părintele ieromonah Constandache şi vrednicul părinte Tudorache Ion, care a păstorit satul până în anul 1999.

După desfiinţarea parohiei din Nuntaşi, comuniştii, ajunşi la putere, au dărâmat biserica lăsată de bulgari, pentru a construi grajdurile C.A.P.-ului Părintele Tudorache Ion este cel care a condus biserica în perioada represaliilor comuniste. Totuşi, părintele reuşeşte să renoveze biserica, îi schimbă acoperişul, învelindu-o cu tablă zincată, o împrejmuieşte cu gard din plăci de beton, întreţine casa parohială,ba mai mult, împreună cu Dl Vlădulescu Mihai, ridică, în anul 1978, o frumoasă troiţă cu pictură în tempera, pictură care se păstrează şi astăzi.

Revoluţia din 1989 aduce schimbări în viaţa Bisericii Ortodoxe Române, dar nu şi în viaţa bisericii din Nuntaşi, aparţinând în continuare de Parohia Tariverde. În anul 1999, satul Nuntaşi este inundat, biserica veche este grav avariată. Bătrân, părintele Tudorache este pensionat şi, în locul dânsului, este numit preotul Ciornea Andrei. Sprijinit de comunitate, biserica este consolidată, iar pereţii interiori sunt împodobiţi cu pictură în tempera. Casa parohială, fiind într-o stare deplorabilă, este demolată. Biserica este sfinţită în anul 2001 de Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi.
În toamna anului 2003, după 60 de ani, se hotărăşte reînfiinţarea Parohiei Nuntaşi. Preotul Marian David este numit paroh. În anul 2004, se începe zidirea unei noi case parohiale cu ajutorul unor credincioşi.Se împrejmuieşte curtea casei parohiale, ba mai mult, biserica este împroprietărită cu 10 ha de teren arabil şi sunt făcute cadastrări, atât pentru biserică, cât şi pentru casa parohială.

În anul 2007, Dl deputat Dragomir Gheorghe, fiul comunei Istria şi Dl Vişan Marian, fiul satului, hotăresc ridicarea unui locaş de cult mai mare, exact cum doreau străbunii satului. Locul pentru noua biserică este sfinţit la data de 10 octombrie 2007 de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie7. Biserica se ridică în acelaşi loc în care ortodocşii bulgari au încercat să zidească un locaş de închinare. Această biserică a fost târnosită, la 15 septembrie 2013, de Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Biserica este în formă de cruce, cu trei turle, două în faţă şi una în spate, pe care sunt montate cruci din inox. Uşa de la intrare, strana, catapeteasma şi scaunele sunt din lemn de stejar sculpate la Curtea de Argeş. Biserica nu deţine obiecte de valoare.

Preoţi slujitori părintele Comănici Gheorghe (1940-1961), părintele Ioachim (1961-1966), părintele ieromonah Constantache (1966-1969), părintele Tudorache Ion (1969-1999), părintele Ciornea Andrei (1999-2003), părintele David Marian (2003-2014), părintele Matei Costin Claudiu (2014-până în prezent).

C. CIMITIRUL
Parohia deţine cimitir. În cimitir, se găsesc şi morminte ale bulgarilor care au locuit în satul Nuntaşi, dar şi morminte ale turcilor.

D. ACTIVITĂŢI CULTURALE ŞI FILANTROPICE ÎN TRECUT
[ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu este cazul.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI
[ACTIVITĂŢI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE,CATEHETICE ş.a.] Ocazional, parohia organizează pelerinaje la mănăstirile din Dobrogea.

F. DATE DE CONTACT PAROHIE
[HRAM] „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“;
[Adresa ] Str. Bisericii, satul Nuntaşi, comuna Istria, judeţul Constanţa;
[Oficiu parohial ] Parohia nu are telefon şi nici site oficial.

Preot: MATEI COSTIN CLAUDIU
Data naşterii: 04.06.1985
Studii: Masterat în Teologie
Hirotonit preot: 26.05.2012
Telefon: 0767076750

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept

%d bloggers like this: