Parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, Oituz

 

 

Parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, Oituz

A. ISTORICUL COMUNITĂŢII PAROHIALE
[TOPONIMIE, PREZENTARE GENERALĂ A LOCALITĂŢII D.P.D.V. GEOGRAFIC,ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC]
Localitatea s-a format în anul 1923, după exproprierile făcute de pe moşiile lui Luca Ionescu şi Voicu Voievod. În urma acestei exproprieri, au fost împroprietăriţi văduvele şi orfanii luptătorilor căzuţi în Primul Război Mondial în Valea Oituzului, Mărăşti şi Mărăşeşti (beneficiarii fiind aproximativ 45 de familii).

Originari din comuna Luizi Călugara, judeţul Bacău, familiile dominante: Adam, Butacu, Butăcel, Sascău, Sabău, Coceanga, Ferent, Ghenta, Varga, Horvat, Pal, Palcău, Matei, Chius, Chiricheş, Cuna, Timpu, Bogdan etc. de confesiune religioasă romano-catolici, s-au aşezat la sud de localităţile Mihail Kogalniceanu şi Sibioara, la o distanţă de aproximativ 7 km vest de oraşul Năvodari, între DN Bucureşti- Constanţa-Tulcea.

Locuitorii satului Oituz erau romano-catolici şi făceau parte din Parohia Mihail Kogălniceanu. Aceştia au fost ajutaţi de populaţia de etnie germană din M. Kogălniceanu şi astfel s-au încheiat căsătorii mixte, cumetrii. În perioada 1923-1940, o parte din populaţia Oituzului migra la locul de baştină, din toamnă până în primăvară, urmând ca primavara să se întoarcă şi să lucreze pământul. Deoarece „vara mişunau şerpii şi iarna urlau lupii“, unii locuitori ai Oituzului de atunci au renunţat la terenuri, migrând în continentul nord-american şi înapoi în Moldova.

În sat au rămas 8 familii: Butacel Mihai, Tulbure Dumitru, Pal Anton, Palcau Iosif si Chius Verona. Aceştia şi-au construit căsuţe din chirpici renunţând la bordeie după modelul caselor nemţeşti – tip vagon.
În anul 1940, datorită conjuncturii istorice, germanii din România au fost repatriaţi. Aşa s-a întâmplat şi cu germanii din M.Kogălniceanu. A fost o pierdere grea pentru locuitorii cu care au convieţuit, printre care şi ceangâii din Oituz. Unii locuitori din Oituz au cumpărat vite de povară, cai, atelaje agricole şi chiar pământ.

În perioada celui de-Al Doilea Război Mondial au suferit mult şi au luptat pe fronturile de est şi vest, mulţi fii ai satului murind pe câmpurile de bătălie. După anul 1945, la al doilea val de împroprietărire, au fost împroprietăriţi cei ce au luptat în război (aproximativ 15 familii). În urma împărţirii Europei în influenţe: la vest – capitalismul şi la est – comunismul, Germania fiind divizată şi ea în două,nemţii repatriaţi în anul 1940 în Germania şi căzuţi în influenţa sovietică au fost aduşi înapoi în locurile natale – M. Kogălniceanu. Acolo nu şi-au mai găsit locuinţele pentru că au fost ocupate de populaţia aromână. Au fost nevoiţi să se stabilească la rudele lor din Oituz: Fehndric, Arnold, Drese, Wacner, Streille, Roloshi, Rujanschi etc. o parte din aceşti nemţi fiind deportaţi în URSS, pentru reconstrucţie. Până în anul 1990, demografia Oituzului a fost în medie de 509 familii, având aproximativ peste 700 de suflete, din care aproximativ 110 au rădăcini de etnie germană. O parte a emigrat, după anii ’90, în Germania, iar ceangâii au plecat (mulţi dintre ei) la muncă în Europa (Italia, Spania, Grecia).

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE
Cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului şi împreună lucrarea Sfântului Duh, s-a ridicat biserica cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Parohia Oituz, satul Oituz, comuna Lumina, judeţul Constanţa, Protoieria I Constanţa, între anii 2010-2011. Sumele necesare construcţiei au fost oferite cu generozitate şi credintă de Dl Chiru Dumitru şi doamna Maria Lalău, iar terenul a fost donat de Consiliul Local al Primăriei Lumina. Slujba de sfinţire a sfântului lăcaş a fost oficiată, la data de 15.05.2011, de Înaltpreasfinţitul dr. Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului.

C. CIMITIRUL
Satul Oituz deţine un cimitir administrat de Primăria Lumina.

D. DATE DE CONTACT PAROHIE
[HRAM] „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“;
[ADRESA] Str. Teilor, nr. 3;
[OFICIUL PAROHIAL] tel.: 0749105050; e-mail: parohiaoituz1@yahoo.com

Preot paroh: FRĂŢILĂ OVIDIU MIHAI
Data naşterii: 01.11.1985
Studii: Masterat în Teologie
Hirotonit preot: 01.12.2014
Telefon: 0766334382

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept

%d bloggers like this: