PAROHIA PALAZU MARE II, CONSTANŢA

 

 

PAROHIA PALAZU MARE II, CONSTANŢA

Parohia Palazu Mare II – Constanţa este parte componentă a Protopopiatului I din Constanţa. Înfiinţată la 1 noiembrie 2002, la cererea credincioşilor din cartier, a adăugat un plus spiritual comunităţii creştine. Localitatea Palazu Mare a funcţionat până în 1990, în forma administrativă de sat, iar după 1990 până în prezent este cartier al municipiului Constanţa. Satul Palazu Mare ia fiinţă la începutul sec. al XX-lea, fiind format din etnici germani şi mici comunităţi de români, ţigani, turci şi tătari. Lacul Siutghiol a influenţat aşezarea germanilor, deoarece funcţionau pe acest lac unităţi de aviaţie – hidroavioane şi nave utilitare, unde lucrau o mare parte din etnicii germani şi asigurau suportul tehnic pentru utilajele aduse din Germania, pentru carierele de piatră de la Ovidiu şi Tulcea.

În anul 1929, se ridică o şcoală, iar în 1935, o casă de rugăciune cu o suprafaţă de 50 mp. În anul 1940, 515 etnici germani părăsesc satul, fiind strămutaţi cu forţa în Germania nazistă, rămânând doar 15 dintre ei, sub lozinca „Acasă în Reich“. Cu ocazia schimburilor de populaţie din anii 1940-1965, în casele germanilor au fost aduse familii de aromâni din Bulgaria, Albania, Grecia şi Macedonia, în mai multe etape – 1949, 1952, 1965. În acest fel, Palazu Mare are colorit demografic deosebit de vieţuire, unde tradiţiile se împletesc armonios. În prezent, în Cartierul Palazu Mare, funcţionează două biserici ortodoxe, o moschee, o şcoală, dispensar, poştă şi două spitale. Din punct de vedere geologic, localitatea Palazu Mare este situată în platforma Dobrogei de Sud, ce se întinde în sudul unei dislocaţii tectonice profunde a faliei Topalu-Palazu Mare.

Casa de rugăciune a etnicilor germani din sat a fost cedată Bisericii Ortodoxe Române în 1949, suportând unele modificări de construcţie, adăugându-se un altar,un pridvor şi o clopotniţă, unde va funcţiona Parohia „Sfântul Gheorghe“ până în 1996, când se mută în biserica nou-construită şi această locaţie devine casă mortuară până în anul 2002.

În anul 2002, clădirea este cedată Parohiei Palazu Mare II, nou-înfiinţată cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“, unde va funcţiona până în anul 2008 când este demolată din cauza stării avansate de degradare (95%), iar pe terenul de 620 mp. se va ridica o nouă biserică. Această biserică este construită în stil de navă din cărămidă, având lungimea de 27,5 m, lăţimea de 10,60 m şi înălţimea de 22 m, cu demisol, unde funcţionează capela mortuară şi deasupra biserica mare. Pictura acestei biserici a fost realizată în tehnica fresco, stil neobizantin, de către pictorul Pr. Voicu Aurelian. Sfinţirea acestui lăcaş de cult de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a avut loc la data de 21 octombrie 2012.

Această biserică s-a ridicat sub păstorirea preotului paroh Mariş Vasile în timp de 2 ani, acesta păstorind şi în prezent, alăturându-i-se, în anul 2012, co-slujitorul Pr. Cartoafă Florin.

DATE DE CONTACT PAROHIE
[HRAM] „Adormirea Maicii Domnului“;
[adresa ] Cartier Palazu Mare, str. Dumbrăveni, nr. 9, Constanţa;
[OFICIU PAROHIAL] telefon 0723-153523,
e-mail: parohiapalazumare2@gmail.com.

Preot paroh: MARIŞ VASILE
Data naşterii: 06.04.1968
Studii: Masterat în Teologie
Hirotonit preot: 02.10.1996
Rang: Iconom stavrofor
Distincţii: Crucea Patriarhală;
Crucea Sf. Andrei
Telefon: 0723153523

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept

%d bloggers like this: