Parohia „Sf. Dumitru“, Constanţa

 

Parohia „Sf. Dumitru“, Constanţa

 

A. Istoricul comunităţii parohiale
[PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITATII/CARTIERULUI D.P.D.V. GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC]
Parohia „Sfântul Dumitru“ este situată în vechiul Cartier Tăbăcărie din
Constanţa. În trecut, în perioada interbelică, atunci când s-a constituit acest cartier, populaţia era formată din oameni simpli din clasa muncitoare, împroprietăriţi cu terenuri de la marginea oraşului. În prezent, cartierul se numeşte Faleză-Nord şi este unul dintre cele mai frumoase ale oraşului. Biserica este situată în imediata vecinătate a B-dul Mamaia. Sectorul parohiei noastre este cuprins între străzile Ion Raţiu inclusiv şi Zorelelor inclusiv, de-a lungul bulevardului amintit mai sus.

B. Istoricul zidirii bisericii parohiale
Comunitatea de credincioşi nou-formată în perioada dintre cele două războaie
a simţit imperios nevoia de a avea o biserică şi astfel au început demersurile pentru obţinerea unui teren potrivit pentru construirea acesteia. În lipsa unui teren, în anul 1937, credincioşii au cumpărat o casă pe care au transformat-o în capelă cu hramul „Sfântul Dumitru“. Ulterior, după numeroase insistenţe la Primăria Municipiului Constanţa, în anul 1947, comunitatea a primit un teren cu o suprafaţă de 2400 mp, pe strada Dorobanţi, colţ cu B-dul Mamaia. Construcţia a demarat în anul 1956 şi s-a finalizat în anul 1958, sub păstorirea părintelui Constantin Creţu. Sfinţirea a fost săvârşită în anul 1960 de către arhiepiscopul Antim Nica al Dunării de Jos. În anul 1998, biserica a fost mărită prin construirea unui pridvor sub păstorirea preotului Roman Gheorghe. Sfinţirea a fost săvârşită în anul 2001 de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Biserica are formă de navă cu două turle în partea din faţă. Turlele au fost adăugate după anii 90 pentru că, la momentul realizării construcţiei, autorităţile comuniste au deposedat-o de însemnele creştine şi au interzis turlele pentru a evita vizibilitatea.

În anul 2012, urmare unor lucrări de renovare, au fost descoperite în clopotniţă,într-o raclă agintată, un număr de zece părticele de sfinte moaşte. În raclă, s-a descoperit, de asemenea, şi actul de afierosire emis de către Mănăstirea Vatopedu- Grecia către parohia nostră în anul 1939. Ulterior, după cercetări amănunţite, s-a aflat că racla fusese ascunsă de către preotul Constantin Creţu pentru a o feri de comunişti. În raclă, s-au descoperit din moaştele următorilor aleşi ai cerului:

Sfântul Împărat Constantin Cel Mare (21 mai);
Sfânta Mare Muceniţă Varvara (4 decembrie);
Sfinţii Doctori fără de Arginti (1 noiembrie);
Sf. Mc. Trifon (1 februarie);
Sfântul Apostol Filimon (22 noiembrie, 19 februarie);
Sfântul Ierarh Modest (18 decembrie);
Sfântul Iacov Ivritul (27 noiembrie);
Sfântul Mucenic noul Teodor (17 februarie);
Sfânta Cuvioasa Teoctista (9 noiembrie).

C. Profilul Actual al Parohiei
În prezent, parohia noastră acordă ajutoare sociale familiilor nevoiaşe din sectoarele de pastoraţie aparţinând acestei unităţi de cult. De asemenea prin strădania Pr. paroh Dr. Petre Ilie, parohia acordă lunar Bursa şcolară „Sfântul Dumitru“. Până în prezent, au beneficiat de bursă un număr de peste 100 de copii.

D. DATE DE CONTACT PAROHIE
[HRAM] „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“;
[ADRESA] Str. Dorobanţi, nr. 64, Constanţa;
[OFICIU PAROHIAL] Telefon: 0341443610; nu are site oficial.

Preot paroh: PETRE ILIE
Data naşterii: 26.04.1980
Studii: Doctor în Teologie
Hirotonit diacon: 21.11.2003
Hirotonit preot: 15.05.2009
Rang: Iconom stavrofor
Distincţii: Crucea Sf. Andrei
Telefon: 0726687829

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept

%d bloggers like this: