Parohia „Sf. Trei Ierarhi“, Constanţa

Parohia „Sf. Trei Ierarhi“, Constanţa

 

A. ISTORICUL COMUNITĂŢII PAROHIALE [TOPONIME, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂŢII D.P.D.V. GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC]
Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi“ este situată în Municipiul Constanţa, zona Cireşica, Cartierul Tomis Nord, pe un teren de 2400 mp., teren aflat la intersecţia străzilor Cişmelei, Cpt. Dobrilă Eugeniu şi Dispensarului. Aşezământul de cult este amplasat în apropierea Campusului Universitar Ovidius.

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE
[ISTORIA ZIDIRII EI] Cartierul Tomis Nord care deţine un număr mare de locuitori în proporţie de 95% de religie creştină ortodoxă, nu a avut, vreme de mai bine de un sfert de veac un sfânt lăcaş de rugăciune, drept pentru care, împreună cu Cartierele Tomis 3 şi Tomis 4, au fost arondate Parohiei „Adormirea Maicii Domnului“ II, iar unele blocuri au fost arondate Parohiei „Schimbarea la Faţă“, la o distanţă de 8 km.

La doleanţele creştinilor ortodocşi din Cartierul Tomis Nord, în luna august a anului 1993, a avut loc ceremonialul de sfinţire a locului unde urma să se construiască biserica cu hramul „Sfinţii Trei Ierarhi Vasile Grigorie şi Ioan“. Slujba a fost oficiată de vrednicul de pomenire arhiepiscop Lucian al Tomisului, împreună cu un sobor de preoţi, în prezenţa a numeroşi creştini şi a reprezentanţilor autorităţilor locale. În anul 1994, a fost numit paroh Pr. Pandele Iulică Stelian iar în luna octombrie a aceluiaşi an s-a amenajat un paraclis pentru slujbele religioase în clădirea existentă pe terenul bisericii. Paraclisul a fost sfinţit în luna decembrie a aceluiaşi an.

[ARHITECTURA. PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCŢII] Construcţia bisericii a durat şapte ani. Biserica, construită în formă de cruce, în stil brâncovenesc, are lungimea de 34 de metri, lăţimea de 20 de metri şi înălţimea de 32 de metri. Sfinţirea ei a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în noaptea Învierii, 11 aprilie, în anul 2003. Construcţia aşezământului este realizată în plan treflat, în stil tradiţional românesc. [PICTURA] Pictura bisericii, în frescă, a fost începută în urmă cu câţiva ani de pictorul Ovidiu Napoleon, iar catapeteasma este realizată cu icoane în ferecătură, tratate în stil neoclasic. În prezent, biserica este împodobită cu mobilierul necesar şi policandre. Curtea este împrejmuită cu gard frumos ornamentat din fier forjat, iar interiorul curţi este amenajat cu flori, drumuri de piatră şi bănci de lemn, care asigură o atmosferă de linişte şi pace, un loc de armonie între duioşenia naturii şi căldura duhovnicească a slujbelor oficiate în sfântul lăcaş. Fostul paraclis a fost transformat în cantină socială, unde, sub îndrumarea şi supravegherea preotului paroh primesc hrană caldă creştinii nevoiaşi din cartier.

[OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ŞI CĂRŢI VECHI] Parohia nu deţine obiecte de cult vechi.

[ŞIRUL PREOŢILOR] Pr. paroh Pandele Iulică Stelian, Pr. Hogea Stănică Stelian şi Pr. Prof. Tucă Nicuşor, Pr. Pandele Petre Jan.

C. CIMITIRUL
Parohia nu deţine cimitir.

D. ACTIVITĂŢI CULTURALE ªI FILANTROPICE ÎN TRECUT
[ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu este cazul.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI.
[ACTIVITĂŢI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ş.a.] Pe lângă intensa lucrare liturgică, duhovnicească şi pastorală a preotului paroh, se desfăşoară activităţi social-filantropice de ajutorare a cazurilor
sociale din parohie. De asemenea, în cantina din curtea bisericii, se întreprind activităţi de ajutorare a celor nevoiaşi prin oferirea de alimente şi îmbrăcăminte.

F. DATE DE CONTACT PAROHIE
[HRAM] „Sfinţii Trei Ierarhi“;
[ADRESA] Str. Cişmelei, Constanţa;
[OFICIU PAROHIAL] Telefon: 0341410020. Nu are site oficial.

Preot paroh: PANDELE IULICĂ STELIAN
Data naşterii: 21.10.1957
Studii: Licenţiat în Teologie
Hirotonit preot: 22.09.1980
Rang: Iconom stavrofor
Telefon: 0723591672

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept

%d bloggers like this: