Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi“, Sibioara

Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi“, Sibioara

 

A. ISTORICUL COMUNITĂŢII PAROHIALE
[TOPONIMIE, PREZENTARE GENERALĂ A LOCALITĂŢII D.P.D.V. GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC]
Satul Sibioara datează din cele mai vechi timpuri, iniţial purtând denumirea de Cicracci. Este menţionat în Arhiva Dobrogei într-o descriere a călătoriei lui Evlia Celebi pe la jumătatea veacului al VIII-lea. Despre el, marele învăţat german Hamer spune că a fost cel mai renumit călător turc. A călătorit, în 1656, de la Istambul spre Polonia, străbătând Dobrogea şi pomenind satele prin care a trecut, printre care şi Cicracciul. Locuitorii satului Sibioara au venit pe aceste meleaguri din Săliştea Sibiului, dând numele satului – Sibioara. Majoritatea erau crescători de oi, vite şi agricultori, dar şi buni creştini. Personalitatea marcantă a acestor meleaguri sibiorene este scriitorul Titus Cergau (1900-1995) – unul dintre spiritele dobrogene, îndrăgostit de aceste locuri, opera sa literară confirmând acest lucru. A rămas în istoria literaturii dobrogene, în paginile revistelor interbelice cu câteva publicaţii: „Insula lui Ovidiu – Legende şi povestiri“, „Legende dobrogene“, „Apărătorii cetăţilor“, ce reflectă o activitate folclorică merituoasă. Din ultima categorie face parte şi lucrarea „Crâmpeie din Istoria Sibioarei“ care este o monografie a locurilor natale ale autorului.

B.ISTORICUL BISERICII PAROHIALE
[ISTORIA ZIDIRII EI] Satul Sibioara aparţine administrativ de comuna Lumina,judeţul Constanţa şi are un număr de 130 de familii (500 de locuitori). Satul se află pe D.N. 22 Constanţa-Tulcea, la intersecţia cu şoseaua ce duce la Aeroportul Mihail Kogălniceanu. În satul Sibioara, s-a simţit nevoia ridicării unei biserici, majoritatea locuitorilor fiind creştini ortodocsi. Astfel, prin strădania oamenilor şi a preotului Staicu Dumitru, se achiziţionează o casă în sat de la familia Gramada Petre, cu aprobarea Departamentului Cultelor, prin adresa nr. 2053/383/1986, cu menţiunea ca acest imobil să fie amenajat ca şi capelă necesară trebuinţelor credincioşilor pentru săvârşirea Sfintelor Taine şi a celorlalte slujbe religioase. Având un număr mic de locuitori, Sibioara a aparţinut, de-a lungul timpului, ca filială a Parohiei Gura Dobrogei şi a Parohiei Piatra. În data de 19 mai 2004, se sfinţeşte locul şi se pune piatra de temelie a noii biserici cu hramul „Sfinţii Trei Ierarhi“, lucrările demarând imediat. Începând cu data de 1 mai 2006, se aprobă înfiinţarea Parohiei Sibioara prin decizia Permanenţei Consiliului Eparhial nr. 155/2006, fiind numit ca paroh Pr. Mantu Mihail-Florentin prin decizia nr. 337/1.08.06.

Lucrările de construire a bisericii, dar şi lucrările de pictură (tehnica fresco) şi de înfrumuseţare ale acestui lăcaş au fost suportate, cu generozitate, de familia Comănescu Grigore şi Vasilica cu fiicele şi au fost încheiate în anul 2008. Astfel, în data de 24 august 2008, a fost târnosit noul lăcaş de cult cu hramul „Sfinţii Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur“ de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, în prezenţa Pr. Grigore Prodan – Protoiereu al Protoieriei I Constanţa, ctitorului Grigore Comănescu cu familia sa, a Pr. Mantu Mihail-Florentin – paroh, a primarului comunei Lumina, Dl Chiru Dumitru, a unui impresionant sobor de preoti şi diaconi, a numeroase oficialităţi şi în prezenţa credincio şilor din parohie şi împrejurimi.

[ŞIRUL PREOŢILOR]
Pr. Dinu Soare, Pr. Storica Marin, Pr.Varlan Vasile, Pr. Staicu Dumitru, Pr. Ploscaru Hristu, Pr Guran Ilie. Preot Paroh, Mantu Mihail-Florentin.

C. CIMITIRUL
Parohia nu deţine cimitir.

D. ACTIVITĂŢI CULTURALE ŞI FILANTROPICE ÎN TRECUT
[ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu este cazul.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI
[ACTIVITĂŢI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE,
CATEHETICE ş.a.] Nu este cazul.

F. DATE DE CONTACT PAROHIE
[HRAM] „Sfinţii Trei Ierarhi“;
[ADRESA] Localitatea Sibioara, judeţul Constanţa;
[OFICIU PAROHIAL] Nu are telefon şi nici site oficial.

Preot paroh: MANTU MIHAIL FLORENTIN
Data naşterii: 06.09.1980
Studii: Licenţiat în Teologie
Hirotonit preot: 16.07.2006
Rang: Iconom stavrofor
Telefon: 0764470437

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept

%d bloggers like this: