Săptămâna albă prevestește Postul Mare

Anul acesta, pe 11 februarie Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, care deschide Săptămâna albă (a brânzei). Cu acest prilej, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie, de la ora 9.00, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

În Duminica Înfricoșătoarei Judecăți creștinii lasă sec de carne, începând pregătirea pentru intrarea în cele 48 de zile de post ce preced  Învierea Domnului.

Duminica aceasta este supranumită „a Înfricoșătoarei Judecăți” întrucât la Sfânta Liturghie se citește Evanghelia care face referire la acest moment universal al umanității: Judecata divină, la a Doua Venire a lui Hristos, la sfârșitul veacurilor acestei lumi. Mănăstirile din nordul Moldovei au intrat în patrimoniul universal și prin picturile exterioare, care cuprind și scena Înfricoșătoarei Judecăți (foto anexă).

Expresia „lăsatul secului” provine din limba latină (saeculum) şi înseamnă „a lăsa cele lumeşti”, în sensul de a ne opri de la păcate sau fapte rele, deoarece prin Lăsatul secului credincioșii se pregătesc de asceza Postului Sfintelor Paşti. În Săptămâna Albă creștinii renunță la preparatele făcute din orice fel de carne, având dezlegare la produse lactate, ouă şi pește.

În ajunul Lăsatului sec de carne, în Biserica Ortodoxă se face pomenirea de obște a morților – Moșii de iarnă. Moșii și strămoșii sunt înaintașii noștri adormiți întru nădejdea Învierii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept

%d bloggers like this: