Programul IPS Teodosie în Duminica Sfântului Cuvios Ioan Scărarul

Pe data de 18 martie 2018, Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica a 4-a a Postului Mare, dedicată Sfântului Cuvios Ioan Scărarul. Cu acest prilej, de la ora 8.45, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, apoi va rosti un cuvânt de învăţătură despre treptele desăvârşirii creştine, conform învăţăturii Sfântului Ioan Scărarul.

Sfântul Ioan Scararul s-a născut în a doua jumătate a secolului al VI-lea şi este originar din Palestina. La vârsta de 20 de ani s-a retras într-o peşteră din pustia Thola unde a dus o viaţă de anahoret timp de 40 de ani, apoi a devenit îndrumător al monahilor din Sinai, rostind cuvinte de învăţătură în duminici şi sărbători.

A fost ales egumen al Sinaiului, perioadă în care a redactat opera sa de căpătâi, „Scara dumnezeiescului urcuș” sau „Scara Raiului”, una dintre cele mai cunoscute cărţi de spiritualitate creştin-ortodoxă, care prezintă drumul părăsirii păcatelor și al dobândirii virtuților creștine, asemenea urcării unei scări cu 30 de trepte, fiecăreia fiindu-i atribuită o virtute. Din acest motiv, sfântul a fost numit și Scărarul, totodată fiind pictată și o icoană în cinstea acestui tratat de ascetică.

În limba română cele mai cunoscute ediții contemporane sunt cea a părintelui Dumitru Stăniloae (volumul IX din colecția „Filocalia”, 1980) și cea a Mitropolitului Nicolae Corneanu,  al Banatului (1997).

Sfântul Ioan Scararul s-a mutat la Domnul în jurul anului 649.

Duminica Sfântului Ioan Scărarul a început să fie prăznuită în Biserică din secolul al XIII-lea, până la acea dată fiind comemorată Parabola samarineanului milostiv.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept

%d bloggers like this: