Piesa de teatru religios „Osânda cărților”

Joi, 10 mai 2018, de la ora 11.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, se va juca piesa de teatru „Osânda cărților”.

Autorul piesei este părintele Bogdan-Aurel Teleanu, inspector în cadrul Biroului de Presă al Patriarhiei Române și preot slujitor la parohia „Sf. Pantelimon – Foișorul de Foc” din București, iar actrița Simona Pandele este regizor și manager de proiect.

Spectacolul transpune pe scenă ideea potrivit căreia apărătorii Ortodoxiei în vremea regimului comunist din România au fost și făuritorii Marii Uniri.

 

Părintele Teleanu a declarat: „Ideea piesei mi-a venit anul trecut, în cadrul simpozionului dedicat rezistenței Bisericii sub regimul comunist, de la mânăstirea Dervent.

A fost o strânsă legătură între parohia „Sf. Pantelimon din București” și Arhiepiscopia Tomisului. Pentru mine este o mare bucurie că pot să întorc constănțenilor un mare dar: părintele Gheorghe Sorescu, fost consilier în cadrul Episcopiei Constanței, a slujit și la biserica Sf Pantelimon din București. Iar de aici preotul, folcloristul, dramaturgul și jurnalistul Petru Ghe. Savin a slujit un timp la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Constanța.

Tot la parohia noastră a fost și preotul Gheorghe Crețu, care a fost singurul preot din Regat care a slujit la Chișinău, în Basarabia, la slujba de Te-Deum oficiată cu ocazia deciziei unirii Basarabiei cu România, pomenind acolo Sinodul de la București și pe Regele Ferdinand I.

În mintea acestor preoți, și a altora, a existat conștiința unității creștine românești care, în definitiv, a condus la înființarea Patriarhiei Române, de care este strâns legată punerea în valoare a peșterii „Sf. Ap. Andrei sau a Acatistului Sf.  Pantelimon, pe care cenzura comunistă a încercat să-l topească, dar el a circulat sub formă de samizdat.

În condițiile în care mulţi oameni refuză să gândească la trecut, preferând să trăiască suspendaţi în prezent, spectacolul exercită în mod curajos o pedagogie subtilă asupra spectatorului: îl face să se gândească la ce s-a întâmplat înaintea lui.”

 

„Osânda cărţilor” este un proiect teatral dedicat Centenarului Marii Uniri şi se bazează pe o cercetare derulată pe parcursul a aproape patru ani în arhivele CNSAS. Face parte din seria de activități dedicate Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 în Patriarhia Română și se înscrie în cadrul proiectului „Centenarul Unirii în Dobrogea, locul unde începe istoria românilor”, organizat de Departamentul Cultural-Educațional al Arhiepiscopiei Tomisului, Mănăstirea Dervent, Filiala Constanța a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” și Asociația „Casa Mării Negre/Black Sea House” Constanța.

Intrarea se face pe bază de invitații. Acestea pot fi ridicate gratuit, de la Magazinul de obiecte bisericești „Sfântul Nicolae” din incinta Palatului Arhiepiscopal (strada Arhiepiscopiei, nr. 23).

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept

%d bloggers like this: