Reputatul Profesor Dr. Basarab Nicolescu va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius”

Joi, 14 iunie 2018, la ora 12.00, Profesorul Dr. Basarab Nicolescu va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius”. Evenimentul se va desfășura în Sala Senatului din Campusul universitar – corp A (Universitatea „Ovidius”).

La propunerea Consiliului Facultății de Teologie Ortodoxă, Senatul Universității „Ovidius” din Constanța a aprobat acordarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Basarab Nicolescu. Acesta este membru de onoare al Academiei Române și Președinte al Centrului Internațional de Cercetări și Studii Transdisciplinare.

Fizician prin formarea inițială, cercetător în mai multe domenii științifice, Basarab Nicolescu s-a remarcat prin contribuții în domeniul fizicii interacțiunilor, este autor și promotor al ideii de transdisciplinaritate, dar și al unor studii de istoria științei și filosofiei, de critică literară și de promovare a dialogului dintre știință și religie.

S-a născut la data de 25 martie 1942, în Ploiești. Stabilit în Franța, în anul 1970 a devenit cercetător al Centrului Național de Cercetări Științifice din Paris. Profesorul Dr. h.c.  Basarab Nicolescu și-a susținut doctoratul de stat în științe fizice la Universitatea „Pierre et Marie Curie” din Paris, cu titlul: Contribution à l’étude théorique de la diffusion pion-nucléon, sub conducerea profesorului Robert Vinh Mau. A lucrat la Divizia de Fizică Teoretică a Institutului de Fizică Nucleară din Orsay și la Laboratorul de Fizică Nucleară și Energii Înalte al Universității Paris VI.

În anul 1973, a fondat, alături de fizicianul polonez Leszek Lukaszuk, un nou domeniu referitor la interacțiunile puternice, cunoscut sub denumirea de Odderon, deschizând un nou domeniu în fizica interacțiilor tari.

În anul 1986 primește Medalia de argint a Academiei Franceze pentru cartea Nous, la particule et le monde. În anul 1987, profesorul și cercetătorul Basarab Nicolescu a fondat și condus Centrul Internațional de Cercetări și Studii Transdisciplinare (CIRET) cu sediul la Paris. Organizație non-profit, CIRET își propune să dezvolte cercetarea dintr-o abordare științifică și culturală nouă – transdisciplinaritatea – al cărei scop este să dezvăluie natura și caracteristicile fluxului de informații care circulă între diversele ramuri ale cunoașterii.

Prin apelul la datele fizicii cuantice, Părintele transdisciplinarității încearcă și reușește să readucă fără accese fundamentaliste conceptul de sacru în discursul raționalist postmodern. Savantul român a făcut parte și din tribunalul care l-a reabilitat în 1992 pe Galileo Galilei, la invitația Papei Paul al II-lea.

Personalitate plurivalentă și spirit genial, Basarab Nicolescu s-a bucurat și se bucură de recunoaștere internațională. Pentru a menționa doar pe cele mai importante distincții, putem aminti că din anul 2001, devine membru de onoare al Academiei Române și faptul că Domnia Sa este multiplu Doctor Honoris Causa: al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (2000), al Universității Tehnice din Cluj-Napoca (2008), al Universității „George Bacovia” din Bacău (2008), al Universității „Vasile Goldiș” din Arad (2011), al Universității Veracruz din Mexic (2011), al Universității Petrol-Gaze din Ploiești (2012), al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu (2016), al Universității din Craiova (2016) și al Universității de Vest din Timișoara (2016).

Este cetățean de onoare al municipiilor Ploiești, Iași, Cluj-Napoca și Craiova.

Foto credit: adevarul. ro

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept

%d bloggers like this: