Fragment din moaștele Sfântului Ioan Botezătorul la Catedrala arhiepiscopală. Hramul schitului Prodromița

Luni, 9 iulie, la ora 19.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va întâmpina la Catedrala arhiepiscopală delegația greacă ce aduce spre cinstire un fragment din moaștele Sfântului Ioan Botezătorul. Acesta va fi așezat spre cinstire în catedrală și este adus din Sfântul Munte Athos, de la mănăstirea Filotheu.

Marți, 10 iulie, începând cu ora 8.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală. Fragmentul din moaștele Sfântului Ioan Botezătorul va rămâne în catedrală până marți, la ora 14.00, când va fi dus la schitul Prodromița (aflat în partea de vest a localității Hârșova, pe malul Dunării). Aici va fi întâmpinat, la ora 15.00, și va rămâne până pe 13 iulie.

 

Hramul schitului Prodromița

Joi, 12 iulie, în calendarul creștin-ortodox este consemnată sărbătoarea Cinstirii Sfintei Icoane a Maicii Domnului „Prodromița” de la Muntele Athos. Cu acest prilej, joi, începând cu ora 8.00, la schitul Prodromița, IPS Teodosie, împreună cu PS Nikiforos, Episcop de Amorios, va oficia slujbele de Sfințire Mică a Apei și a noului clopot al așezământului monahal, urmate de Sfânta Liturghie.

Sâmbătă, 14 iulie, Preasfințitul Veniamin Goreanu, Episcop al Basarabiei de Sud, va oficia Sfânta Liturghie la schitul Prodromița.

 

Icoana „Prodromița” a fost pictată acum 150 de ani. Dorindu-și din tot sufletul ca și la schitul Prodromul să fie o icoană făcătoare de minuni, monahul Nifon și ucenicul său, Nectarie, au venit din Sfântul Munte la Iași unde au găsit un meșter iconar, Nicolau Iordache, ce a respectat condițiile impuse: spovedanie, post și rugăciune. La un moment dat, după terminarea de pictat a veșmintelor, meșterul iconar a întâmpinat dificultăți la zugrăvirea chipurilor, amânând lucrul până a două zi. Dimineața, după rugăciune, când a vrut să se apuce de lucru, a găsit fețele pictate în mod desăvârșit. De aceea se spune că icoana nu a fost făcută de mână omenească. Mărturia pictorului se află la schitul Prodromul într-un document datat 29 iunie 1863.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept

%d bloggers like this: