Înălțarea Sf. Cruci

Hram la mânăstirea Dervent
Vineri, 14 septembrie, Biserica Ortodoxă cinstește Înălțarea Sfintei Cruci. Astfel, începând cu ora 8.45, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent, cu prilejul unuia dintre hramuri. Apoi, ierarhul Tomisului va conduce o procesiune spre Izvorul Tămăduitor din apropiere, unde va avea loc slujba de sfințire a apei.
 
Istoricul sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci
Această sărbătoare amintește de două momente importante din istoria lemnului Sfintei Cruci, pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos.
Primul moment a fost înălţarea solemnă a Sfintei Cruci înaintea credincioşilor din Ierusalim, în data de 14 septembrie 335, de către patriarhul Macarie, după ce lemnul Crucii a fost descoperit de către mama Sfântului împărat Constantin cel Mare, împărăteasa Elena.
Al doilea moment este tot o înălţare solemnă a lemnului Sfintei Cruci înaintea credincioşilor din Ierusalim, în ziua de 14 septembrie 630, de către patriarhul Zaharia al Ierusalimului. Evenimentul a marcat recuperarea Sfintei Cruci de la perşi, în anul 629, de către împăratul bizantin Heraclius, după ce perșii o luaseră ca pradă de război, la cucerirea Ierusalimului din anul 615.
La început, sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci a avut un caracter local, dar până în secolul al XI-lea s-a generalizat în întreaga Biserică.
Înălțarea Sfintei Cruci este zi de post deoarece amintește de Patimile, Răstignirea și moartea pe Cruce a Mântuitorului.
 
Crucile de la mănăstirea Dervent
Istoria Sfintelor Cruci de la Dervent poate fi reconstituită în parte cu ajutorul povestirilor din popor, transmise din generaţie în generaţie. Astfel, tradiția vorbește despre patru creștini care au fost condamnați la moarte de către conducătorul cetății Dervent. Aceștia au fost duși în arenă și supuși unor torturi greu de imaginat. Pe locurile unde au fost martirizați au fost găsite patru pietre crescute în formă de cruce. Nu se cunoaște anul când a avut loc martirajul.
Până în secolul al XIV-lea nu se mai păstrează informații despre Sfintele Cruci de la Dervent. Adem Paşa, pe moşia căruia se aflau Sfintele Cruci, a amenajat mai multe adăposturi pentru bolnavii creștini și musulmani care-și găseau tămăduire aici.
În perioada stăpânirii otomane, Ahmet Bey (șeful unei raiale turcești de pe malul Dunării), aflând că aceste cruci aduc binecuvântare, a cumpărat moșia. Aceasta a fost ferită de foamete și de ciumă, iar mulți creștini veneau aici la muncă, doar ca să se atingă de Sfintele Cruci. În preajma Războiului pentru Independenţa României, s-a călcat tradiţia ocrotirii crucilor. Unul din descendenţii lui Ahmet a mers la câmp la vremea secerişului şi a observat că aceste Sfinte Cruci sunt foarte cinstite de către slujitori. El a lovit cu sabia în Crucea mare şi i-a rupt braţele, iar pe două dintre cele trei cruci mici le-a scos din pământ.
După Războiul de Independență, un cioban surdo-mut din Coslugea și-a găsit vindecare la crucile de leac de la Dervent. Pe când își înapoia oile din marginea islazului l-a cuprins moleșeala, s-a întins și și-a așezat capul pe brațele crucii tăiate. Aici a dormit până după-amiază. Când s-a trezit a auzit tunetele și picăturile de ploaie. După ce și-a strâns turma care se împrăștiase a realizat minunea. Vestea minunii s-a răspândit și mulți oameni și-au găsit alinare la Crucile de leac de la Dervent, așa cum au fost numite. (sursa: www.dervent.ro)
 
Duminică, 16 septembrie, începând cu ora 7.45, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba de sfințire mare (târnosire) a bisericii „Înălțarea Domnului” din localitatea Lazu, comuna Agigea, urmată de săvârșirea Sfintei Liturghii. Răspunsurile liturgice vor fi date de către membrii Coralei „Armonia”.
Totodată, la acest lăcaș de cult, de vineri până în dimineața zilei de luni, credincioșii pot cinsti moaștele Sfântului Pantelimon, aduse de la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
 
Slujba de sfințire a pietrei de temelie a fost oficiată de către vrednicul de pomenire arhiepiscopul Lucian Florea, în data de 25 aprilie 1993. Proiectul bisericii a fost realizat de către o echipă de arhitecți coordonată de arhitect Dan Rusovan. Inițiativa construirii bisericii a avut-o pr. Fleșaru Marin, susținut de către un Consiliu de Inițiativă condus de Diga Ion.
Construcția lăcașului de cult s-a realizat între anii 1993-1999, de către COMCM S.A. Constanța. Lucrările de pictură în tehnica frescă, executate de către pictorul Dumitru Macovei, au început în 2006 (preot paroh Dincu Anghel) și au fost finalizate în anul 2015 (preot paroh Pițigoi-Mocanu George).
La finalizarea lucrărilor au contribuit Consiliul Local Agigea și credincioși din parohie: Nicolae Petre, Pârvu Floarea, Voda Dumitru, Valinescu Oscar Doruleț și Stela, Pițigoi-Mocanu Mihai și Victoria, Turiceanu Constantin și Maria, Turiceanu Laurențiu și Maria-Laurette, Baraghin Dorina și Alexandru Elena.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept

%d bloggers like this: