Parohia Cogealac I

A. ISTORICUL COMUNITĂŢII PAROHIALE
Parohia este situată în comuna Cogealac, satul Cogealac, la aproximativ 45 km de oraşul Constanţa, la jumătatea drumului european dintre municipiile Constanţa şi Tulcea.

Situată pe Podişul Casimcei, comuna Cogealac este cunoscută de la 1890-1905 sub numele Hogeainlik (traducerea din limba turcă este Poşta Mare). Legenda spune că, fiind amplasată la jumătatea drumului dintre oraşele Constanţa şi Tulcea, aici poposeau, zilnic, care şi poştalioane trase de cai. Tot aici, călătorii făceau schimbul de cai, pentru a-şi continua drumul spre nordul sau sudul Dobrogei. Comuna Cogealac, formată la început din cetăţeni veniţi din ţară cu animale multe, în special cu oi, găsind suprafeţe însemnate de păşuni naturale, s-au stabilit în zonă, întemeind gospodării. Odată cu creşterea animalelor, s-a dezvoltat comerţul cu produse agricole, care se desfăşura la târgul renumit în zona localităţii Hogeainlic, devenind astfel un târg important, la care veneau mulţi locuitori din zonele limitrofe, astfel schimbându-şi şi denumirea în Cogealac.

Datorită renumelui şi importanţei acestui târg, situat lângă calea ferată, precum şi poziţiei geografice, în perioada 1936-1937, localitatea a devenit Plasa Cogealac, la care erau polarizate toate localităţile învecinate. În cadrul Plasei Cogealac, ca organ administrativ teritorial de stat, funcţiona Prefectura Cogealac, care, alături de Judecătoria Cogealac, rezolva problemele administrative şi judecătoreşti ale cetăţenilor
din localităţile arondate acesteia.

B. Istoricul Bisericii Parohiale

Până în anul 1928, comuna Cogealac avea un mic paraclis, unde s-a slujit din anul 1911 până în anul 1934. În această capelă a slujit, până în anul 1922, preotul Ioan Constantinescu. În anul 1927 este hirotonit preotul Ioan Gheţu, cel care, în anul 1928 pune piatra de temelie a actualei biserici. Construcţia s-a terminat în anul 1934, iar la data de 9 decembrie a aceluiaşi an a avut loc sfinţirea.

Biserica este construită din piatră şi cărămidă, fiind acoperită cu tablă. Fondurile necesare au fost adunate de la cele 120 de familii. Mobilierul şi catapeteasma sunt realizate din stejar sculptat. Icoanele sunt pictate în tehnica ulei de către pictorul Ion Vasilescu din Bucureşti. Sculptorul catapetesmei a fost Ion Babic din Capitală.

În anul 1971, s-au executat lucrări de renovare interioare şi exterioare.

În anul 1981, este hirotonit preotul Neamţu Costică, care, în 1985, se ocupă de tencuielile interioare, iar în anul 1987 de tencuielile exterioare şi refacerea acoperişului.

În anul 2003, este numit preot paroh Sivriu Petrică, care, în anul 2004, începe lucrările de pictură în tehnica fresco, executate de pictorul Ioan Borlovenu din Craiova.

În anul 2006, lucrările de pictură sunt terminate, iar în data de 29 octombrie a aceluiaşi an are loc slujba de sfinţire a picturii, oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi din parohie şi împrejurimi.

Sumele necesare pentru pictura bisericii au fost oferite cu generozitate şi credinţă de către enoriaşii parohiei, cât şi de Secretariatul de  Stat pentru Culte şi Primăria Cogealac.

În anul 2013, sunt executate lucrări de reabilitare a exteriorului şi acoperişului, sumele necesare fiind alocate de către Secretariatul de Stat pentru Culte.

În prezent, la Parohia Cogealac I slujesc preotul paroh Sivriu Petrică şi preotul coslujitor Neamţu Costică.

C. Cimitirul
Parohia Cogealac I deţine un cimitir în comun cu Parohia Cogealac II, situat
la marginea comunei, cimitir care se află în adminstrarea Primăriei Cogealac.

D. ACTIVITĂŢI FILANTROPICE ŞI CULTURALE ÎN TRECUT

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI
În prezent, se întreprind activităţi de ajutorare a celor nevoiaşi, precum şi cateheze
cu cei tineri.

F. DATE DE CONTACT PAROHIE
[HRAM] Adormirea Maicii Domnului;
[Adresa ] str. Gării, nr. 32, comuna Cogealac, satul Cogealac, jud. Constanţa;
[OFICIU PAROHIAL] Telefon 0241.769.565.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *