A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIME, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-GEOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL ECONOMIC] Parohia este situată în satul Valu lui Traian, comuna Valu lui Traian, judetul Constanţa. Denumirea sub care este atestat pentru prima dată satul Valu lui Traian, este Hasancea, denumire turcească, dat fiind faptul că atunci întreaga Dobroge făcea parte din Imperiul Otoman. Ulterior, după ce Dobrogea este realipită Romaniei, aproape tuturor localităţilor li se schimbă denumirile, printre care şi satul Hasancea devine, astfel, Valu lui Traian. Începand cu anul 1974, datorită apropierii satului Valu lui Traian de satul Valea Seacă (Omurcea), are loc contopirea acestora, luând naştere comuna Valu lui Traian.
B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Începând cu anul 1984, apare dorinţa localnicilor de a fi ridicată o biserică parohială, deoarece în satul Valu lui Traian nu exista un lăcaş de cult ortdodox, serviciile religioase fiind oficiate de preotul din satul vecin, Valea Seacă. Prin strămutarea câtorva morminte din cimitirul ortodox, se obţine terenul minim necesar ridicarii unui lăcaş de cult.
Din cauza faptului că era dificilă obţinerea unei autorizaţii de construcţii a unei biserici în acele vremuri grele cu regim politic comunist, se solicită şi se obţine autorizaţie pentru construirea unei case mortuare care, în taină, deşi modestă, devine biserica mult râvnită. Construcţia a fost realizată în grabă, fără fundaţie, materiale folosite fiind panouri din tablă la exterior, ramforsate cu bare de oţel, ulterior căptuşite cu zidărie din BCA la interior şi împodobită cu pictură. Cu aceeaşi grabă, a fost înălţată o modestă clopotniţa, detaşată de corpul bisericii.
C. CIMITIRUL. Cimitirul este localizat de jur-împrejurul bisericii, cu o vechime de aproximativ 4 secole, în inventarul parohiei neexistand nici un fel de act în scris despre evidenţa şi organizarea acestuia.
Hram: “Sf. Ap. Petru şi Pavel”