ISTORICUL COMUNITĂȚII. Mănăstirea este situată în apropierea comunei Târgușor, județul Constanța. În jurul anilor 1700 poartă denumirea de Pazarila, datorită populației turco-tătare. Pe la anii 1820, după retragerea turcilor, zona a fost populată de către crescătorii de animale (oieri), veniți cu turmele din zona Brașovului, Făgărașilor, Sibiului și Brăilei, dându-i-se numele de Târgușor. Din punct de vedere geografic, mănăstirea este situată în podișul Casimcei, într-un pitoresc peisaj, înconjurată de o frumoasă pădure de salcâmi și pini, pe lângă terenul mănăstirii curgând pârâul Visterna.
ISTORICUL BISERICII. Mănăstirea a fost înființată la data de 12 octombrie 2010, din inițiativa Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, având ca hram și ocrotitor pe „Sf. Cuv. Dionisie Exiguul”. În anul 2013 i se adaugă și „Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou”. La data de 21 aprilie s-a pus piatra de temelie a bisericii mănăstirii, slujba fiind oficiată de Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Biserica are formă de cruce cu turlă octogonală pe naos cu lungime de 17 m, lățime de 7 m, iar la străni 10 m. este construită din cărămidă pe temelie din beton armat, acoperită cu tablă tip țiglă Novatik. Are o singură turlă pe care este montată o cruce făurită din inox. Ușa de la intrare este lucrată din lemn masiv de stejar. Clădirea este realizată din cărămidă și BCA ăe fundație de beton armat, acoperită cu tablă tip țiglă-Novatik, având suprafața de 300 mp. Pictura bisericii în suprafață de 500 mp este în curs de execuție, fiind realizată în tehnica Acrilic în stil bizantin.
DATE DE CONTACT MĂNĂSTIRE. [HRAM]„Sf. Cuv. Dionisie Exiguul”și „Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou”;[ADRESA]comuna Târgușor, județul Constanța.