A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIME, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-GEOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL ECONOMIC] Localitatea se numește Lumina, din anul 1965, în conformitate cu decretul 799/1964 și este locuită din antichitate, fapt ce o demonstrează informația preluată de Constantin Brătescu la schimbarea toponomiei Dobrogei dată de Procopius din Cezareea, care amintește aici de o așezare cu numele Mavro –Vale în traducere Valea Neagră. După 1417, zona cade sub stăpânire musulmană, devenind după cum spune marele geograf Simion Mehedinți ,,drum al războaielor de cucerire, drum al armatelor ruso-turce”. În 1861, când Nusred Bay începe procesul de colonizare a Dobrogei cu tătarii din sudul Crimeii, localitatea primește denumirea turcească Cogealia dupa Cogea Ali șeful tribului tătar așezat aici. Aici erau în 1899, după Dicționarul Geografic al României, întocmit de I. Lahovari, C.I. Brătescu și G. Tocilescu, o școală turcească, o casă de rugăciuni protestantă și o geamie ridicată în 1865 deservită de un hoge. În 1929, în baza decretului dat de guvernul național țărănesc a luat denumirea de Valea Neagră. De reținut este faptul că între anii 1873- 1883, din Gubernia Chersonului și din Mannhein vin coloniști germani care se așează în Cogealia. După 1877, când Dobrogea se alipește României, începe o liniște manifestată prin încetarea mișcărilor de populație. Între 1926-1940, numeroși turci și tătari emigrează în Turcia, iar in 1940 germanii părăsesc localitatea Lumina stabilindu-se definitiv în Germania, în casele lor venind în urma schimbului de populație romanii din Cadrilater.
B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Biserica a fost preluată în 1940 de la populația germană ce a părăsit teritoriul țării în urma schimbului de populație și aparținea cultului evanghelist. A fost sfințită în anul 1941 de episcopul Gherontie Nicolau. Arhitectura este în formă simplă de dreptunghi, neavând abside și turle, ci doar o turlă mică la intrarea în clopotniță, fiind construită din chirpici. [PICTURA] Biserica nu este pictată ci doar văruită. [OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ŞI CĂRŢI VECHI] Biserica nu deţine obiecte de valoare. [ŞIRUL PREOŢILOR] Primul preot slujitor al parohiei a fost Pr. Constantin Dobrițoiu, care a venit din Cadrilater odată cu populația română. Acesta a slujit până în anul 1978, când a murit, iar în locul lui a venit preotul Hristu Ploscaru. În anul 1989, în locul preotului Ploscaru a venit preotul Vasile Latcan, care a slujit până în anul 1999, când a fost înlocuit de preotul Doru Chiriac, ce slujește parohia în prezent.
C. CIMITIRUL. Comuna are două cimitire în care nu sunt înmormântate personalități de seamă.
D. ACTIVITAȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT. [ACTIVITATE CULTURALA, ACTIVITATE FILANTROPICA] Nu este cazul.
E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.] Nu este cazul.
F. DATE DE CONTACT. [HRAM] „……………..”; [ADRESA] Lumina, județul Constanța; [OFICIU PAROHIAL] Nu are telefon și site oficial.