Parohia Sibioara

  A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTARE GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V. GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Satul Sibioara datează din cele mai vechi timpuri, pe atunci purtând denumirea de Cicracci. Este menționat în Arhiva Dobrogei într-o descriere a călătoriei lui Evlia Celebi pe la jumătatea veacului al VIII-lea. Despre el marele învățat german Hamer spune că a fost cel mai renumit călator turc. A călătorit în 1656 de la Istambul spre Polonia străbătând Dobrogea și pomenind satele prin care a trecut printre care și Cicracciul.    Locuitorii satului Sibioara au venit pe aceste meleaguri din Saliștea Sibiului – dând numele satului Sibioara. Majoritatea erau crescători de oi, vite și agricultori dar și buni creștini. Personalitatea marcantă a acestor meleaguri sibiorene este scriitorul Titus Cergau (1900-1995) unul din spiretele dobrogene, îndrăgostit de aceste locuri,  iar opera sa literară confirmă acest lucru. A rămas în istoria literaturii dobrogene, în paginile revistelor interbelice cu câteva publicații ca:  “Insula lui Ovidiu – Legende și povestiri”, “Legende dobrogene”, “Apărătorii cetăților”, ce reflectă o activitate folclorică merituoasă. Din ultima categorie face parte și lucrarea “Crâmpeie din Istoria Sibioarei” care este o monografie a locurilor natale ale autorului.

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Satul Sibioara aparține administrativ de comuna Lumina, Județul Constanța și are un număr de 130 de familii (500 de locuitori). Satul se află pe drumul național 22 Constanța-Tulcea la intersecția cu șoseaua ce duce la Aeroportul Mihail Kogălniceanu. În satul Sibioara s-a simțit nevoia ridicării unei biserici, majoritatea oamenilor fiind creștini ortodocsi. Astfel, prin strădania oamenilor și a preotului Staicu Dumitru, se achiziționează o casă în sat de la familia Gramada Petre, cu aprobarea Departamentului Cultelor București, prin adresa numarul 2053/383/1986, cu mențiunea că acest imobil să fie amenajat ca și casă de rugăciuni necesară nevoilor credincioșilor pentru săvârșirea sfintelor taine și a celorlalte slujbe religioase. Având un număr mic de locuitori Sibioara a aparținut dealungul timpului ca filială Parohiei Gura Dobrogei și Parohiei Piatra. În data de 19 mai 2004 se sfințește locul și se pune piatra de temelie a noii biserici cu hramul „Sfintii Trei Ierarhi”, lucrările fiind derulate imediat. Începând cu data de 1 mai 2006 se aprobă înființarea Parohiei Sibioara  prin decizia Permanenței Consiliului Eparhial Tomis – Constanța numărul 155/2006  și este numit ca preot paroh Pr. Mantu Mihail-Florentin prin decizia 337/1.08.06.

Lucrările de construcție ale bisericii, dar și lucrările de pictură (tehnica fresco) și de înfrumusețare ale acestui lăcaș au fost suportate cu generozitate de familia Comănescu Grigore și Vasilica cu fiicele și au fost încheiate în anul 2008. Astfel, în data de 24 august 2008 a fost târnosit noul lăcaș de cult cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gura de Aur” de către Înaltpreasfintitul dr. Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului,  în prezența Pr.Protoiereu Grigore Prodan al Protoieriei I Constanța, ctitorului  Grigore Comanescu cu familia sa, a Pr. Paroh Mantu Mihail-Florentin, a primarului comunei Lumina d-l Chiru Dumitru, a unui impresionant sobor de preoti și diaconi, a numeroase oficialități și în prezența credincioșilor din parohie și împrejurimi. [ȘIRUL PREOȚILOR] Pr. Dinu Soare, Pr. Storica Marin, Pr. Varlan Vasile, Pr. Staicu Dumitru, Pr. Ploscaru Hristu, Pr Guran Ilie. Preot Paroh, Mantu Mihail-Florentin.

C. CIMITIRUL.  Parohia nu deține cimitir.

D. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu este cazul.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a. ] Nu este cazul.

  1. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] „Sfinții Trei Ierarhi“; [ADRESA] Localitatea Sibioara, județul Constanța; [OFICIU PAROHIAL] Nu are telefon și site oficial.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *