Parohia ,,Buna Vestire” Constanța

A. STORICUL COMUNITĂŢII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V.GEOGRAFIC, ISTORICO – DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Parohia Buna Vestire este situată în N V oraşului Constanţa, cartier Inel I, zona Eden, strada Dionisie cel Mic, nr. 50 A, Judeţul Constanţa. În anul 1996 prin purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Lucian Florea Arhiepiscopul Tomisului, se intreprind demersuri pe lângă conducerea Primăriei Constanţa, în vederea obţinerii unui teren în zona Dezrobirii pentru construirea unei biserici. Astfel, în data de 30.04.1996, prin Contractul nr. 223, se obţine de către Arhiepiscopia Tomisului un teren în suprafaţă de 225 mp în concesiune pentru ridicarea un locaş de închinare credincioşilor din zonă. Pentru înfăptuirea acestui edificiu, în anul 1997 Permanenţa Eparhială numeşte ca Paroh pe Pr. Dincă Valentin. În perioada de vară a fost construită o capelă unde să fie oficiat serviciul divin până la ridicarea bisericii mari.
B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Piatra de temelie a bisericii parohiale cu hramul Buna Vestire a fost sfinţită de către Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Lucian în luna noiembrie, anul 1997. Lucrările de construcţie – săpăturile pentru fundaţie – au început în luna martie a anului 1998. În anul 1999 este numit ca preot slujitor Pr. Gheorghe Brătulescu. În perioada următoare au fost continuate etapele de construcţie cu sprijinul sponsorilor şi a credincioşilor până în luna august 2003. Biserica a fost construită din cărămidă, acoperită cu tablă, iar stilul arhitectonic al bisericii este bizantin, cu două turle în faţă şi o cupolă centrală. În toamna acelui an – adică pe 2 noiembrie 2003, în Duminica a XXII-a după Rusalii, (Bogatul nemilostiv şi săracul Lazăr) – a avut loc sfinţirea bisericii de către Înaltpreasfinţitul Dr. Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului. Cu această ocazie, Înaltpreasfinţitul Teodosie l-a hirotesit Iconom stavrofor pe parohul de atunci, Pr. Valentin Dincă, în timp ce preotului coslujitor Brătulescu Gheorghe i s-a acordat rangul de Iconom. La momentul sfinţirii, biserica nu era pictată, nu avea străni şi nici mobilier. [PICTURA] Lucrările de pictare a bisericii – în stil neo-bizantin – au demarat în noiembrie-decembrie 2008, pictura a fost efectuată în tehnică fresco de către fam Seredenciuc Ovidiu şi Mioara. Între anii 2008 şi 2011, au fost efectuate lucrări de pictură în proporţie de 55%. Pe data de 1 februarie 2011, în postul de paroh a fost numit Pr. Dr. Dumitru Măcăilă, Iconom stavrofor. În perioada 2011-2013 au fost continuate lucrările de pictură în proporţie 75%. În data de 01.iunie.2013 prin decizia nr. 364, a fost numit în funcţia de paroh Pr. Dănuţ Marius Bertea. În perioada iunie-decembrie au fost finalizate lucrările de pictură, în aceeaşi perioadă a fost refăcută întreaga instalaţie de încălzire a locaşului de cult. În anul 2014, luna martie, biserica a fost înzestrată cu străni în conformitate cu stilul tradiţional ortodox. În luna august a fost înfiinţată biblioteca parohială, începând cu un fond de carte redus, dar numai în câteva luni a fost atins numărul de 500 de volume. [ŞIRUL PREOŢILOR] Pr. Rusu Florin, Pr. Andrei Doru, Pr. Nichitean Bogdan Mihai. Actualmente slujitori ai sfântului altar sunt: preot paroh Dănuţ Marius Bertea – 01.06.2013; preot coslujitor Dumitru Măcăilă – 01.02.2011; preot coslujitor Gheorghe Brătulescu – 26.12.1999; preot coslujitor Dincă Valentin – 1997.

C. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE S.A.] Din luna octombrie 2014 a început proiectul catehetic „Cateheza Duminicală”, proiect care se desfăşoară în fiecare duminică seara după slujba Paraclisului Maicii Domnului. Încă din anul 2013 parohia desfăşoară proiectul filantropic „Dăruind vei dobândi” iniţiat de Protoieria II Constanţa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *