A. ISTORICUL COMUNITĂŢII PAROHIALE.[PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂŢII/CARTIERULUID.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC].Parohia este situată în zona Far din localitatea Constanţa, judeţul Constanţa, fiind traversată de bulevardul 1 Mai. Parohia Sfânta Maria se învecinează cu Portul Maritim Constanţa, foarte aproape de biserica parohială situându-se Poarta 5, prin care se realizează intrarea în Portul Maritim Constanţa. Comunitatea parohială a Parohiei Sfânta Maria s-a desprins din Parohia Sfântul Nicolae Vechi a cărei biserică parohială este situată în imediata apropiere a Catedralei Arhiepiscopale, cu hramul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.
B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE.[ISTORIA ZIDIRII EI].Biserica Sfânta Maria este prima biserică ridicată după Revoluţia din decembrie 1989,când preotul Voicu Neculai, în calitate de paroh al Parohiei Sf. Nicolae-Vechi din Constanţa(din anul 1987), s-a implicat în dobândirea unui teren pe Bulevardul 1 Mai în vederea construirii acestui sfântlocaş de cult creştin – ortodox.Prin Decizia nr. 191 din 11 mai 1990 a Primăriei Constanţa s-a transmis din administrarea Primăriei Constanţa în administrarea Parohiei Sf. Nicolae Vechi un teren situat în Constanţa, Bulevardul 1 Mai, nr. 21. După întocmirea proiectului s-a autorizat lucrarea de construire a bisericii, autorizaţie eliberată de Primăria Constanţa cu nr. 3279/30.05.1990.Parohia Sfânta Maria s-a înfiinţat, ca entitate bisericească şi juridică, abia după patru ani de la începerea construcţiei bisericii, şi anume la 1 ianuarie 1994, prin Decizia Arhiepiscopiei Tomisului cu nr. 156, prin care s-a realizat şi transferul pr. Voicu Neculai de la Parohia Sf. Nicolae Vechi la Parohia Sf. Maria, ,,în interes de serviciu”.
B.ISTORICUL BISERICII PAROHIALE.[ISTORIA ZIDIRII EI]Lucrările de construire a bisericii au început în luna mai 1990 şi s-au încheiat în toamna anului 1997, în 7 decembrie având loc slujba de sfinţire, săvârşită de către IPS. Lucian Florea, Arhiepiscopul Tomisului, precum şi darea în folosinţă a locaşului de cult.[ARHITECTURA, PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCŢII]Biserica a fost construită sub formă de cruce, cu trei turle. Ulterior a fost înzestrată cu mobilierul necesar şi cu tot ceea ce era folositor unei biserici. Până azi biserica păstrează zidăria de cărămidă.[PICTURA]Lucrările de pictură au demarat în anul 2004 şi s-au finalizat în 2008,fiind realizate de arhid. Aureliu Voicu. Întregul efort al construirii, pictării şiînfrumuseţării bisericii parohiale a fost făcut de către credincioşii care locuiesc împrejurul bisericii Parohiei Sfânta Maria precum şi de diverse instituţii conduse de către dreptmăritori creştini. În ziua de 9 noiembrie 2008IPS. Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, a săvârşit slujba de sfinţire a picturii. În ziua de 22 ianuarie 2012 preotul Voicu Neculai s-a retras din administraţie la cârma parohiei venind P.C. Preot Popescu Nicolae care s-a ostenit ca paroh până în data de 1 februarie 2014. Din data de 1 martie 2014 a fost numit paroh al Parohiei Sfânta Maria, Protoieria II Constanţa, preotul Cojocaru Ciprian Ioan. Prin osteneala pr. Popescu Nicolae, în anul 2012, au fost aduse la Parohia Sfânta Maria părticele din Sfintele moaşte ale Sfântului Ioan Botezătorul, ale Sfântului Sfinţit Mucenic Haralambie, ale Sfântului Ierarh Nectarie precum şi o părticică din Lemnul Sfintei, Cinstitei şi de Viaţă Făcătoarei Cruci. În data de 8 aprilie 2015 sfintele odoare au fost aşezate în racle, individual, în baldachinul sculptat în lemn de frasin de pr. Magadan Răduţ, prin efortul credincioşilor. [ANEXE] Parohia Sfânta Maria deţine o clopotniţă, un lumânărar zidit precum şi o capelă ce a fost folosit iniţial ca spaţiu liturgic, până la terminarea lucrărilor de construire a bisericii parohiale. Pentru capela din spatele bisericii parohiale s-a obţinut autorizaţia nr. 1952 din data de 1 decembrie 1992 tot pe Parohia Sf. Nicolae Vechi, lucrarea fiind finalizată în iulie 1993.În această construcţie sunt încorporate trapeza şi capela mortuară. [OBIECTE VECHI DE CULT, CĂRŢI VECHI]Biserica nu deține obiecte de valoare. [ŞIRUL PREOŢILOR]pr. Voicu Neculai(1994-2014, paroh 1994-2011), pr. Ciupitu Iacob(1995-†2003), pr. Sandu Gabriel(2001-2002 – diacon; 2002-2014 – preot), pr. Tanef Cătălin(2003-2005), pr. Lupea Marcel(2005-†2007), pr. Popescu Nicolae(din 2007, paroh 2012-2014), pr. Munteanu Emil(din 2008), Voicu Aureliu (2010-2012 – diacon; 2012-2014– preot), pr. Cojocaru Ciprian Ioan(paroh din 2014), pr. Codreanu George Constantin(din 2014).
C. ACTIVITĂŢI CULTURALE ŞI FILANTROPICE ÎN TRECUT.[ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ].Cu puţini ani în urmă a luat fiinţă o bogată bibliotecă parohială, cu numeroase cărţi şi reviste cu caracter duhovnicesc, teologic şi literar. La realizarea bibliotecii au contribuit tineri studenţi, profesori, preoţi şi credincioşi. Această bibliotecă este la dispoziţia credincioşilorşi a tuturor celor interesaţi.
D. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE S.A.]Actualmente se întreprind activităţi de ajutorare a celor nevoiaşi, parohia dispunând şi de o trapeză ce se pune la dispoziţia credincioşilor. Prin implicarea credincioşilor sunt ajutate cu hrană şi îmbrăcăminte, la domiciliu, diverse familii, prin deplasarea credincioşilor şi a clericilor la casele acestora. Periodic se fac cateheze credincioşilor, în special în zilele de vineri, după slujba Sfântului Maslu.