A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂŢII/CARTIERULUI D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Parohia este situată în satul Movilița, comuna Topraisar, județul Constanța. Satul Movilița a avut mai multe denumiri și anume: Filimon Sârbu, Masuratu, Voievodu Mihai (era pe atunci comună). Actualmente satul Movilița se afla în componența comunei Topraisar. Parohia Movilița a luat ființă la data de 01 aprilie 2003. Până la acea dată era filie și făcea parte din Parohia Potârnichea, alături de Biserica din satul Biruința. Prin Decizia nr. 78 Permanența Consiliului Eparhial a luat hotărârea ca noua parohie să-și înceapă activitatea la data de 01 aprilie 2003. Parohia Movilița deține un paraclis cu hramul „Sfânta Cuvioasa Paraschiva”, în care s-a slujit până la data de 24 mai 2008 când a avut loc târnosirea noului lăcaș de cult.
B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Construcția bisericii cu hramul „Sf. M. Mc. Gheorghe” a început în anul 2003 și s-a definitivat în anul 2012, când a avut loc Sfințirea acesteia. La data de 10 iulie 2003 Sfânta Arhiepiscopie a probat începerea lucrărilor de construcție a noului locaș. Astfel că la data de 18 iulie 2004, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, s-a pus piatra de temelie a noului locaș. O parte din istoria bisericii se găsește în textul [PISANIE] situat la intrarea în biserica și al cărui conținut îl reproducem în continuare: „cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului și împreună cu lucrarea Sfântului Duh, în localitatea Movilița, din inițiativa preotului Rotaru Nicolae și a Consiliului Parohial, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teodosie Petrescu, Arhiepiscop al Tomisului, s-a zidit și s-a pictat această biserică cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, între anii 2004-2012, din contribuția credincioșilor cu dragoste față de Dumnezeu, a Consiliului Local Topraisar și a domnilor: Primar Stelian Gheorghe, Cîrlig Gheorghe, Nicolae Mancer, Ioan Dosef și a membrilor Consiliului Parohial: Novac Valentin, Axinte Toader, Mihai Grigore, Bozga Ioan, Tirsoaga Stelian, Andone Alexandru, Dragoi Leon, Axinte Dumitru, Daicu Alexandru, Balan Viorel, Mircea Bogdan cu familiile lor.”
În anul 2004, luna iulie, ziua 18-a s-a pus piatra de temelie a noului locaș de cult, iar în anul 2008, luna mai, ziua a 24-a s-a târnosit noul locaș de cult de către Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi și multimea de credincioși din localitate și imprejurimi. Cu binecuvantare, în scurt timp (2009-2012) s-au săvârșit lucrările de pictură bisericească, iar sfințirea acesteia a avut loc în anul 2012, luna mai, ziua a 27-a, de către Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Protopop Cârlan Vasile, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, alături de mulțime de credincioși. Pictura a fost executată în tehnica „fresco” de către pictorul Oprea Lucian din Focșani. „Scrie Doamne în cartea vieții veșnice pe toți cei care au fost, sunt și vor veni spre închinare în Biserica Măririi Tale în veci. Amin!”. [ARHITECTURA. PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCŢII] Biserica are formă de cruce, cu turlă octogonală pe naos, cu lungimea de 24,30 m, lățimea de 9 m și 14,20 m la abside. Este construită din piatră pe temelie de beton armat, acoperită cu tablă zincată. Are trei turle, două în față și una pe naos pe care sunt montate trei cruci de metal. Ușile de la intrare sunt din pvc. Catapeteasma, stranele și iconostasele sunt din lemn de stejar, sculptate la un meșter din Maramureș. Biserica în interior este pavată cu granit. [PICTURA] Pictura bisericii în suprafață de 720 mp, a fost realizată în tehnica frescă de către pictorul bisericesc Oprea Lucian din Focșani. Icoanele de la catapeteasmă au fost pictate de același pictor.
[OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ŞI CĂRŢI VECHI] Biserica nu deţine obiecte de valoare. [ANEXE] Clopotniţa, detaşată de biserică, este construită din zid la intrare în curtea bisericii și este învelită cu tabla zincată. Lucrările de construire au început în anul 2008 și s-au terminat în anul 2009. Casa parohială a fost cumpărată de către enoriași în anul 1989 și se află în apropierea Sfintei Biserici. [ŞIRUL PREOŢILOR] Răileanu Gheorghe, Cicîrîc Ionel, Goane Mitică (1990-2003), Rotaru Nicolae ( 2003-……)
C. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.] Ocazional se desfășoara activități filantropice și se țin cateheze în posturi. La data de 18 iulie 2004 s-a pus piatra de temelie a noii biserici, la data de 27 mai 2012 s-a Sfințit Pictura Bisericii, evenimente la care a participat Înaltpreasfințitul Teodosie, Ahiepiscopul Tomisului.