Parohia Tataru

Tătaru este un sat în comuna Comana, județul Constanța. Satul a fost fondat de tătarii veniți din Crimeea, în jurul unei ferme și a unei mori de vânt înființată de către doi bulgari. În trecut localitatea s-a numit Azaplar.
In timpul comunismului, au fost adusi oameni din toate partile Romaniei, de aceea aici sunt si olteni, moldoveni, munteni, maramureseni, dar si tatari, care lucrau la C.A.P si Agromec. Dupa ce a cazut perioada comunismului, acestia au ramas aici pentru ca isi formasera familii si se amestecara, si totodata pentru ca au fost improprietariti, primind cate 3 hectare de pamant per familie.
Comunitatea de tatari si romani este foarte unita, deoarece au crescut impreuna, si un argument solid la aceasta afirmatie il face terenul pe care este amplasata bisericuta, intrucat a fost donata de catre un tatar, pentru ca pentru satenii ortodocsi era foarte greu sa mearga la biserica intrucat cea mai apropiata este la 4 km departare, iar drumul este in camp si greu de parcurs, mai ales toamna si iarna.
In anul 1999, la propunerea satenilor de a construi un lacas de cult pentru ca se simtea nevoia biserica si pentru ca drumul era greu de parcurs mai cu seama pentru cei in varsta, si pentru ca cei care mureau erau dusi de acasa direct la cimitir, trei barbati din sat, Donea Gheorghe, Rosu Constantin si Ifrim Constantin, in frunte cu Parintele Butnaru Daniel au luat initiativa, iar satenii au imbratisat cu bucurie aceasta decizie.
Pentru inceperea bisericii s-a facut colecta in tot satul de bani si grane, iar toti cei care puteau sa munceasca erau prezenti pe santier prin rotatie, cate 10-15 barbati, iar familiile, tot prin rotatie aducea mancare muncitorilor.
Aceasta biserica s-a facut din chirpici, apoi tencuita interior exterior, turnat sapa in interior si centura pe exterior. Biserica are 7.50 m lungime, 4,40 latime si 4.50 inaltime, cu tot cu acoperis. Altarul este micut, are 2.20 m lungime si 4.40 latime. In luna august a anului 1999 s-a terminat constructia, iar prima slujba in noua biserica s-a facut pe data de 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, unde s-a facut slujba de Sfintire a Agheasmei Mici, apoi Sfanta Liturghie.
In anul 2002 s-a facut si pictarea bisericii, de catre Alexandru Procora ajutat de Stefan Procora si de Virgil Purcaru. Pictura este frumoasa, calduroasa si bine facuta.
Parohia Tataru mai are si o filie, satul Pelinu, acesta are bisericuta facuta in acelasi an si stil cu biserica mare, tot de oamenii din sat. Finalizarea bisericii s-a facut in anul 2000 iar sfintirea Mica a fost in anul 2004.Hramul bisericutei din Pelinu este Sfantul Apostol Andrei.Frumusetea bisericii de la Pelinu consta in faptul ca slujbele se fac la lumina candelelor si a lumanarilor intrucat nu este tras curent electric momentan.
Pana in anul 2015, biserica din Tataru a fost filie a comunei Comana, iar din 1 septembrie 2015 a fost unita cu satul Pelinu si s-a format parohia Tataru, iar primul preot Paroh al parohiei nou infiintate este Preot Marius Gabriel Vintila.
Cu nadejde in Dumnezeu, in anul 2016 speram sa facem slujba de Tarnosire a bisericii Adormirea Maicii Domnului din Tataru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *