Parohia Horia – Filia Miorița

A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIME, PREZENTARE GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Satul Miorița, situat într-o zonă de relief colinar din nord-vestul județului Constanța, la km.76 pe drumul european E60, Constanța – Hârșova, numără aproximativ 50 de familii ortodoxe. Localitatea Miorița aparține din punct de vedere administrativ comunei Ciobanu, jud. Constanța și este așezată la 19 km. spre sud-est de aceasta. Ca localitate distinctă poate fi plasată în a doua jumătate a sec. al XVIII-lea.

Pe harta teatrului de război din Europa între anii 1828-1829, elaborată de Marele Stat Major al Armatei Ruse (publicată în 1935), în partea centrală și de nord a Dobrogei apar numeroase siliști în locul cărora pe o hartă din 1787, apar sate consolidate precum Cadi Câșla, Tichilești etc., care au fost distruse sau părăsite în timpul razboiului ruso-turc din 1828-1829, după care locuitorii au revenit și au construit gospodării pe vechile locuri. Astfel, după 1877 acest sat va avea o existență fără întrerupere până în zilele noastre având diferite nume: Cadi Câșla, loc de iernat în limba turcă, provine de la un judecător turc și s-a păstrat până în 1929 când și-a luat numele de Bălăceanu (de la numele unui boier care a avut moșie aici), pe care l-a păstrat până în anul 1962, când autoritățile comuniste i-au pus numele de Miorița.

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Biserica este așezată în mijlocul satului, iar lucrările de construcție au început în anul 1930 și s-au terminat în anul 1937, când s-a și sfințit. Este zidită din chirpici și este acoperită cu tablă. Are două turle și este în formă de corabie. Este construită din contribuția credincioșilor. Icoanele de la catapeteasmă sunt pictate de pictorul Nicu Predescu în anul 1937 .

[PISANIE] Între anii 2000-2001, cu ajutorul enoriașilor și prin osârdia PC. Pr. Soare Ion, slujba de resfințire făcându-se în ziua de 10 noiembrie 2001 de către Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Teodosie al Tomisului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

[ARHITECTURA, PLAN DIMENSIONAL, MATERIALE DE CONSTRUCȚII] Planul bisericii este simplu în formă de corabie având lungimea 18 m., lățimea 5m., înălțimea 3,5 m. [PICTURA] Biserica a fost împodobită cu pictură de pictorul Cristea Virgil din Țăndărei jud. Ialomița. [ANEXE] Clopotnița este construită pe schelet metalic, în anul 1978 și este acoperită cu tablă.

OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ŞI CĂRŢI VECHI] Biserica nu deține obiecte de valoare. [ȘIRUL PREOȚILOR] Printre preoții care au slujit în biserica din Miorița amintim: Pr. Cernescu Constantin și Cernescu Vespasian (1938-1950); Pr.Apostol Gheorghe de la parohia Ciobanu (1940-1944); Pr. Rodideal (1950-1957); Pr. Mosoia Gheorghe (1957-1979); Pr. Antoche Costică (1980-1986); Pr. Murat Ion (1986-1993); Pr. Soare Ion (1994- oct. 2002); Pr. Ciornea Toader (nov. 2002- prezent).

C. CIMITIRUL. Parohia nu deține cimitir.

D. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITAȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.] Parohia a derulat diferite programe în parteneriat cu școala din localitate, cu primăria pentru pregătirea zilelor naționale, a zilei comunei, ziua eroilor, serbări de colinde, pelerinaje la diferite obiective turistice și religioase de la noi din țară etc.

E. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” [ADRESA] Sat Miorița, Comuna Ciobanu, jud. Constanța. [OFICIU PAROHIAL] E-mail: parohiahoriacta@yahoo.com; Parohia nu deține telefon și site official.

Bibliografie: Arhiva Bisericii din Horia, Registru Inventar, 1967; http://primariahoriaconstanta.ro/prezentare_locala; Prof. Alexandru Rosioru, Prof. Aura-Ana Roșioru, Viața și istoria locuitorilor din Ciobanu și Satul Miorița, Ed. Ex-Ponto, 2006.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *