A. ISTORICUL COMUNITĂȚII FILIEI [TOPONIMIE PREZENTARE GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Filia parohiei Țepeș-Vodă, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, este situată în satul Siliștea, comuna Siliștea, județul Constanța, pe drumul ce face legătura între muncipiul Medgidia și drumul național 2A. Vechea denumire a satului era Taspunar, adica „fântâna de piatră”, fântâna despre care nu se știe în ce loc a existat. Se spune din bătrani că în această fântână își ținea ascuns un tătar bogat aurul. Prima atestare a satului datează din anul 1852, an în care pe teritoriul actualului sat s-au stabilit primii locuitori de origine turcă și primii coloniști tătari veniți din Crimeea.
După Războiul de Independență din 1877 o parte din turcii și tătarii stabiliți aici au plecat în Turcia. Primii locuitori români au sosit în sat, în anul 1866 din Țara Bârsei și Vrancei, ocupându-se cu creșterea oilor și trăind alături de tătarii băștinași. În anul 1900, în satul Siliștea a fost înființată școala primară cu două secții: română și tătară. Școala cu predare în limba tătară a fost desființată după Primul Război Mondial. Acum în sat locuiesc 120 de români creștini-ortodocși și 30 de familii turco-tătari musulmani, ocupația de bază a acestora fiind agricultura și creșterea animalelor.
B. ISTORICUL BISERICII FILIEI [ISTORIA ZIDIRII EI] Piatra de temeile a bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din satul Siliștea, s-a pus în anul 1912, dar din cauza Primului Război Mondial lucrările de construcție au fost finalizate abia în anul 1923, când biserica a fost și sfințită. Acest lucru îl aflăm și din [PISANIA] care se află în pridvorul bisericii: “Ridicata-sa această Biserică în timp glorioasei domnii a M.S. Rege Ferdinand I. Pusu-sa temelia în 1912 și sfințită în 1923 prin stăruința comitetului Gh. Soare – Epitrop, I. Olaru -președinte, V. Banica – casier…”. Dosarul cu planul bisericii s-a pierdut din păcate în timpul Primului Război Mondial, din această cauză numele arhitectului rămânând necunoscut. Înaintea bisericii de piatră a existat o biserică din scândură care a fost distrusă în timpul Primului Război Mondial, azi o cruce arătând locul în care se află Sfântul Altar.
În anul 2012, la 100 de ani de la punerea pietrei de temelie a bisericii, biserica a fost resfințită de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Teodosie, încojurat de un sobor de preoți și diaconi, protoiereu fiind părintele Ciornea Toader, preot paroh Dragomir Petre-Lucian și primar al comunei dl. Mihai Soare.
[ARHITECTURA. PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCȚII] Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Siliștea, este o construcție solidă pe temelie de piatră și beton, cu ziduri groase din cărămidă – bolțile de asemenea din cărămidă – și acoperiș din tablă zincată. Biserica este proiectată în formă de cruce cu 3 turle – 2 în față și una în spate – fiind compartimentată în altar, naos, pronaos și pridvor închis. Catapeteasma este din lemn de stejar sculptat, împodobită cu icoane pictate în ulei. Catapeteasma a fost lucrată și pictată de Babic, din Bucuresti.
[PICTURA] Pictura a fost realizată în întregime abia între anii 2008-2009 în tehnica fresco de pictorul bisericesc autorizat Desagă Gheorghe din Murfatlar. [ANEXE] Clopotnița detașată de biserică a fost construită în același timp cu biserica.
[OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ȘI CĂRȚI VECHI] Biserica nu deține obiecte de valoare.
[ȘIRUL PREOȚILOR] Același ca al parohiei Țepeș-Vodă.
C. CIMITIRUL. Filia nu deține cimitir.
D. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT. [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu este cazul.
E. PROFILUL ACTUAL AL FILIEI [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a] Același ca al parohiei Țepeș-Vodă.
F. DATE DE CONTACT FILIE [HRAM] „Adormirea Maicii Domnului”; [ADRESA] Str. Mare, sat Siliștea, comuna Siliștea, județul Constanța; [OFICIU PAROHIAL] Nu are telefon și site oficial.
BIBLIOGRAFIE: Comuna Siliștea, Material realizat de Primăria și Consiliul Local Siliștea, județul Constanța; Arhiva parohie, dosar nr.4, 30 septembrie 1967; Deviz și caiet de sarcini privind pictura în tehnica fresco de la biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” Siliștea.