A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂŢII D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Localitatea Dulgheru este situata în partea de nord a județului Constanța, în Podisul Casimcei, fiind străbătută de DJ 225. Din punct de vederea administrativ ea aparține de comuna Saraiu, aflându-se la 8 km de aceasta. Prima atestare documentară a Comunei Saraiu datează din anul 1664, când sultanul Mehmet al IV-lea adresează o scisoarea cadiului de Hârșova prin care obligă la plata dărilor pe anumiți creștini ce se stabiliseră în “Sarai” . Cu toate acestea însă, trebuie menționat că aceste meleaguri au fost locuite încă de pe vremea tracilor dovadă stând descoperirile arheologice făcute în Dulgheru, anume o stelă funerară de tip dunărean, cu chenar de iederă, aparținând unui locuitor trac înstărit .
B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Referitor la biserica din localitate aflăm din opera “Dobrogea în pragul veacului al XX-lea” scrisă de Cpt. M.D. Ionescu și tipărită la București în anul 1904 cum că “în satul Dulgheru, biserica este clădită în anul 1869, cu hramul Sfinții Împărați Constantin și Elena, deservită de un preot și doi cântăreți. Preotul deservește și satul Carpelit (Stejaru). În Carpelit se află o geamie și un hoge.” Biserica actuală ce a pastrat același hram este zidită în anul 1895 și se află cu circa 30 m mai la vest față de cea precedentă. Biserica este construită din piatra și cărămidă, nu este pictată și are două turle. În anul 2004 în biserică au fost efectuate câteva reparații precum: repararea acoperișului și învelirea cu tablă, construirea unui pridvor, placarea cu gresie a pardoselii și montarea lambriului pe pereți. Întrucât biserica nu este pictată, în anul 2013 în urma unui ajutor financiar venit din partea Ministerului Cultelor s-au început lucrările de pregătire pentru pictură moment în care, pe peretele de răsărit al altarului s-a descoperit o pictură murală de aproximativ 8 mp ce îi închipuie pe Sfinții Trei Ierarhi. Deoarece până acum biserica nu a beneficiat de nici-o sursă de încalzire, a fost montată o centrală termică pentru a crea o atmosferă potrivită săvârșirii sfintelor slujbe.
[ANEXE] Clopotnita, detașată de biserică, este construită din zid, învelită cu tablă și dispune de un clopot pe care scrie “făcut de obștea enoriașilor Parohiei Dulgheru la 3 aprilie 1927, Fabrica Oituz București”.
C. CIMITIRUL. Cimitirul este situat în partea de est a localității, măsoară 10000 mp, este singurul din localitate și nu se cunosc personalități care să fie înmormântate în el.
D. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT. [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu este cazul.
E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.] Ocazional, parohia organizează pelerinaje la mănăstirile din țară. La Crăciun și la Paște sunt oferite copiilor din localitate pachete cu dulciuri.
F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] “Sfinții Împărați Constantin și Elena” [ADRESA] Sat Dulgheru, Com. Saraiu, jud. Constanța, [OFICIU PAROHIAL] Nu are telefon și site oficial.
BIBLIOGRAFIE GENERALĂ:
1. Directia Generală a Arhivelor Naționale, Relațiile Țărilor romane cu Poarta Otomană în documente turcești, anii 1601-1712, București, 1984.
2. Ghinea, Dan, Enciclopedia geografică a Romaniei, Ed. Enciclopedica, București, 2002
3. Ionescu, M.D., Cpt., Dobrogea în pragul veacului al XX-lea, București, 1904
4. Tudoran, Vasile, Monografia Comunei Saraiu, Constanța, 2013