A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIME, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-GEOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL ECONOMIC] Parohia Gălbiori este situată în comuna Crucea ce se află în partea nordică a podişului Dorobanţu la 45 de kilometri de Municipiul Constanţa. Comuna Crucea este formată din 6 sate: Gălbiori, Băltăgeşti, Stupina, Crişan, Siniu. Din punct de vedere administrativ comuna a luat fiinţă prin Hotărârea de Guvern nr. 2 din 1968. În anul 1916, prefectul judeţului N.T. Negulescu menţiona faptul că satul Saragea a fost înfiinţat cu mult înaintea războiului din Crimeea. Saragea avea 504 români, 9 sârbi şi doi italieni. Etimologic numele de Saragea este explicat cu ajutorul cuvântului turcesc saradgea, care înseamnă galben, de unde şi denumirea de Gălbiori. Astăzi parohia are un număr de 71 familii constituite în 302 persoane, în parohie mai sunt 30 de familii catolici. Parohia nu are în componenţă monumente istorice. Majoritatea credincioşilor sunt pensionari iar satul este îmbătrânit.
B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Prima biserică în satul Gălbiori a fost în anul 1886 numai din piatră scoasă din cariera de piatră ce se află la marginea satului spre vest. Biserica a fost construită cu o singură turlă şi mult mai mică ca cea de astăzi. Acea Biserică a funcţionat până în anul 1896, când numărul localnicilor a crescut, au dărâmat vechea Biserică şi au construit alta mai mare în acelaşi loc.
[ARHITECTURA. PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCTII] Temelia Bisericii actuale a fost pusă în anul 1997 şi s-a terminat în anul 1899. Este construită din piatră şi cărămidă, acoperită cu tablă zincată. Lucrarea Bisericii a fost luată la antrepriză de arhitectul Nicolache de origine greacă, este construită în stil bizantin, având forma Sfintei Cruci şi se termină cu două turle mici şi una mare. Fondurile necesare pentru construcţia Bisericii au fost adunate numai din contribuţia credincioşilor. Lucrările au fost terminate în 2 ani. Biserica a fost gata în anul 1899 şi înzestrată cu tot mobilierul şi obiecte de cult necesare. A fost sfinţită de către Prea Sf. Episcop Partenie de la Galaţi şi deservită de preotul Alexe Rădulescu. În timpul războiului din 1916 – 1918, satul a fost distrus cu excepţia câtorva case şi Biserica a rămas în întregime, însă a fost profanată de armatele vrăjmaşele, Sfânta Masă și Catapeteasma fiind pătrunse de gloanţe. După război credincioşii au făcut reparaţii la acoperiş, au înlocuit tot mobilierul la atelierul de tâmplărie N. Gârbă din Constanţa iar icoanele de la Catapeteasmă au fost pictate de pictorul Gb. Mihăescu din comuna Ţepeş-Vodă. În anul 1927 Biserica a fost renovată complet şi înzestrată cu cele necesare cultului. A fost resfinţită de către Prea Sf. Episcop Gheronte Nicolau Al Eparhiei Constanţa, paroh protosinghelul Agatanghel Balica.
[PICTURA] Biserica nu este pictată.
[OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE SI CARTI VECHI] Biserica nu detine obiecte de valoare. [ȘIRUL PREOTILOR] Pr. Alexe Rădulescu, Protosinghelul, Agatanghel Balica, Preot Ștefan Medan, Pr. Gheorghe Gherlan, în prezent parohia este deservită de pr. Trandafir Dan – Marius începând din anul 2014.
C. CIMITIRUL. Parohia nu deține cimitir.
D. ACTIVITAȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT. [ACTIVITATE CULTURALA, ACTIVITATE FILANTROPICA] Nu este cazul.
E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITAȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.] Parohia desfăşoară activităţi pastorale, misionare şi sociale. Ocazional parohia organizează pelerinaje la mânăstiri din ţară. Este în derulare Proiectul Hristos Împărtăşit copiilor şi activităţi filantropice pentru cei în nevoi, pentru cei bolnavi, pentru cei bătrâni şi în suferinţe.
F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] “Înălţarea Domnului”, [ADRESA] Comuna Crucea, sat Gălbiori, jud. Constanţa; [OFICIU PAROHIAL] Nu are telefon și site oficial.
Bibliografie:
1. Arhivele Arhiepiscopiei Tomisului
2. Arhivele Primăriei Com. Crucea