A. ISTORICUL COMUNITĂŢII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Biserica filie din Tichilești, comuna Ghindărești, aparține de Protopopiatul Carsium – Hârșova, se mărginește la răsărit cu comuna Muslubeiu (Horia) iar la apus cu comuna Topalu, la miază-noapte cu Ghindărești. Locuitorii satului sunt proveniți majoritatea din satul Topalu iar o parte au venit cu turmele de oi din Ardeal.
B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII E] Biserica din satul Tichilești este zidită din piatră și cărămidă și acoperită cu tablă. A fost zidită în anul 1892 de locuitori și s-a sfințit în anul 1895 în timpul regelui Carol I, Episcop Partenie, protoiereu Gh. Rădulescu, primar Ion Bobes iar preot Nicolae Vasilescu, fiind construită în stil bizantin, în formă de cruce cu o turlă mare pe mijloc. În anul 1927 s-a reparat biserica cu cheltuiala locuitorilor satului și s-a sfințit în anul 1928 de pr. Constantin Coada, iar în anul 1949 s-a refăcut turla care era expusă căderii. Nu este pictată decât catapeteasma de pictorul Al. C. Popovici din Galați în anul 1894. Pe parcursul anilor biserica a mai suferit mici reparații la acoperiș și la exterior. În anul 2008 a fost pictată de catre pictorul Goagea Aurel.
Cheltuielile au fost suportate de către Primăria și Consiliul local Horia și de către locuitori. În luna mai 2008 a avut loc retârnosirea Sfântului locaș, slujba fiind săvârșită de către Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Teodosie, însoțit fiind de un sobor de preoți și diaconi, preot paroh fiind Stoica Nicolae, protoiereu Costea Vasile, primar Sava Gigel. [OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ŞI CĂRŢI VECHI] Biserica nu deţine obiecte de valoare.
[ŞIRUL PREOŢILOR] Dintre preoţii care au slujit în biserică, amintim pe: Pr. Negara, Pr. Murat, Pr.Mosoia, Pr. Dascălu, Pr. Gabi Stoica, Pr. Ivan Daniel, Pr. Soare, Pr. Stoica Nicolae – în prezent.
C. CIMITIRUL. Se află în întreţinerea Primăriei comunei.
D. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT. Nu este cazul
E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. În parohie se întreprind activităţi de ajutorare a celor nevoiaşi.
F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] „Sf. Mc. Dimitrie”; [ADRESA] satul Crișan, jud. Constanţa; [OFICIU PAROHIAL] Nu are telefon și site oficial.
BIBLIOGRAFIE: Arhivele Parohiei Crișan, Registru inventar, caseta 124, D.24, 1927-1950, Pisanie