A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂŢII/CARTIERULUI D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Satul Ivrinezu Mic face parte din comuna Peștera, judeţul Constanţa, ȋmpreună cu satele: Ivrinezu Mare, Peștera, Poligon, Izvoru Mare și Veteranu. Este situat la 9 km spre vest de Peștera – satul de resedinţă comunală. Are urmatorii vecini: la Nord la Cochirleni, la Nord-Est la 1,5-2 Ivrinezu Mare, la Est Peștera, la Vest Rasova, la Sud Abrud.
Așezarea satului pe versantul Peștera-Cochirleni, cu faţa spre Nord, nu este o așezare tocmai fericită, dar, relieful prielnic, apa aproape de suprafaţă și prezenţa bălţii Cochirleni-Ivrinezu, au determinat așezarea satului. A fost gasită o monedă din anul 150 d.Hr. și tot din secolul II d.Hr. au fost găsite o bucată de teracotă și un taler de bronz, iar în curtea cetăţeanului Dobrescu Constantin s-a găsit o monedă din vremea lui Vasile II Bulgaroctonul. Viaţa ȋn satul Ivrinezu Mic nu a fost lipsită de necazuri, satul suferind vicisitudinile istoriei, la fel ca toată Dobrogea. Prima menţiune documentară se află ȋntr-un defter turcesc din 1641 d.Hr. care ȋl menţionează ”Uzum Amet I alle mahale Ivrines”, sat care trebuia să plătească o anumită taxă faţă de sultan. Ṣi alte documente mai târzii menţionează doar un sat “Ivrines situat la coada stufului cu același nume” (vezi Gh. Danescu ). Acest citat ne face să credem că, de fapt, la “coada stufului “ era doar un sat străbătut prin mijloc de apele bălții Ivrinezu. În anul 1711, are loc o răscoală a locuitorilor din Rasova, răscoală la care participă locuitorii a 13 sate din jur.
Este sigur că și locuitorii satului Ivrinezu Mic au participat la răscoală , fiind aproape de Rasova și având rude acolo. La 1877, ȋn timpul războiului ruso-româno-turc, satul Ivrinezu Mare a ars. La 1879, ȋn Ivrinezu Mic populaţia continuă să reziste pe vechea vatră, dovadă este crucea din curtea cetăţeanului Chiriţa Gheorghe, cruce care menţionează cu caractere chirilice „Această cruce e spre pomenire” iar pe spate – “4 octombrie 1879, Ion-Maria, Ion-Anastasia…, toți ardelenii”. Satul a continuat să reziste ȋn ciuda dezastrelor istorice. Numele satului a creat numeroase controverse, unii susţinând că este turcesc ce derivă de la “even oz” (cosmos ȋntuneric, cel ce renaște prin el), alţii că vine de la Ivan-Ivănești-Ivănețu-Ivărnezu-Ivrinezu. Încă de la ȋnceput populaţia a fost și a rămas românească. În timp, populaţia a oscilat numeric, atingând 500 de locuitori în 1940, apoi oscilând și ajungând ȋn prezent la 450 de locuitori. Un studiu demografic arată că populaţia este ȋn scădere și ȋn curs de ȋmbătrânire. În anul 1883 o parte din cetăţenii satului Ivrinezu Mic au plecat și au ȋnfiinţat satul Ivrinezu Mare, pe actuala vatră, ȋmpreună cu alţi locuitori veniţi din Rasova, Cochirleni Oltina, Vlahi. Numele cetăţenilor arată originea lor: Bârzan, Ivan, Stroie, Tătulea, Dobrescu, Dan, Pavelescu, Roșu, Stoica, Nijloveanu etc. Toţi locuitorii satului Ivrinezu Mic sunt de religie ortodoxă. Până ȋn anul 1989 cetăţenii satului se ocupau cu agricultura, doar câţiva făceau zilnic naveta la Medgidia, lucrând la I.M.U.M., I.I.L.,, la fabrica de ciment, ori la CFR. În prezent, unii locuitorii s-au specializat ȋn creșterea oilor și a caprelor. Majoritatea locuitorilor lucrează la societăţile agricole ȋnfiinţate ȋn ultimii ani ori sunt rentieri.
B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Mult timp cetăţenii satului au participat la slujbele religioase de la biserica din Cochirleni. Din 1940, când a ȋnceput construirea bisericii din Ivrinezu Mare și a venit preotul Dima Dumitru , slujbele s-au oficiat la Ivrinezu Mare, ȋntr-o casă de rugăciuni, ȋn locuinţa cetăţeanului Vasile Vlădescu până ȋn anul 2010, când a fost construită biserica din Ivrinezu Mic cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. La ridicarea acestui sfânt locaș de cult au participat cu donaţii numeroși locuitori și fii ai satului, ȋmpreună cu Primaria Peștera. Coordonatorul acestei lucrări a fost preotul Constantin Romaniuc.
C. CIMITIRUL. Parohia nu deține cimitir.
D. ACTIVITAȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT. [ACTIVITATE CULTURALA, ACTIVITATE FILANTROPICA] Nu este cazul.
E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.] Nu este cazul.
F. DATE DE CONTACT. [HRAM] „Adormirea Maicii Domnului”; [ADRESA] Sat Ivrinezu Mic, județul Constanța; [OFICIU PAROHIAL] Nu are telefon și site oficial.