Parohia Ivrinezu

A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTARE GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V. GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC]. Parohia este situată în satul Ivrinezu Mare, comuna Peştera , judeţul Constanţa. Satul Ivrinezu aparţinea de comuna Cochirleni, luând fiinţă în anul 1679. Este aşezat în prelungirea văii din balta lacului Cochirleni, la circa 8 km de reşedinţa comunală. Locuitorii sunt veniţi din comuna Cochirleni ca, crescători de vite şi oi. În anul 1877 satul era situat mai la vest cu 15 km, pe actualul teritoriu Chitorani-Mititelu-Siliște. Dar satul a ars într-un incendiu şi în 1883 a fost reînfinţat pe vatra actuală, prin aportul demografic al unor locuitori din Cochirleni, Dunăreni și Oltina. În anul 1894-1896 statul a împropietărit pe cei ce s-au aşezat aici. Ocupatia de baza a locuitorilor este agricultura si cresterea vitelor, aceştia lucrand în cadrul CAP-ului. După anul 1924 activitatea economică crescând aceştia fiind cunoscuţi la târgurile săptămânale de la Medgidia şi Cernavodă. În vechime satul Ivranez sau Ivrinez purta denumirea de Idris-Cuis, asa se arată în dicţionarul geografic, static, economic şi istoric al judeţului Constanţa apărut în anul 1897.

B.ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Până în anul 1934 în trebuinţele religioase, credincioşii au fost deserviţi de preotul din Cochirleni. În anul 1934 locuitorii s-au străduit și au pus temelia pentru construirea unei biserici, ridicând-o până la centura de la acoperiş, lucrări ce s-au sistat în anul 1941.
[ARHITECTURA, PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCȚII] Suprafaţa construită la sol a bisericii este de 206 mp, din care 11,97 mp reprezintă NAOS, 103,15 mp, PRONAOS iar 28.76 mp ALTAR cu un total de 143,88 mp. Este construită din piatră la temelie, iar zidurile din cărămidă şi este făcută în formă de cruce, arhitectul acestei lucrări se numeşte Ionescu Berechet. În lipsa unui locaș propriu de cult, cetăţeanul Vasile Vlădescu a pus la dispoziţie în anul 1945 o cameră din locuinţa sa, care s-a amenajat pentru a se putea sluji sf. Slujbe. De asemenea o parte a istoriei bisericii se gaseşte în textul
[PISANIE] situat la intrarea în biserică şi al cărui conţinut îl reproducem în continuare „Cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului şi cu împreună lucrarea Duhului Sfânt s-a aşezat piatra de temelie a acestui sfânt lăcaş, cu hramul Sfântul Ioan Botezatorul în anul 1934, iar în anul 1978 a avut loc sfinţirea mare. La inițiativa preotului paroh Constantin Romaniuc şi cu sprijinul credincioşilor s-au început în anul 2006 lucrările de renovare şi de pictură a bisericii, aceasta din urmă finalizându-se în anul 2009 cu ajutorul consiliului local al comunei Peştera şi al domnului primar Valentin Vrabie, sub îndrumarea preotului paroh Cristian Hangi. Pictura s-a realizat în tehnica tempera grasă de către pictorul Ion Spica”.
[PICTURA] Sfinţirea picturii încă nu a fost relizată până în prezent deoarece mai sunt în curs de derulare alte lucrări de înfrumuseţare ale sfântului locaş.
[OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ȘI CĂRȚI VECHI] Biserica nu deține obiecte de valoare, manuscrise, cărți vechi, pomelnice, înscrieri sau inscripții.
[ȘIRUL PREOȚILOR] Preoți care au slujit de-a lungul timpului și primul dintre ei vrednic de pomenire preot Dumitru Dima trecut la Domnul; preotul Mircea; preotul Marian Ciocan care a păstorit din anul (1994-2001); preotul Constantin Romaniuc pastorind între anii (2001-2008); preotul Cristian-Dumitru Hangi (2008-2014).

C.CIMITIRUL. Parohia nu deține cimitirul în administrare

D.ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu este cazul.

E.PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a. ] Ocazional parohia organizează pelerinaje la mănăstirile din ţară.

F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] „Sfântul Ioan Botezatorul” [ADRESA] Strada Şcolii nr.29 satul Ivrinezu Mare, comuna Peştera, judeţul Constanţa [OFICIU PAROHIAL] Nu are telefon și site oficial.
BIBLIOGRAFIE : Inventarul care cuprinde bunurile cu valoare istorică si documentară care datează de la 30 septembrie 1967; Site-ul oficial al Primariei Comunei Peştera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *