A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. Parohia Bugeac este situată în comuna Ostrov și face parte din Protoieria Altinum. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V. GEOGRAFIC, ISTORICO – DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Satul Bugeac de astăzi se găsește așezat pe malul de nord – vest al lacului Bugeac, pe o colină dulce, la o distanță de circa 1 km de șoseaua națională Ostrov – Constanța. Denumirea lui vine de la cuvântul turcesc „Bugeac”, care înseamnă ceva înalt, colină sau vârf de deal, mai înalt. Așezarea lui n-a fost de la început aici. Vechiul sat Bugeac a fost așezat la aproximativ 4 – 5 km mai spre vest, pe o colină înaltă, încât chiar din balta Dunării se vedea întregul sat. Locuitorii erau pe timpul acela în marea lor majoritate români și aproape toți se ocupau cu pescuitul. Bătrânii spun că strămutarea satului de pe această colină, în locul unde se găsește astăzi, s-a petrecut pe vremea ciumei lui Caragea – Vodă, adică în jurul anului 1831, din cauza pericolului ce-i amenința cu îmbolnăvirea. Tot bătrânii spun că acolo pe colină, deși satul număra puțini locuitori, ei au avut Bisericuța lor, construită din bârne, de la care odată cu strămutarea pe locul de azi, au adus și o parte din icoanele catapetesmei, pe care le-au folosit și în Biserica din noul sat și pe care, cu vremea uzându-se rău de tot, le-au înlocuit ulterior cu altele. Prima Biserică, cea de pe colină, a fost construită în triunghiul de la Tănase Pârvan, în formă de corabie, fără nici o turlă, din gard de nuiele, lipită cu pământ și învelită cu stuf. Gândul cu care s-a început construcția acestei clădiri a fost ca ea să servească de școală, dar venind tocmai atunci preot în satul Bugeac – Pr.Constantin Popescu, de la Aidemir, se schimbă destinația în Biserică, iar școala să funcționeze în tinda ei, unde a și funcționat, având ca învățători pe preoți. Cu vremea această Biserică uzându-se rău de tot, satul și-a construit o altă Biserică, în formă de corabie cu o turlă, de astădată cu temelia de piatră, pereții de cărămidă, pardosită cu dale de piatră și acoperită cu olană, care este Biserica de astăzi și pe care au înzestrat-o foarte modest, numai cu strictul necesar desfășurării cultului ortodox. Construcția acestei Biserici s-a terminat, după cum au povestit bătrânii, în 1863. Populația satului se ocupă cu pescuitul și agricultura și sunt toti români, buni credincioși ai cultului ortodox.
B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI. ARHITECTURA, PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCȚII] Preotul care slujeste astăzi la Biserica din Bugeac este Alexandru Alois Adrian, care a dărâmat locașul vechi al bisericii și a început lucrările de construire a bisericii noi, a cărei piatră de temelie a fost pusă în 27 iunie 2009, de către Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Teodosie. Actualmente biserica este terminată de zidit și este acoperită cu tablă lindab având o singură turlă. Întreg locașul va fi sfințit la finalizarea tencuelilor interioare și exterioare.
[PICURA] Biserica nu este pictată.
[ANEXE] Clopotnița este pe un cadru metalic, fiind acoperită cu tablă, având un clopot de talie mijlocie.
[OBIECTE DE CULT, MANUSCRISE ȘI CĂRȚI VECHI] Icoanele din biserica veche, unele sunt expuse în subsolul bisericii, unde se află un paraclis și unele la muzeul Mânăstirii Devent. [ȘIRUL PREOȚILOR] Pr. Negrea Ion, Pr.Simion Adam, Pr.Buriu Alexandru, Pr.Iovescu Ovidiu-Viorel și în prezent Pr. Alexandru Alois Adrian.
C. CIMITIRUL. În cimitirul parohiei noastre nu sunt înmormântate personalități bisericești sau laice.
D. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT. [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu se cunosc activități culturale și filantropice în trecut.
E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a] Ocazional, parohia organizează pelerinaje la mănăstirile din țară și are un grup de cateheză cu copiii din parohie după modelul ,,Hristos împărtășit copiilor”.
F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] „Sf. Atanasie”; [ADRESA] Str. Principală, comuna Ostrov, loc. Bugeac, județul Constanța. [OFICIU PAROHIAL. NU SE INDICĂ NUMERE SAU ADRESE DE E-MAIL PERSONALE] Nu are telefon și site oficial.