A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V.GEOGRAFIC, ISTORICO – DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Parohia Lipnița este situată în satul Lipnița, com. Lipnița, județul Constanța. După spusele bătrânilor, pe la anul 1820-1821, cam pe timpul lui Tudor Vladimirescu, localitatea unde se află acum satul Lipnița, era o imensă pădure seculară de o frumusețe încântâtoare. După tradiție, bătrânii care au înființat acest sat, sub conducerea fraților Ivanof, sunt veniți din Adrianopol, fugind de acolo din cauza deselor războaie dintre ruși și turci. O familie a Ivanofilor s-a așezat între dealuri unde a dat de stufăriș și papură, de apă bună pentru vite, astăzi ghiolul Iormac, unde au făcut colibe provizorii. Au luat legătura cu vecinii băștinași din satul Strunga și Răzoare și alte sate care au dispărut. Mergând prin pădure cu vitele la pășunat au găsit un alt loc cu o poziție mai frumoasă iar unii dintre ei voiau să se mute acolo, alții să rămână pe loc, provocând ceartă între ei, până când într-o bună zi au distrus tote colibele și bordeiele și s-au stabilit în locul ales, și cu venirea altor bulgari din Bulgaria, au clădit alte case mai mari, mai bune și mai durabile, începând astfel să taie pădurile. De la plecarea lor din primul loc, vecinii a doua zi văzând că satul a dispărut , i-au zis Lipsa.
B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Cu timpul au făcut o mică biserică după voia dată de autoritățile otomane. Cine au fost ctitorii nu se știe, dar se stie că cei din urmă preoți au fost din familia Draganilor. După războiul din 1877-1878, Dobrogea devenind provincie românească, s-au adus aici coloniști din părțile Olteniei și Argeșului. Bisericuța făcută de bulgari cu timpul s-a ruinat. Bulgarii, foști cetățeni ai satului până în anul 1893, din inițiativa obștei, au contribuit la clădirea unei noi biserici în anul 1893, construcție care a durat până în anul 1903. Piatra de temelie s-a pus în anul 1893 luna mai, ziua 21 și s-a sfințit în anul 1903 la 21 noiembrie de către protoiereul județului, episcop fiind PS Partenie al Episcopiei Dunării de Jos Galați. Construcția este din piatră până la ferestre și cu cărămidă, iar învelișul cu tablă în formă de cruce cu două turle în față. În anul 1933 s-a făcut o renovare capitală. A fost pictată de pictorul Nicu Stoenescu din Râmnicul Sărat. Nu se știe arhitectul. În anul 1974 luna decembrie ziua 5, biserica a luat foc din cauza unui coș de fum și a fost refăcută, iar în anul 1982 a fost acoperită cu tablă. A fost repictată în anul 2002-2004 când a fost făcută și sfințirea de către IPS Teodosie Arhiepiscopul Tomisului.
[ȘIRUL PREOȚILOR] Primii preoți au fost din familia Drăganilor iar din ceea ce știu bătrânii satului, unii dintre preoții bisericii noastre au fost: Zamfirescu Vasile, Deacu Ștefan, Taranu Stelian, Mototol Gabriel, Olar Gheorghiță, Toma Petrică.
C. CIMITIRUL. Cimitirul a fost înființat odată cu biserica, extinzându-se din vatra satului spre deal, de-a lungul timpului.
D. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT. [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu este cazul.
E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE s.a.] Ocazional parohia organizează pelerinaje și excursii cu copiii la mănăstirile din țară. Parohia are și un grup de cateheză, format odată cu implementarea Proiectului Patriarhiei Romane și Organizația Word Vision-Romania „Hristos împărtășit copiilor”.
F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] „Sfinții Împărați Constantin și Elena”; [ADRESA] Strada Morii, satul Lipnita, comuna Lipnița, jud. Constanța; [OFICIU PAROHIAL. NU SE INDICĂ NUMERE SAU ADRESE DE EMAIL PERSONALE] Nu are telefon și site oficial.
BIBLIOGRAFIE: Inventarul parohiei Lipnita; Monografia comunei Lipnița.