Parohia Ostrov

A.ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V.GEOGRAFIC, ISTORICO – DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC]
Parohia Ostrov din județul Constanța este așezată pe malul drept al Dunării la o distanță de 125 km de orașul Constanța. Este o așezare curat românească dintodeauna. Prima dată satul s-a format pe ostrovul – insula – din fața satului de azi, de unde a primit și numele de Ostrov. Dar din cauza deselor inundații și a lățirii brațului Dunării dintre insule și malul dobrogean, ca și a ciumii lui Caragea de la începutul secolului al XIX lea, satul s-a strămutat pe malul drept al Dunării unde se găsește și astăzi. După informații orale, din bătrâni, vechimea satului se ridică la sute de ani. După informații scrise (preot Rădulescu – Constanța) vechimea satului se pierde în negura vremurilor, el fiind printre primele și cele mai curate așezări românești după malul dobrogean al Dunării, care începând de la Rasova-Oltina-Canlia-Bugeac și Ostrov merg până pe valea Timocului. În satele acestea românești n-au existat și nu
există geamii.

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Biserica și cetățenii satului Ostrov au fost români ortodocși. Ei și-au contruit biserica pe insula aceasta, fiind făcută din bârne și învelită cu stuf. A fost înzestrată cu icoane artistic executate „icoane ce împodobesc catapeteasma bisericii actuale. După mutarea satului pe locul de astăzi, locuitorii și-au ridicat și aici, numai cu munca lor, o biserică în formă de corabie, construită din piatră, care prin dimensiunile ei, pentru timpurile acelea – sub stăpânirea otomană, putea fi socotită o raritate, și care este Biserica parohială din Ostrovul de azi, terminată în anul 1860, fără pictură interioară, afară de Sf.Altar. Curând, după terminarea Bisericii, s-a ridicat la Ostrov, vecină cu ea, pe terenul cedat din terenul ei, clădirea școlii primare ce dăinuiește și astăzi. În anul 1923-1936, paroh fiind preotul Pavel Dobrescu, s-a pardosit Biserica în interior cu scândură în locul dalelor de piatră, i s-au schimbat stranele pentru credincioși și s-a construit actuala clopotniță. Între anii 1958-1960 paroh fiind V. Stănescu s-a înlocuit vechiul acoperiș de olană cu tablă galvanizată. Biserica este condusă de către pr.paroh Mototol Gabriel și pr.Isache Popa Nicolae, a fost înzestrată cu pictură interioară, pictura fiind realizată de domnul Doru Comansi, a fost sfințită în data de 05.12.2010 de către Înaltpreasfințitul dr.Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
[ARHITECTURĂ, PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCȚII] Biserica este construită în formă de corabie, fără turle, construită din piatră, acoperită cu tablă, având în partea din față pe acoperiș trei cruci din piatră. Ușile de la intrare sunt din lemn masiv de stejar. Suprafața construită a Bisericii fiind de 206 mp, clopotnița 30 mp, suprafața totală măsurată a terenului unde sunt aceste două constructii1897 mp.
[ȘIRUL PREOȚILOR] Pr. Negrea Ion, Pr.Simion Adam, Mototol Gabriel și Isache Popa Nicolae.

C. CIMITIRUL. În cimitirul parohiei nu sunt înmormântate personalități bisericești sau laice.

D. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT. [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu este cazul.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE s.a.] Parohia organizează ocazional pelerinaje la mănăstirile din țară.

F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] Parohia „Sf.Nicolae”; [ADRESA] Localitatea Ostrov, jud. Constanța; [OFICIU PAROHIAL] Nu are telefon și site oficial.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *