A.ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V.GEOGRAFIC, ISTORICO – DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Parohia este situată în satul Pietreni, comuna Deleni, județul Constanța. Denumirea sub care apare satul Pietreni pentru prima oară, în documente, este Cocargea, denumire turcească, care în traducere românească înseamnă „mirositoarea”. Se crede că acest nume s-ar trage de la o plantă cu un miros puternic „cimbrica” care pe vremuri creștea pe locurile unde se află astăzi satul, fiind foarte căutată de proprietarii de stupi, care veneau aici cu ei pentru sezonul de vară. Acest nume a fost schimbat în anul 1965, adoptându-se numele actual de Pietreni. Satul Pietreni se află așezat într-o depresiune, așa că nu poate fi văzut de la distanță din orice direcție te-ai apropia de el. În linie dreaptă, este situat la 40 de km de țărmul mării și la 25 de km de Dunăre în Podișul Dobrogean. Satul Pietreni este un sat vechi dar nu există nici un fel de document asupra înființării lui și niciun istoric cât de sumar asupra dezvoltării lui ulterioare. Tradiția orală ni-l amintește ca pe un sat de origine turcească, populația turcă dispărând în decursul timpului prin strămutarea în alte zone sau emigrarea în Turcia. Peste vechea populație turcă au venit diferite familii creștine de naționalitate greacă, română sau bulgaro-găgăuță. Populația de naționalitate greacă a venit fie din Grecia sau alte provincii ale fostului Imperiu Otoman, ca primă generație, fie din alte localități dobrogene, care se aflau de mai multe generații pe aceste meleaguri. Românii au venit, unii din Ardeal ca ciobani, alții de pe Bărăgan fugind de înrolarea în armată sau urmăriți de autoritățile din stânga Dunării pentru diferite delicte. Bulgaro-găgăuții au venit din Basarabia ca argați. În anul 1916 satul Pietreni a fost teatru de luptă, linia frontului trecând chiar peste sat. În acest timp locuitorii satului, ca de altfel ai tuturor satelor vecine, sau refugiat înspre nordul Dobrogei, unii dintre ei trecând Dunărea la Brăila sau Galați. După încetarea ocupației străine s-au întors la vetrele lor și s-au apucat să-și refacă gospodăriile distruse de război.
B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Biserica satului Pietreni cu hramul „Sfânta Trime” este o construcție simplă în formă de corabie, fără abside, fiind una dintre cele mai vechi biserici din aceste locuri (afirmație nu pe baza de documente ci pe atestări ale unora din bătrânii satelor cum ar fi Constantin Cotrumba, Zaharia Stoica și alții). A fost construită, după spusele bătrânilor, în anul 1864 sau 1866, din piatră brută care se găsește din abundență în aceste locuri, și a fost acoperită cu olană. A fost construită de cele câteva familii de creștini fiind ajutați, se spune, de populația turcă, în ceea ce privește transportul materialelor. Păstorea în acel timp preotul Moscu Dima de naționalitate greacă, venit din părțile Adrianopolului. Nu se cunoaște numele arhitectului sau eventual al meșterului diriginte care a condus lucrările de construcții.
[ARHITECTURA. PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCȚII] În anul 1912 a fost refăcută adăugându-i-se pridvorul și cele două camere laterale, a fost înălțată puțin și acoperită cu eternită, păstrându-i-se forma inițială de corabie și adăugându-i-se o singură turlă în față. În anul 1958 turla de lemn, amenințând să se prăbușească, a fost refăcută, acoperindu-se cu tablă. În anul 1974 s-a făcut o nouă reparație la exterior, înlocuindu-se o parte din asteriala de la șarpantă, s-au refăcut parțial tencuielile exterioare și s-au acoperit total cu tablă zincată, vopsindu-se cu vinacet. În anul 1998 consiliul parohial hotărăște reabilitarea în totalitate a bisericii, începând cu refacerea totală a acoperișului în formă de boltă, acoperirea bisericii și turlei cu tablă, tencuirea interiorului și exteriorului precum și pictarea bisericii. În anul 2003 se execută pictura și la exterior, se amenajează un loc pentru aprinderea lumânărilor în afara bisericii, se împrejmuiește cu gard din piatră zidită și fier forjat, se ridică o clopotniță cu turla încadrată în zidul de împrejmuire, se pavează curtea cu piatră și se construiesc ziduri mici ornamentale. În anul 2006 s-a ridicat în curtea bisericii un monument osuar închinat eroilor căzuți în luptele din septembrie-octombrie 1916 de pe aceste meleaguri, monument ce a fost sfințit în ziua de 26 octombrie 2006 de ÎnaltPreasfintitul Dr. Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, cu un sobor de preoți și diaconi în cadrul unor festivități deosebite.
[PICTURA] Pictura bisericii a fost executată de domnul Buraciuc Constantin și s-a încheiat în anul 2008.
[OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ȘI CĂRȚI VECHI] Ca obiecte vechi menționăm: Icoanele de la catapeteasmă; Icoana Mântuitorului ca Arhiereu; Icoana Sfântului Nedelea, pictate pe lemn. Deasemenea, biserica posedă următoarele cărți vechi: „Apostol” – tipărită în 1851, „Kiriacodromion” – tipărită în 1855, „Psaltirea” – tipărită în 1860, „Atologhion” – tipărită în 1861, „Triodul” – tipărită în 1862, toate tipărite în limba română cu scriere chirilică.
[ȘIRUL PREOȚILOR] Primul preot Dima Moscu, urmat de preot Drăghici Alexandru, preot Iftimie Tănase, preot Tanef Cătălin, preot Savin Iulian și preot Girel Marian (din 2003 până în prezent).
C. CIMITIRUL. Parohia deține un cimitir în suprafață totală de 3006 mp, înființat în anul 1819, în care sunt înmormântați doar enoriași ai parohiei.
D. ACTIVITATI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT. [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ]. Nu este cazul.
E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE S.A.]. Ocazial parohia organizează pelerinaje la mănăstirile din țară și are un grup de cateheză format odată cu implementarea proiectului Patriarhiei Române și Organizației World Vision-România Hristos, împărtășit copiilor”. Deasemenea, a participat la proiectul „Alege școala” al Patriarhiei Române și Organizației World Vision-România și la proiectul „De la copii pentru copii – cărți și jucării” realizat de Arhiepiscopia Tomisului și Inspectoratul Școlar Județean Constanța.
F. DATE DE CONTACT PAROHIE [HRAM]. „Sfânta Treime” [ADRESA] Str. Eternității, Satul Pietreni, Comuna Deleni, Județul Constanța. [OFICIUL PAROHIAL] Nu are telefon și site oficial.