Praznicul Întâmpinării Domnului

Moaștele Sfântului și Dreptului Simeon vor sosi la Constanța
 
Vineri, 1 februarie, la biserica „Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie” (bulevardul Tomis, nr. 301, zona Boema) va fi adus spre cinstire un fragment din moaștele Sfântului și Dreptului Simeon, de la mănăstirea „Sfântul Ilie” din Odessa (Ucraina). Sfintele moaște vor fi întâmpinate de către Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, la ora 17.00, la intersecția bulevardelor Aurel Vlaicu și Tomis, zona Vapor, de unde se va merge în procesiune spre biserica „Sf. Haralambie”, apoi va fi oficiată Taina Sfântului Maslu.
Moaștele vor rămâne la biserică până pe 10 februarie, perioadă în care se vor săvârși zilnic, de la ora 17.00, Taina Sfântului Maslu și acatistul Sfântului Simeon.
 
Praznicul Întâmpinării Domnului
 
Sâmbătă, 2 februarie, Biserica Ortodoxă prăznuiește Întâmpinarea Domnului. Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, începând cu ora 8.45.
 
Întâmpinarea Domnului face parte din rândul sărbătorilor împărăteşti ale Bisericii şi prăznuieşte momentul în care Sfânta Fecioară Maria, la 40 de zile de la Naşterea Pruncului Iisus, vine la Templul din Ierusalim, conform rânduielilor Vechiului Testament, pentru a-L închina Domnului (Ieșirea XIII, 12).
La Templu, Pruncul Iisus este întâmpinat de către Sfântul și Dreptul Simeon, care avea 360 de ani, căruia Duhul Sfânt îi vestise că nu va muri până ce nu îl va vedea pe Hristos (Luca II, 26). Atunci, Sfântul Simeon rostește frumoasa rugăciune: „Acum slobozeşte pe robul Tău, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor, Lumină spre descoperirea neamurilor şi slavă poporului Tău Israel” (Luca II, 29-32), şi, totodată, îi profețește Sfintei Fecioare Maria suferinţa ei în Patimile lui Hristos.
Pruncul Iisus este întâmpinat la Templu și de către o femeie de 84 de ani, văduvă, Sfânta Proorociță Ana, care petrecea aici mult timp în post și în rugăciune. Aceasta „lăuda pe Dumnezeu şi vorbea despre Prunc tuturor celor ce aşteptau mântuire în Ierusalim” (Luca II, 38).
Prima atestare documentară a Întâmpinării Domnului se găseşte în însemnările de călătorie ale pelerinei Egeria, care scrie că sărbătoarea se ţinea prin anii 382-384, la Ierusalim, la 40 de zile de la Naşterea Domnului.
 
A doua zi, pe 3 februarie, Biserica Ortodoxă îi cinsteşte pe Sfântul și Dreptul Simeon, primitorul de Dumnezeu, împreună cu Sfânta Proorociţă Ana, cele două persoane care, alături de Fecioara Maria și Dreptul Iosif, au luat parte la momentul Întâmpinării Domnului.
 
Tot pe 3 februarie, în duminica a 32-a după Rusalii (a lui Zaheu), de la ora 8.45, ierarhul nostru va face o vizită pastorală în municipiul Medgidia și va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept

%d bloggers like this: