Sărbătoarea Sfântului Ioan Rusul în Arhiepiscopia Tomisului

Luni, 27 mai, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mărturisitor Ioan Rusul. Acesta s-a născut într-un sat din Rusia, în jurul anului 1690 și a participat ca soldat în războiul din anul 1711. A fost luat prizonier de către tătari și a refuzat să renunțe la credința în Hristos. Dormea puţin, se ruga mult și se hrănea cu pâine și apă. În fiecare sâmbătă mergea la o biserică și se împărtășea cu Trupul și Sângele Domnului. A trecut la cele veșnice în anul 1730, iar mai târziu, în anul 1773, trupul său a fost descoperit întreg și neputrezit. În anul 1832, Osman Pașa a aruncat în foc moaştele Sfântului Ioan Rusul, din dorința de a se răzbuna pe creștini, însă nu au ars. După anul 1922, moaştele Sfântului Ioan au ajuns în insula Evvia, în actualul oraș Procopie.

Cu acest prilej, sâmbătă, 25 mai, de la ora 9.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Schimbarea la față și Sf. Ioan Rusul” din Ovidiu (Cartier Ovidiu Sud – Pod calea ferată). Totodată, ierarhul Tomisului va dărui parohiei un fragment din moaștele Sfântului Ioan Rusul. În această zi, parohia pregătește aproximativ 500 de pachete cu mâncare caldă.
La această parohie se derulează mai multe programe sociale: 40 de familii primesc acasă pachete cu mâncare aproape zilnic, iar în fiecare duminică beneficiază de o masă caldă toți credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie. Parohia mai desfășoară acțiuni sociale și pentru copiii defavorizați din centrul „Casa Viață Nouă” din orașul Ovidiu și pentru persoanele vârstnice de la Centrul de îngrijire și asistență din Poarta Albă.
Luni, 27 mai, la biserica „Sf. Ioan Rusul” va fi oficiată Sfânta Liturghie de către un sobor de preoți, iar toți credincioșii prezenți vor participa la agapă.

Duminică, 26 mai, de la ora 23.00, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sf. Ioan Rusul” din apropierea localităţii Palazu Mic, jud. Constanţa.

Biroul de Comunicare

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept

%d bloggers like this: