Sf. Iustin. Sf. patru Martiri de la Niculițel. Ziua Internațională a Copilului

Biserica Ortodoxă îl va cinsti sâmbătă, 1 iunie, pe Sf. Iustin Martirul și Filosoful.
Era fiul unor coloniști greci, păgâni, din vechiul Sichem din Palestina, numit, după colonizarea romană din anul 70, Flavia Neapolis, iar astăzi Nablus, și s-a născut la începutul secolului al II-lea. Crescut în păgânism, din tinerețe a fost atras spre filosofie, cercetând și aprofundând conceptele filosofice ale vremii, dar într-o permanentă căutare a lui Dumnezeu. La Roma, a deschis o școală de doctrină creștină. Martirizarea Sf. Iustin a avut loc în vremea lui Marc Aureliu, între anii 165-166. Biserica Ortodoxă îl cinstește pe 1 iunie, iar cea Catolică pe 14 aprilie.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia, de la ora 7.45, slujba de sfințire mică a apei (Aghiasma mică), urmată de Sfânta Liturghie, la paraclisul mănăstirii Galeșu – Poarta Albă, închinat Sf. Iustin.
 
Sâmbătă, 1 iunie, de Ziua Internațională a Copilului, aproximativ 400 de copii vor avea o zi specială. De la ora 11.00, la terasa „Briza” din Mamaia (zona Butoaie), copiii vor participa la un program dedicat lor (dans și spectacol) și vor primi cadouri. Cei mici vor fi binecuvântați de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Copiii se află în evidența serviciilor sociale din Constanța (Complexul de servicii comunitare „Orizont”, Centrul de plasament „Traian”, Centrul de plasament „Micul Rotterdam”, Centrul de plasament „Antonio”, Complexul de servicii comunitare „Cristina”, parohia „Sf. Ilie”, parohia „Sf. Haralambie”, parohia „Sf. Nectarie”) și din județ (Centrul de plasament „Delfinul” Agigea, parohia Viișoara, parohia Izvorul, sat Izvorul Mare, comuna Peștera).
Acțiunea este organizată de către Arhiepiscopia Tomisului împreună cu Primăria Constanța, Restaurantul „Dorna”, Terasa „Briza – Pub & Beach”, restaurant „Mandala”, club „Amici”, Transevren, cofetăria „A La France”, cofetăria „Crizantema” și Facultatea de Educație Fizică și Sport (Universitatea „Ovidius”, Constanța).
 
Duminică, 2 iunie, de la ora 8.00, ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Topraisar, urmată, la ora 10.30, de sfințirea capelei închinată unui episcop al Tomisului, Sfântul Efrem.
 
Marți, 4 iunie, Biserica Ortodoxă Română îi cinstește pe Sfinții Mucenici Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel, în Dobrogea fiind sărbătoare locală.
Au fost descoperiți într-o criptă a bazilicii din Niculiţel, judeţul Tulcea. După martiriul lor, moaştele au fost așezate într-o raclă şi depuse în criptă, iar în interior, pe peretele de la intrare, a fost inscripţionat textul „Martirii lui Hristos”, urmat de numelor lor.
Acești patru mucenici de la Niculițel au pătimit împreună, iar martirajul a avut loc în a doua jumătate a secolului al IV-lea. După descoperirea moaștelor, în anul 1971, în urma unor surpări de teren cauzate de ploi abundente, relicvele au fost luate de către arhiereul-vicar de atunci, Gherasim Constănţeanul, şi depuse în biserica mănăstirii Cocoşu, din jud. Tulcea, unde se află şi astăzi.
Cu acest prilej, IPS Teodosie va răspunde invitației PS Visarion, Episcopul Tulcii, și va participa la Sfânta Liturghie oficiată lângă Cripta Martirică de la Niculițel, jud. Tulcea, în care au fost descoperite moaștele celor patru sfinți, apoi, de la ora 23.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sf. Liturghie la biserica „Sfinții patru Martiri de la Niculiţel”, din cartierul constănțean Faleză Nord, cu prilejul hramului.
 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept

%d bloggers like this: