Praznicul Nașterii Maicii Domnului în Arhiepiscopia Tomisului

Mâine, 5 septembrie, de la ora 8.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Strunga, apoi va face slujba înmormântării unei monahii din obște, care a trecut la Domnul.
La ora 23.00, IPS Teodosie va oficia Acatistul Învierii Domnului în Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
 
„Nașterea Maicii Domnului” în Arhiepiscopia Tomisului
Marți, 8 septembrie, Biserica Ortodoxă cinstește Nașterea Maicii Domnului, primul praznic al anului bisericesc.
Duminică, 6 septembrie, de la ora 9.30, ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfânta Maria” („Nașterea Maicii Domnului”) din Constanța (bdul. 1 Mai, nr. 21, zona Far). După slujbă, vor fi rostite rugăciuni de binecuvântare pentru începutul noului an școlar.
Credincioșii se vor putea închina moaștelor Sf. Ioan Botezătorul, Sf. Haralambie, Sf. Nectarie și unei părticele din Lemnul Sfintei Cruci.
Luni, 7 septembrie, de la ora 7.30, ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, iar de la ora 16.30, va oficia slujba Vecerniei cu Litie la biserica „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Murfatlar. Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfântului Constantin cel Mare, aduse spre închinare de la biserica „Sfântul Dimitrie” din Constanța. De la ora 18.30, ierarhul nostru va oficia slujba Vecerniei cu Litie și la schitul Deleni, ce are hramul Nașterea Maicii Domnului.
Marți, 8 septembrie, de la ora 8.30, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la biserica „Naşterea Maicii Domnului” din localitatea constănțeană Biruința.
 
Sfinții Ioachim și Ana
Miercuri, 9 septembrie, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții și Drepții dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana. Cu acest prilej, marți, 8 septembrie, de la ora 17.00, IPS Teodosie va oficia slujba Vecerniei cu Litie la biserica „Sfinții Ioachim și Ana” din Constanța (str. Badea Cârțan).
Cu binecuvântarea IPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, miercuri, 9 septembrie, de la ora 9.00, ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la schitul „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul și Sfânta Ana” din comuna Mestecăniș (județul Suceava).
 
Sfinții Ioachim și Ana sunt părinții Fecioarei Maria. E din neamul lui David și locuiau în cetatea Nazaret din Galileea. Dreptul Ioachim provenea din seminţia lui Iuda, fiind un păstor bogat, iar familia lui se distingea printr-o adâncă evlavie față de Dumnezeu. Ana era din seminţia lui Levi. O veche tradiție arată că Dreptul Ioachim îşi împărţea în fiecare an câştigul muncii în trei părţi: una pentru templul din Ierusalim, alta pentru săraci şi a treia pentru nevoile sale.
Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana erau drepţi înaintea lui Dumnezeu şi trăiau după prescripțiile Legii Vechi. Pentru că nu aveau copii, Ioachim și Ana erau defăimați de către comunitate, fiind considerați blestemați. Cu nădejde în Dumnezeu, Ioachim s-a retras în munte, în post și rugăciune, iar Ana a rămas acasă, rugându-se lui Dumnezeu. Arhanghelul Gavriil s-a arătat fiecăruia în parte și le-a vestit faptul că ruga le-a fost ascultată și vor fi binecuvântați, iar cea care se va naște va fi „vas ales” al lui Dumnezeu. Prunca a primit, în a opta zi de la naștere, numele de Maria, care înseamnă „doamnă, împărăteasă”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept

%d bloggers like this: