Grupul Psaltic ”Sf Ierarh Vasile cel Mare”

Grupul “Sf. Vasile cel Mare” a luat ființă în luna octombrie a anului 2009, din inițiativa studentului Marian Bostan, la solicitarea mai multor studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Constanța.

Ucenicia pe care dirijorul grupului bizantin a facut-o la marele cercetător muzicolog și compozitor român, vrednicul de pomenire Prof. Dr. Arhid. Sebastian Barbu-Bucur, și a câtorva protopsalți greci, a imprimat asupra grupului ethosul tradiției vechi , fără de care cântările nu ar vibra. Cei 35 de membri ai grupului reușesc, prin interpretarea lor autentică,  să aprindă în inima fiecărui credicios, candela ortodoxiei.

Începând cu anul 2010, au început să colaboreze cu Grupul “Tronos” al Patriarhiei Române, dirijat de diaconul Mihail Bucă. Această colaborare s-a concretizat prin participarea la  un concert extraordinar din 22 iulie 2010, suținut în Aula Magna “Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei

La invitația IPS Laurențiu, mitropolitul Ardealului, cântă la strana Mănastirii Sâmbata de Sus împreună cu membrii Grupului Tronos.

La sfarsitul anului 2010 cu ajutorul bunului Dumnezeu, al parohiei ,,Sf. Ierarh Vasile cel Mare’’ și cu binecuvântarea Înalt PreaSfințitului Teodosie Arhiepiscopul Tomisului au imprimat  un CD cu colinde bizantine si din folclorul romanesc.

Din anul 2009 până în prezent au participat la toate edițiile Festivalului I.D. Chirescu, la concertele organizate la Palatul Patriarhiei sau în alte locații din Capitală cum ar fi Palatul Parlamentului precum și la concertele organizate de Arhiepiscopia Tomisului.

La cererea credincioșilor în anul 2013, membrii grupului bizantin , au mai imprimat un CD cu cântări bizantine alese.

Au participat la numeroase evenimente liturgice și culturale,în special în ținutul Dobrogei dar și peste hotare. În Grecia la Sf.Munte Athos în 2013-2014,la invitația Pr. Ștefan Nuțescu starețul Chiliei Buna Vestire de la Schitul Lacu, cu ocazia hramurilor Sf.Mare Mucenic Dimitrie și Praznicul Buna Vestire. Tot în 2014 la invitația Protosinghelului Serafim Pașca slujitor al Paraclisului Episcopal „Nașterea Maicii Domnului și Sf.Ioan Iacob Românul de la Hozeva.

Comments are closed.