Parohia Corbu I

  A. ISTORICUL COMUNITATII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTARE GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V. GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC]. Comuna Corbu este alcătuită din mai multe sate: Corbu – satul central, Vadu și Luminița. Despre Corbu se poate spune că este o așezare foarte veche, mărturie în acest sens stând descoperirile arheologice din zonă: promontoriul de la Capul Midia, pe care se găsesc urme de epoca neolitica și greco-romană; ridicătură de pământ de formă pătrată, în marginea de nord – est a satului Vadu, cu pietre și fragmente ceramice, care indică urme ale satului roman Vicus Celeris; necropola de lângă actualul cimitir din Corbu de Jos, care datează din sec. V-IV i.e.n. Mai târziu, în epoca feudală, zona Corbu este lipsită de știri. Pe la sfârșitul sec. al XVIII – lea și începutul sec. al XIX – lea, cerchezii emigranți au format locuitorii acestui ținut, alături de care s-au așezat oieri din părțile Sibiului în urma transhumanței, iar mai târziu, pe la mijlocul sec. XX au venit și bulgarii. Din “Dicționarul geografic al jud. Constanța”, din anul 1897, reiese următorul fapt: com. Corbu se numea Gargalac și era formată din 4 sate: Gargalacul Mare (Corbu de Sus), Gargalacul Mic (Corbu de Jos), Karaharman (Vadu) și Sahman (Luminița). Din 1096 de locuitori, 82 erau turci, iar ocupațiile de bază erau agricultura, pescuitul, creșterea oilor. Existau pe teritoriul comunei, 11 mori de vânt. Transportul se făcea prin intermediul carelor și al bărcilor. În urmă cu cca. 70 de ani, tabloul satului era foarte sumbru; pe lângă casele zidite mai existau și bordeie, iar știința de carte lipsea cu desăvârșire. Țăranii erau toată viața datornici la boierul pe a cărui moșie trudeau din greu, de dimineața până seara. Exista totuși, un învățător, dar și 30 de elevi, care nu frecventau școala, fiind opriți acasă pentru a munci. Totuși, anii au trecut, iar imaginea comunei s-a schimbat, aspirațiile oamenilor, ca și modul lor de viață prinzând contur odată cu trecerea timpului. Satul a evoluat mult în ultimii ani. S-au înmulțit locuitorii, s-au schimbat domeniile de activitate, s-a înfrumusețat aspectul gospodăriilor, în continuare existând o puternică tendință de extindere, modernizare și înfrumusețare, care scoate la iveală prosperitatea oamenilor din localitate. Un lucru foarte important de menționat este faptul că partea de nord a satului este străbătută de pârâul unei cișmele, care s-a creat din unirea unor izvoare ce se găsesc la ieșirea din sat, spre nord, pe câmp, în partea stângă a șoselei. Luminița, era un sat turcesc, o așezare foarte mică, actualmente mai existând doar câteva familii de turci în localitate. Satul este așezat în partea sud-vestică a satului Corbu, fiind despărțit de acesta, de lacul Corbu, în zona satului Luminița aflându-se două cariere de piatră.

B.ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Biserica din Corbu de Jos a fost zidită în anul 1892, cu hramul Sfinților Împărați Constantin și mama sa Elena și sfințită în 1894. Între anii 1986-1988, s-au făcut reparații generale și s-a pictat din nou în tehnica fresco de pictorul Munteanu Teodor Delcea. Biserica a fost resfințită de I.P.S. Dr. Antim Nica-Arhiepiscop al Tomisului și Dunării de jos. [ȘIRUL PREOȚILOR] Pr. Doicescu Eustatiu (1895 – 1910), Pr. Ionescu Marin (1910 – 1916); Pr. Nicola Ioan( 1916 – 1919), Pr. Stoicescu Nicolae (1919 – 1925), Pr. Rodideală Constantin (1928 – 1961), Pr. Popescu Ioan (1961 – 1965), Pr. Buric Mihail (1965 – 1973), Pr. Samoilă Teodor (1973 – 1984); Pr. Mitrofan Vasile (1984 – 1991), Pr. Lupea Marcel (1991 – 1999); Pr. Ciocănel Viorel Marian (1999 – prezent).

C. CIMITIRE. Parohia are un cimitir la marginea localității. În curtea bisericii este amenajat un mic cimitir al eroilor căzuți în luptele din al II-lea război mondial.
D. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT. [ACTIVITĂȚI CULTURALE]. Nu este cazul.
E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE S.A.] Nu este cazul.
F. DATE DE CONTACT ALE PAROHIEI. [HRAM] „Sf. Constantin și Elena”, [ADRESA] Str. Bisericii nr. 5, localitatea Corbu, jud. Constanța; [OFICIU PAROHIAL] telefon 0241.765.123, nu are site oficial.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *