La data de 29 noiembrie 2004 Parlamentul României a adoptat Legea 550 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, lege în baza căreia a luat fiinţă la 01.05.2005 Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa.
După anul 1990 nevoile spirituale ale jandarmilor constănţeni şi serviciile religioase la ceremoniile militare au fost asigurate prin grija Arhiepiscopiei Tomisului.
Structurile Ministerului Afacerilor Interne beneficiază de asistenţă religioasă de la data de 01.07.2003, când a fost încadrată funcţia de preot militar. Compartimentul Asistenţă Religioasă a funcţionat în cadrul Comandamentului de Jandarmi Judeţean Constanţa până la 30 aprilie 2005, apoi în Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa, nou înfiinţat.
Ca parte a Jandarmeriei Romane şi jandarmii dobrogeni au istoria lor. O istorie care începe după încheierea Războiului de Independenţă a Romaniei (1877-1878) şi dupa revenirea Dobrogei la fruntariile ţării noastre.
Adoptarea Legii Jandarmeriei Rurale din anul 1893 este momentul care marchează apariţia primei Companii de jandarmi din Constanţa. Se menţionează că această unitate cu sediul în Constanţa, s-a înfiinţat la 1 aprilie 1894, iar din ziua de 26 iulie a devenit operativă.
Prin H.G. nr.0759, din 5 iulie 1990, s-a decis transformarea Comandamentul Trupelor de Pază şi Ordine în Comandamentul Trupelor de Jandarmi, constituindu-se Brigada 21 Jandarmi Constanţa şi Batalionul 12 Jandarmi Constanţa, acesta fiind primul pas spre revenirea la tradiţiile democratice ale Jandarmeriei.
Jandarmeria dobrogeana a fost martoră şi a participat efectiv la marile evenimente militare în care a fost implicată armata română.
Istoricul Capelei Jandarmeriei Constanţa
În anul 2002, la iniţiativa cadrelor militare din Comandamentul de Jandarmi Teritorial Constanţa, a fost hotărâtă ctitorirea unei biserici a Jandarmeriei constănţene în incinta (pe atunci) Comandamentului de Jandarmi Teritorial Constanţa, astăzi, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa. Un an mai târziu, urmare demersurilor întreprinse, este înfiinţată şi încadrată funcţia de preot militar.
Proiectul tehnic iniţial, care prevedea construirea unei biserici cu dimensiuni generoase şi trei turle, a fost considerat, după evaluarea resurselor financiare, imposibil de înfăptuit.
Astfel, a fost căutată o soluţie mai ieftină şi acceptată construirea unei biserici din lemn. Au fost contactate firme de specialitate şi în august 2005 proiectul bisericii din lemn (stil maramureşan) este gata, ocazie cu care a fost solicitată eliberarea unui certificat de urbanism. Serviciul Urbanism din cadrul Primăriei Constanţa acordă aviz negativ proiectului prezentat, motivând că o biserică din lemn „nu se încadrează în arhitectura municipiului”.
În urma unor lucrări de sistematizare la reşedinţa Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, este schimbat amplasamentul capelei, întregul proiect fiind refăcut şi donat de echipa de specialişti: arhitect Marian Laurenţiu BELL şi proiectant, ing. Fănică BAHRIN, iar dirigenţia de şantier a fost asigurată de domnul comisar şef de poliţie de frontieră, ing. Vasile POPESCU.
În ziua de 27 august 2009, Înaltpreasfinţitul dr. Teodosie PETRESCU, Arhiepiscopul Tomisului a sfinţit locul primului locaş de cult din structurile Ministerului Afacerilor Interne din Dobrogea, Capela Jandarmeriei Constanţa, având hramurile Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, ocrotitorii Jandarmeriei Române şi Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul Forţelor Terestre, şi a fost aşezată piatra de temelie.
Construcţia respectă caracteristicile stilului neo-bizantin, are formă de cruce, cu două abside laterale şi absida altarului, prezentând compartimentarea clasică, fiind compusă din pridvor, pronaos, naos şi altar, cu o singură turlă centrală. Este construită pe cadre de beton armat, zidăria fiind executată din b.c.a.
Elevaţia bisericii este de 0,5 m de la nivelul solului, zidurile ajung până la 4,90 m, iar înălţimea turlei este de 13,75 m . În plan orizontal avem 6 m lăţimea navei, 9,5 m deschiderea la abside şi o lungime de 16 m de la intrare până zidul de răsărit. La intrare este un pridvor cu dimensiunile de 5,10 m pe 2.25 m.
În ziua de prăznuire a Învierii Domnului, Dumnezeului şi Mântuitorului Iisus Hristos a anului 2015, (12 aprilie) a fost săvârşită prima slujbă în Capela Jandarmeriei, eveniment la care au participat cadrele militare şi personalul contractual împreună cu familiile.
În prezent, în Capela Jandarmeriei se săvârşesc: Sfânta Liturghie, duminica şi în sărbători, Sfintele Taine şi ierurgii, pentru personalul Ministerului Afacerilor Interne şi familiile acestora.