Acordarea Asistenței Religioase în penitenciare constituie o îndatorirepastoral-misionară a Bisericii întemeiată pe învățătura, tradiția, canoanele șilegiuirile ei bisericești, în virtutea cărora, începând cu data de 1 iulie 1990,această activitate a fost reluată oficial în penitenciarele din România.Constatând că prezența și activitatea preoților în penitenciare răspundecerințelor spirituale și de îndreptare a persoanelor care execută pedepseprivative de libertate, Ministerul Justiției a aprobat înființarea deposturi în care să fie încadrați preoții care să asigure asistența religioasă.
În anul 1993, a fost încheiat între Ministerul Justiției și Patriarhia Română unprotocol cu privire la acordarea Asistenței Religioase în unitățile subordonate, pe atunciDirecției Generale a Penitenciarelor.
Pe baza experienței acumulate privind acordarea Asistenței Religioase înpenitenciare, în anul 1997 s-a constatat necesitatea actualizării dispozițiilorrespectivului protocol/document semnatîntre Patriarhia Românăși MinisterulJustiției de către Preafericitul Părinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și Domnul Prof.Univ. Dr. Dorin Clocotici, Ministru Secretar de Stat în Ministerul Justiției.
În Monitorul Oficial al României nr. 561, din 13 noiembrie 2000, a fostpublicată Legea nr.195, privind constituirea și organizarea clerului militar,adoptată de Senatul României în ședinta din 2 octombrie 2000, iar de CameraDeputatilor înședinta din 3 octombrie 2000 și promulgată de PreședinteleRomâniei prin Decretul Prezidential nr. 437 din 3 noiembrie 2000.Desfășurându-și activitatea într-un sistem militar această lege s-a aplicat șipreoților din penitenciare.
În prezent înțara noastrăîn fiecare unitate de detenție a fost construit sauamenajat un loc special pentru desfășurarea activităților de asistențăreligioasă.Întrucât structura confesionalaă din țară se reflectășiîn penitenciare, aproape90% dintre deținuți aparțin cultului ortodox, totodată, 24 de preoți sunt încadrațiși14 preoți în cursde angajareînpenitenciare.
Pe lângă preoții angajați, desfășoară activități de asistență religioasă -săptămânal, lunar sau ocazional – misionari ai cultului ortodox și numeroși voluntari creștini din partea asociațiilor șifundațiilor umanitar religioase legal constituite.
Acordarea asistenței religioase în penitenciare constituie o îndatorirepastoral-misionară a Bisericii bazată pe cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos:“În temniță am fost și ați venit la Mine” (Matei XXV, 36).Faptele pentru care se ajunge înînchisoare sunt interzise de “Cele zece poruncidivine”. Unul din primele scopuri ale desfășurării asistenței religioase înpenitenciare este de “a-l face conștient pe cel privat de libertate că agreșit”, de “a-i trezi conștiința” care este definită de teologi “glasul luiDumnezeu în om”. Factori responsabili din sistemul penitenciar au spus, înprimii ani după reluarea activității de asistență religioasăînînchisori, căs-a mărit considerabil numărul celor care recunosc că sunt după gratii pentru ofaptă condamnată de legile omenești și divine.
Cuvântul “penitenciar” vine de la “penitenta”, astfel că, perioada de detențietrebuie văzută ca o perioadăîn care se urmărește îndreptarea condamnatului.Religia creștină, căreia aparțin aproape toți deținuții din sistemul penitenciarromânesc, este o religie care are la bază pe lângă virtutea “credinței” pe cea a“dragostei” și pe cea a “nădejdii sau speranței”. Când li se vorbește despre“dragostea creștină” deținuții sunt îndemnați să nu mai facă rău celor din jur.Prin “nădejdea sau speranța creștină”, bazându-se pe “dragostea lui Dumnezeupentru om”, cei din închisori sunt încurajați să aibăîncredere în iertarea luiDumnezeu și a oamenilor, să-și recâștige încrederea în ei că se pot schimba, cădevenind alți oameni, după perioada detenției, se vor putea reintegra însocietate. Spovedania are un rol foarte important pentru deținuti, ea putândaduce reabilitare unei conștiinte încărcate. Eliberarea conștiinței se poateface cel mai ușor prin rugăciune și spovedanie.Având în vedere numărul mare de deținuți și numărul mic de angajați pentruactivitatea moral-religioasă, Administrația Națională a Penitenciarelor apreciază constant și accentuat activitatea devoluntariat desfășuratăîn penitenciare de membrii Bisericii Ortodoxe Române.
Patriarhia RomânășiAdministrația Națională a Penitenciarelor, în data de 26 martie 2013,au semnat actualul protocol de colaborare avându-i ca semnataripe Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal și pe domnul comisar-șef de penitenciare Cătălin Claudiu Bejan, director general adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor. Protocolul are ca obiectiv general asigurarea asistenței religioase a persoanelor aflate în custodia unităților din sistemul administrației penitenciare, la cererea acestora, în vederea asigurării condițiilor exercitării libertății de religie pe perioada executării pedepsei, precum șiîn vederea creșterii șanselor de reintegrare socială, comunitarăși familială, dar și asistența moral-religioasă a angajaților.
Pentru Penitenciarul Poarta Albă, la data de 07 iunie 1993, din purtarea de grijă a vrednicului de pomenire IPS Lucian Florea – Arhiepiscopul Tomisului precum și a domnului comandant Alexandru Dospinoiu, a avut loc slujba de sfințire a Sfântului Lăcaș de închinăciune cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae, slujbă la care au participat prefectul Constanței Anghel Constantinescu, un sobor de preoți și diaconi, cadre ale penitenciarului precum șipersoane private de libertate.
De la această dată, Arhiepiscopia Tomisului a asigurat prezența slujitorilor cu statut provizoriu până la momentul angajării unui preot cu caracter definitiv. Astfel că la data de 01.03.1996 întâi ca referend și apoi din 01.04.1998 ca preot capelan a fost angajat pr. Gheorghe Baciu până la data de 01.06.2006.Din data de 15 martie 2007 pânăîn prezent, în funcția de preot capelan al Penitenciarului Poarta Albăse află preotul Ionuț Vaseliu, care își desfășoară misiunea însărcinată sub nemijlocita îndrumare a Înaltpreasfinției Sale Dr. Teodosie Petrescu – Arhiepiscopul Tomisului. În calendarul anual al Înaltpreasfinției Sale, Sâmbăta Mare, Ajunul Nașterii Domnului precum și Ajunul Bobotezei sunt zile cu program liturgic, pastoral – misionar și filantropic în cadrul penitenciarului, la acestea adăugându-se vizite lunare, fără date fixe,în vederea încredințării de dragostea sa pentru sufletele celor aflați în grea suferință, departe de cei dragi, precum șiîncurajarea în păstrarea relațiilor duhovnicești și dupăeliberarea persoanelor private de libertate.
Din anul 2011 părintele Ionuț Vaseliu este colaborator al Fundației „Cursul Alpha” pentru România, iar de la data de 12 iulie 2012 este membru al Comitetului de Coordonare al Asociației Preoților de Penitenciare din Europa, alegerea sa pentru un mandat de 5 ani având loc la Mănăstirea Sâmbăta de Sus în cadrul Congresului Internațional Europeanal asociației, având binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale Dr. Teodosie – Arhiepiscopul Tomisului și a Preafericirii Sale Daniel – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Din anul 2013, părintele este ales în funcția de președinte al Asociației Pentru Un Viitor Activ. Ca urmare a funcțiilor menționate, părintele capelan Ionuț Vaseliu a participat la numeroase congrese internaționale șiînțară, a participat la organizarea de conferințe naționale și internaționale,proiecte, programe și metodologii de lucru, expoziții, festivaluri, vizite și schimburi de experiență atât pentru îmbunătățirea statutului preotului capelan de penitenciare precum și pentru diversificarea planului de lucru cu persoanele private de libertate.