A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIME, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-GEOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL ECONOMIC] Satul Cotu-Văii este o localitate mică (aproximativ 250 familii ortodoxe), aproape de granița cu Bulgaria, la 21 km de Mangalia, pe șoseaua spre Negru-Vodă (10 km). Numele i se trage de la fosta vale sinuoasă a Dunării, care și-a schimbat cursul, după ce falia tectonică pe care e așezată Dobrogea s-a deplasat, în timpul unui cutremur puternic. Denumirea veche (Chiragi) a venit de pe timpul când turcii, grecii, stăpâneau ținutul Dobrogei. Aceste denumiri de origine turcească-tătărească, au ținut până pe la anii 1933-1935, când s-a hotărât, sub conducerea de atunci, să se schimbe numele localităților în nume de origine românească. Sătenii au venit în serii din diferite ținuturi: Argeș, Olt, Buzău, Ardeal, Moldova ș.a.
B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Neavând locaș de cult, s-a început construcția bisericii prin 1898-1900 sau 1902-1904, deoarece finalizarea picturii bisericii s-a făcut în anul 1909 de către pictorul Dumitru Belisarie, al cărui frate, om înstărit, era din localitate. Tot în 1909 a fost sfințită de către Preasfințitul Nifon. Se spune că inițiativa construcției bisericii a fost a regelui Carol I și că terenul și fundația bisericii au fost donate de către casa regală. Biserica s-a ridicat pe cheltuiala credincioșilor. [PISANIA] A fost renovată în anul 1946 din inițiativa și cu stăruința preotului paroh Ioan Barbu și a consiliului parohial. [PICTURA] Pictura a fost renovată de pictorul N. Predescu. În 1999 s-a restaurat din nou pictura de pictorul Vasile Anghelache, cu contribuția credincioșilor și prin stăruința preotului paroh Tudor George. Tot atunci s-au descoperit și portretele Regelui Carol I și Mihai, ascunse cu var în perioada dictaturii comuniste. [ȘIRUL PREOȚILOR] Preot Ivanovici; Preot Claru Preot Gheorghe; Preot Ioan Sava; Preot Moise Păun; Preot Gheorghe Brătașanu; Preot Ioan Barbu; Preot Dumitru Plutașu; Preot Coman; Preot Grigore Epaminonda; Preot Gheorghe Stoica; Preot Fleșaru Marin; Preot Tudor George; Preot Petrea Valentin; Preot Diaconu Cristian;
C. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE] Pentru a păstra și a întări relațiile de comuniune din marea familie a credincioșilor parohiei, se organizează pelerinaje la mănăstirile din județ și din țară. Elevii lipsiți de posibilități materiale din școala cu clasele V-VIII Cotu-Văii, beneficiază de meditații la matematică de către doamna preoteasă Diaconu Elena Corina, pe perioada concursurilor școlare. Începând cu anul 2008 parohia editează propriul buletin informativ, precum și diferite pliante și cărticele de învățătură creștin-ortodoxă, distribuite gratuit cu binecuvântarea ÎPS Dr. Teodosie al Tomisului. Începând cu 2009 s-au încheiat protocoale de colaborare cu Primăria Albești, Școala Cotu-Văii, Poliția Albești, pentru a avea parteneri în realizarea proiectelor cultural-misionare-filantropice ale parohiei. Prin intermediul parohiei multe persoane aflate în dificultate au beneficiat de ajutor social (pentru medicamente, de întreținere, de înmormântare, ș.a.). Cu ocazia sărbătorilor Pascale, Nașterea Domnului, Adormirea Maicii Domnului, s-au organizat agape creștine (pachete cu dulciuri, hrană caldă pregătită de unele femei) pentru membrii parohiei. Pentru o mai bună evaluare și implicare în problemele parohiei, s-a participat alături de serviciul de asistență socială al Arhiepiscopiei Tomisului la programele: ,,Inițiative de prevenire a violenței în familie și Hiv Sida”; ,,Combaterea traficului de ființe umane”.